- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.08.2016, 20:52)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - Regina Ana: un model, un simbol de decenţă pentru cei care i-au adus un ultim omagiu. GALERIE FOTO
Personalităţi politice şi culturale sau oameni obişnuiţi, cei care au trecut joi, 11 iulie, prin Sala Tronului de la Palatul Regal pentru a-şi lua adio de la Regina Ana, au descris-o pe aceasta ca fiind un model, un simbol pentru decenţă şi nobleţe.
Urmărește
2083 afișări
REPORTAJ - Regina Ana: un model, un simbol de decenţă pentru cei care i-au adus un ultim omagiu. GALERIE FOTO
Peste 1.500 de oameni au trecut joi pe la Palatul Regal unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, în primele câteva ore, începând cu ora 08:00 şi până la ora 16:00. Publicul este aşteptat în continuare pentru a aduce un ultim omagiu soţiei Regelui Mihai I, atât joi, cât şi vineri, intervalul orar 08:00 – 22:00.
Atmosfera din la Sala Tronului de la Palatul Regal a fost apăsătoare, cuprinsă de linişte, singurele momente de zgomot fiind atunci când s-a schimbat garda celor patru militari care stau în jurul catafalcului. Acest lucru se întâmplă o dată pe oră. Cei patru au păzit sicriul cu o seriozitate absolută, stând nemişcaţi. De asemenea, o uşoară forfotă se mai auzea din când în când în zona amenajată pentru jurnalişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Deşi au trecut prin faţa sicriului pentru a-şi apleca capul sau pentru a se închina predominant oameni maturi, trecuţi de 40 de ani, au fost prezenţi şi tineri, şi familii care şi-au adus şi copiii pentru acest ultim omagiu.
O parte dintre ei s-au oprit la ieşirea din cladirea Palatului Regal pentru a scrie un gând în Cartea de Condoleanţe.
Totodată, au venit joi la Palatul Regal persoane cu dizabilităţi sau cu cârje, cu mâna în ghips şi persoane care plecau din faţa sicriului cu lacrimi în ochi.
Au fost oameni obişnuiţi, dar şi personalităţi politice sau culturale, precum cea care a realizat primul interviu cu Regele Mihai, Marilena Rotaru, preşedintele Asociaţiei pentru Regat şi Coroană, două persoane decorate cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate - Arsene Iren, (directoarea editurii Curtea Veche Publishing) şi Demeter Andras (actor, fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi fost preşedinte-director general al SRR), Dorina Rusu, membru CNA, Dragos Pîslaru, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică si Dialog Civic.
Principesa Sofia şi fiica acesteia, domnişoara Elisabeta Maria, au ajuns în Sala Tronului puţin după ora 16:00 şi s-au aşezat pe scaunele din dreapta catafalcului. Au trecut oameni care le-au transmis acestora condoleanţe, adresându-le câteva vorbe.
Marilena Rotaru, preşedintele Asociaţiei pentru Regat şi Coroană, una dintre cele mai proeminente organizaţii monarhiste din ţară, a povestit pentru MEDIAFAX emoţia momentului în care a luat primul interviu Majestăţii Sa Regele Mihai şi a evocat familia regală, întemeiată în condiţii vitrege de Rege:
"Eu am avut privilegiul să vorbesc cu Majestăţile Lor, am făcut primul interviu cu Majestatea Sa Regele Mihai, în condiţiile în care era un embargo total în toată presa în ceea ce priveşte monarhia. Singura televiziune era TVR-ul. Am ajuns în noiembrie 1991 la reşendinţa Majestăţilor Lor, au fost mai multe întâlniri. Am putut face filmări, am putut vorbi cu Majestăţile Lor, cu Alteţele Lor. Deci, în afara aparatului de filmat şi a microfoanelor, au fost nenumărate convorbiri în particular, extraordinare", a povestit, emoţionată, Marilena Rotaru.
"Regina Ana a fost tonică, plină de curaj, de graţie"
"E un moment trist pentru România. Regina Ana a fost tonică, plină de curaj, de graţie, de discreţie, a fost cea care l-a susţinut pe Regele Mihai în perioada exilului. A fost Regina care şi-a asumat această cruce a unei regine încoronate de Dumnezeu, nu şi de Regatul României, care fusese distrus de tancurile sovietice. Suntem binecuvântaţi ca popor că avem regalitate. Nu avem monarhie. Sperăm să o avem cât mai curând, pentru că regalitatea seamănă un fenomen natural pe care nu-l poţi contesta, căruia nu i te poţi opune. Spre deosebire de situaţia de la ruşi, unde bolşevicii au stârpit orice urmă de descendent al Familiei Romanovilor, tocmai de frica posibilităţii întoarcerii cândva a monarhiei, la noi a fost o adevărată minune de la Dumnezeu, Regele a scăpat cu viaţă. În condiţiile exilului, Dumnezeu i-a scos în cale femeia vieţii. Este unul dintre cele mai exemplare planuri divine. Majestatea Sa a clădit această Familie Regală alături de Regina Ana. Ne închinăm cu pioşenie la catafalcul Reginei Ana", a mai spus Marilena Rotaru.
De asemenea, ea a menţionat că recent s-a realizat un protocol de colaborare cu Clubul Monarhiştilor din Uniunea Europeană, care depăşeşte 33.000 de membri: „Milităm pentru restaurarea monarhiei în România şi pentru ca această Casă regală să nu fie anexată politic. Am venit cu membri organizaţiilor din toată ţara.
Dorina Rusu, în prezent membru CNA, a adus un omagiu Reginei Ana, dar şi Regelui Mihai precizând că de Rege şi de ideea de regalitate o leagă chiar fiul acesteia, care s-a născut pe 10 mai. Aceasta a evocat pentru MEDIAFAX o amintire personală emoţionantă din trecutul său:
"Poate este o întâmplare, poate că nu, dar fiul meu este născut pe 10 mai, care este Ziua Regalităţii. (...)În 2011 a avut şansa să se apropie de Rege şi să dea mâna cu el şi a fost marcat de experienţa asta pentru că Regele, fiind foarte înalt, s-a aplecat şi a dat mâna cu el şi s-a uitat în ochii lui şi avea mâinile calde. S-a simţit învăluit de căldură. Acest lucru l-a marcat pentru că de mai multe ori mi-a spus că Regele seamănă cu bunicul, nu neapărat fizic. Şi bunicul lui a fost în război, avea cam aceeaşi vârstă, cam aceeşi atitudine faţă de viaţă, aşa puţin maiestuos, puţin distant, dar cald în acelaşi timp. Avea distanţa aia pe care ţi-o oferă experienţa, bătrâneţea, înţelegerea faţă de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Aşa l-a perceput întotdeauna pe Rege probabil, ca pe cel care seamănă cu bunicul lui. Până şi mersul era acelaşi, stătea aşa cu mânile la spate, că era obosit".
Mai mult, Dorina Rusu, care a purtat veşminte negre la Palatul Regal (la fel ca multi dintre cei care au trecut prin faţa catafalcului), în conformitate cu cererea reprezentanţilor Casei Regale, a explicat de ce a venit să îi aducă un omagiu Reginei Ana: "Am venit pentru că sunt monarhistă. Cred în valorile monarhiei".
Aceasta a declarat ce înseamnă valorile monarhiei precizând că monarhia i-ar fi adus României un plus valoare datorită modelelor reprezentate de regi, dar şi a valorilor imprimate de aceştia în societate: "Sunt nişte valori foarte puternice cum ar fi respectul faţă de oameni, decenţa, echilibrul. Cred că dacă măcar în cei 26 de ani de după Revoluţie am fi trăit în monarhie, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel acum. Gândiţi-vă numai la un singur aspect. Dacă în loc de nişte modele cum au fost preşedinţii Ion Iliescu şi Traian Băsescu, românii l-ar fi avut în faţă ca model pe Rege. Gândiţi-vă cum ar fi arătat această societate, gândiţi-vă cum ar fi arătat instituţiile, gândiţi-vă la respectul pe care regele l-ar fi acordat oamenilor aşa cum au făcut întotdeauna şi fără să fie rege şi la respectul pe care oamenii l-ar fi acordat regelui şi instituţiilor".
Mai mult, Dorina Rusu a declarat că România ar fi avut alt chip astăzi dacă ar fi acceptat ca modele să îi fie Regele Mihai şi Regina Ana.
"Dacă fiecare om ar avea şansa să trăiască măcar câteva zile în preajma regelui, societatea românească ar arăta altfel"
"În acelaşi timp, pentru mine ca persoană, regele şi regina au fost şi sunt nişte modele ca oameni. Am citit odată într-un articol al fotografului Casei Regale o frază care m-a impresionat. El care a trăit destul timp în preajma regelui, spunea că dacă fiecare om din ţara asta ar avea şansa să trăiască măcar câteva zile în preajma regelui, societatea românească ar arăta cu totul altfel. Cred asta şi mă bucur că i-am imprimat aceste valori şi copilului meu care a fost întrebat odată, la şcoală sau nu mai ştiu cu ce ocazie, care sunt modelele lui şi el a spus Regele Mihai. Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să îi imprim aceste valori încă de mic. Pentru asta sunt aici. Cred foarte profund în asta, în ideea de monarhie şi în ceea ce reprezintă, au reprezentat şi vor reprezenta întotdeauna regele şi regina ca modele, ca oameni, ceea ce ar trebui şi ar mai putea să fie societatea românească", a conchis Dorina Rusu.
Arsene Iren, directoarea editurii Curtea Veche Publishing, a vorbit despre colaborarea editurii cu Casa Regală: "Eu pot să spun că am avut deosibita onoare să colaborăm cu Casa Regală cu membrii familiei Regale. Editura noastră are peste 40 de volume publicate despre Regele Mihai, despre Regina Ana, despre regii de altădată sau cei de astăzi, iar acum ne luăm la revedere de la Regina Ana. Dumnezeu s-o odihnească".
Arsene Iren a fost decorată cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, precum şi Demeter Andras. Acesta a susţinut că monarhia ar fi schimbat destinul ţării: "Din mai multe considerente am ferma convingere că soarta acestei ţări, soarta noastră, a tuturor, ar fi fost cu totul şi cu totul diferită dacă după '89 monarhia ar fi revenit în ţară".
Şi Ministrul Muncii, Dragos Pîslaru, a trecut joi prin faţa catafalcului unde este aşezat sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei. De asemenea, a depus în curtea interioară a Palatului Regal o coroană cu flori. Acesta a spus că ziua de naştere a tatălui său coincide cu cea a Regelui Mihai I, declarând în acelaşi timp că tradiţia regală este o moştenire importantă a acestei ţări.
Regina Ana - "un simbol pentru mulţi dintre noi"
"Tatăl meu este născut de ziua Regelui. La mine în familie tradiţia regală a fost întotdeauna considerată o moştenire importantă a acestei ţări şi am venit să-mi exprim acest ultim omagiu unei Regine care a lăsat totul în spate pentru a-i fi alături Regelui Mihai o viaţă întreagă, în condiţii care au fost destul de dure. Şi cred că ar putea fi considerată un simbol pentru mulţi dintre noi în ceea ce priveşte o viaţă dusă cu atât de multă decenţă şi grăitoare pentru nobleţea familiei regale. Era normal ca împreună cu colegii de la Ministerul Muncii să depunem o coroană şi m-am bucurat că s-au alăturat atât de mulţi colegi pentru a ne exprima împreună aceste gânduri", a declarat pentru presă Dragos Pîslaru.
Joi, 11 august, atmosfera de la Palatul Regal a fost emoţionantă.
Toţi cei care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea să meargă la Sala Tronului de la Palatul Regal şi vineri, 12 august, în acelaşi interval orar, 08:00 – 22:00.
Galerie foto
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: REPORTAJ - Funeralii regale în România pentru Regina Ana. Mesaje emoţionante ale românilor: "Inimile noastre sunt îndoliate"/ "Dacă astăzi ar fi referendum, aş pune ştampila pe monarhie" - FOTO/VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe