REPORTAJ - Rudele femeii de serviciu din Colectiv care a lăsat în urmă cinci copii: De ce Maria? - FOTO, VIDEO

Revolta, durerea, suferinţa şi-au găsit locul pe strada unde locuia Maria Ion, de 38 de ani, care şi-a pierdut viaţa într-un mod cumplit în incendiul din Clubul Colectiv, unde lucra fără forme legale ca femeie de serviciu. În urmă au rămas cinci copii şi un tată paralizat.

Urmărește
6965 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Rudele femeii de serviciu din Colectiv care a lăsat în urmă cinci copii: De ce Maria? - FOTO, VIDEO

REPORTAJ - Rudele femeii de serviciu din Colectiv care a lăsat în urmă cinci copii: De ce Maria? - FOTO

Povestea de viaţă a Mariei Ion a fost o continuă tragedie de la început şi până la finalul din clubul morţii, Colectiv. Nimeni nu înţelege de ce această femeie a avut o soartă atât de cumplită pe care "nu o merita", spun toţi cei care au cunoscut-o.

"Şi-ar fi dat viaţa pentru cei cinci copii ai săi, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu a făcut niciun lucru rău în viaţa ei, era necăjită, dar fericită că îşi poate ţine lângă ea copilaşii", vorbesc rudele, a căror durere nu se poate descrie în cuvinte.

Toţi se gândesc acum la copiii al căror tată a murit şi el în urmă cu opt ani, dar şi la tatăl Mariei, care este paralizat - i-a fost amputat un picior şi abia poate vorbi.

"În seara când s-a întâmplat nenorocirea a sunat-o o doamnă, pe care din când în când o înlocuia, să vină să lucreze în locul ei, că îi dădea o sută de lei", povesteşte cu voce stinsă unchiul femeii decedate în mod tragic în clubul Colectiv.

Marian Iamandi spune, gâtuit de lacrimi, că i-a botezat şi doi dintre copii, iar vestea morţii Mariei a fost "mai mult decât pot duce copilaşii ăştia".

Când au aflat cumplita veste, povesteşte unchiul Mariei, copiii au leşinat: "Au leşinat, au căzut, taică-său, la fel, el fiind şi paralizat, nu poate să vorbească cum trebuie. E tragic".

Bărbatul a povestit şi despre condiţiile în care Maria împreună cu cei cinci copii şi cu tatăl său au ajuns să locuiască într-o cameră, fără lumină şi fără nimic: "Au avut casă naţionalizată şi au revendicat-o proprietarii, i-au dat pe stradă, au stat într-o casă părăsită, acum au închiriat camera asta aici, care nu are lumină, nu are nimic şi locuiau şapte inşi într-o singură cameră, dormeau pe nişte fotolii, pe nişte paturi care i le-a dat lumea de pomană".

Cămăruţa în care locuiau cele şapte suflete, acum doar şase, are 12 metri pătraţi, pereţii cu varul căzut, dar plini de icoane, o sobă veche, iar pe jos un covor găurit. Acolo, cei şapte dormeau pe un singur pat şi două fotolii.

Cristi, fratele Mariei, este supărat, îndurerat, obosit şi nu mai are putere să mai ceară nimic. Spune doar că cei care au organizat evenimentul pe care îl numeşte "carnagiu" sunt vinovaţi. El trebuie să se ocupe acum de toate cele pentru înmormântare pentru că "nu are cine, tata nu mai are un picior".

"A fost o eroină în ochii noştri. O femeie singură, vădăuvă, bună, cu suflet mare, dedicată trup şi suflet copiilor. E o situaţie critică, nu am cuvinte", spune bărbatul, care din puţinul lui vrea să fie alături de nepoţii săi rămaşi acum orfani.

"Este o vorbă care spune «despre morţi, numai de bine», dar în cazul Mariei aceste cuvinte capătă exact sensul adevărat", spune prietena ei cea mai bună, medic, care se plimbă de la un capăt la altul al străzii şi care se întreabă "cum a fost posibilă această tragedie".

Mărturiseşte că nu poate vorbi despre Maria la trecut. Ea a fost cea în grija căreia Maria şi-a lăsat copiii atunci când a plecat la clubul de unde nu s-a mai întors niciodată.

"S-a dus să mai facă un bănuţ pentru că în ziua respectivă nu prea a avut ce să le dea să mănânce. Nu a locuit numai aici, a locuit în case părăsite, are o pensie de pe urma soţului, îl avea în grijă şi pe tatăl ei. Nu am cuvinte, eu respect această femeie şi vorbesc la prezent, nu vorbesc la trecut, pentru că ea pentru mine va rămâne tot timpul un exemplu pentru viaţa mea, era o mamă desăvârşită şi o femeie foarte cuminte, o femeie foarte bună".

Femeia este revoltată pe cei de la Primăria Sectorului 3, spunând că, deşi Maria a fost de nenumărate ori în audienţă, ”nimieni nu a băgat-o în seamă": "A fost un caz mai mult decât disperat, ne-am rugat de dânşii de nenumărate ori să o ajute într-o formă sau alta, nimeni nu a ajutat-o. Stăteau aici în chirie, aici se plăteşte o groază de bani", povesteşte prietena Mariei.

Se apropie momentul de care tuturor le este groază. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mariei urmează să fie adus acasă, lumea începe să se agite, vin din ce în ce mai mulţi oameni care se strâng în faţa casei în care până vineri a locuit Maria. În clipa în care a ajuns maşina mortuară în faţa curţii, iar sicriul alb în care se odihneşte Maria a fost coborât, tuturor li s-a tăiat răsuflarea, nu şi-au mai putut stăpâni lacrimile. "De ce Maria, de ce Doamne?" se auzeau strigătele sfâşietoare ale rudelor şi ale vecinilor.

Un alt moment plin de emoţie şi durere a fost acela în care sicriul cu trupul Mariei a fost adus în casă şi tatăl şi-a văzut fiica fără suflare - aproape că s-a prăbuşit la pământ.

"Ea nu trebuia să fie acolo", ne spune, printre lacrimi care curg şuroaie pe faţa ei, vecina şi prietena Elena, cea care o cunoştea bine pe Maria.

"Ea a înlocuit pe cineva, o prietenă. A rugat-o frumos că nu se simţea bine. Ea s-a dus şi bună plecată a fost. Ea nu lucra în club, acolo era o singură femeie de serviciu pe tot ce era acolo", afirmă femeia. Totodată, ne spune Elena, extrem de revoltată, că Maria nu lucra nicăieri pentru că nu voia nimeni să o angajeze. Motivul? Era de etnie romă.

"Unde se ducea să se angajeze, nu o primeau din motive de rasă. Mai mult o ajutau vecinii cu o farfurie de mâncare, dar se ducea şi pe mult şi pe puţin, pâinea la copii să fie", ne-a spus Elena.

După ce au aflat despre drama copiilor orfani de tată, rămaşi acum şi fără mamă, oamenii s-au mobilizat pe Facebook. S-au făcut apeluri de ajutorare a familiei Mariei prin fundaţii şi reţele de socializare.

Ce se va alege de copii?

Aceasta era întrebarea de pe buzele tuturor. Gemenii de 11 ani, fata de 14 ani, băiatul de 16 ani, dar şi fata de 23 de ani care nu lucrează, unde se vor duce? Cine va avea grijă de ei? Toţi speră la un ajutor venit de la oameni cu suflet care înteleg tragedia prin care familia Ion trece în aceste clipe cumplite. Prin bunăvoinţa unor oameni care au auzit de blestemul abătut asupra acestor suflete nevinovate, la casa familiei au ajuns, duminică, haine şi alimente.

De asemenea, fotbalistul dinamovist Bogdan Gavrilă a postat un mesaj pe Facebook în care arată că a fost la casa Mariei Ion, el solicitând sprijin pentru această familie. Gavrilă a postat şi o fotografie alături de cei cinci copii şi tatăl femeii decedate.

"În urmă cu puţin timp m-am întors de la casa femeii de serviciu de la clubul Colectiv care a lăsat în urma 5 copii ! Nu era tura ei, colega ei a rugat-o să vină în locul ei. A acceptat... Era plătită cu 100 ron pe zi fără carte de muncă. Ea îşi întreţinea singură familia: cei 5 copii şi tatăl paralizat. Soţul a murit cu 8 ani în urmă. Copiii au următoarele vârste: 11 ani( gemenii), 14 ani, 16 ani şi 23 ani. Am înţeles că fata cea mai mare este bolnavă dar toţi au nevoie în egală măsură de ajutorul nostru. Am insistat să ajung să fac câteva poze pentru a vă arăta exact situaţia şi a nu crede că vorbesc din auzite, pentru a vă face să înţelegeţi că acest caz este cumplit şi de neimaginat . Familia locuieşte într-o încăpere ce stă sa cada pe ei cu chirie, adresa este : BUCURESTI , Str. CIRESULUI nr. 20", scrie Gavrilă pe Facebook, într-un mesaj redistribuit şi de FC Dinamo.

Bogdan Gavrilă face apel la oricine este disponibil să ajute cu mâncare, băutura şi haine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici