REPORTAJ - Salvatorul cu paramotor: Sinistraţii luau pachetele aruncate, se închinau şi imi făceau cu mâna

Poliţistul Marian Cojocaru, cel care le-a dus alimente cu paramotorul unor sinstraţi din judeţul Buzău, la care nu se putea ajunge decât pe calea aerului, împlineşte sâmbătă 40 de ani. Va sărbători acasă, cu iubita şi cu prietenii care-i înţeleg pasiunea şi dorinţa aprigă de a zbura.

Urmărește
2440 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Salvatorul cu paramotor: Sinistraţii luau pachetele aruncate, se închinau şi imi făceau cu mâna

Marian Cojocaru (Imagine:Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Dincolo de urările venite din partea celor dragi, vor fi cu siguranţă sute de oameni care se vor ruga pentru sănătatea poliţistului din Giurgiu. Sunt sinistraţii nămeţilor cărora Marian Cojocaru le-a trimis din aer medicamente şi alimente la care până atunci aceşti oameni, izolaţi de nămeţii care le-au înghiţit casele, doar visau.

Văzând la televizor drama oamenilor din localitatea buzoiană Valea Salciei, izolată complet de nămeţi, Marian Cojocaru spune că nu a putut rămâne indiferent şi că a decis să le ducă oamenilor alimente şi medicamente cu paramotorul, aceasta fiind, la momentul respectiv, singura modalitate prin care oamenii surprinşi de coşmarul alb să poată fi ajutaţi.

"Suntem un grup de prieteni, amatori de off-road, am zis că mergem, s-a luat legătura cu un senator de Buzău care e acolo în zonă şi care i-a ajutat pe oamenii de acolo. N-am avut nicio pretenţie, mie nu-mi trebuie nimic, am zis doar să-i ajut pe oamenii aceia. Ei au strâns ajutoarele, eu am venit cu paramotorul şi am zburat cu el. Am făcut vreo cinci zboruri în două zile, le-am aruncat oamenilor vreo 650 de kilograme de alimente şi medicamente. Era de-a dreptul impresionant. Eu aruncam pachetele, ei se duceau şi le recuperau, se închinau şi îmi făceau cu mâna. Când am terminat misiunea asta am simţit că am făcut un lucru bun. M-am simţit împlinit", povesteşte Marian Cojocaru.

Marian Cojocaru este poliţist şi lucrează din 2008 la Serviciul de Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu. Înainte, a lucrat la SRI, însă dincolo de job-ul pe care îl are pasiunea, raţiunea sa de a fi, sunt zborul şi sporturile extreme.

"Când zbor e cea mai mare libertate sufletească, e un refugiu pentru mine. E cel mai frumos lucru. Eu am şi o vorbă: zborul dăuneauă grav plictiselii, femeia aşa şi aşa", spune Marian Cojocaru.

Poliţistul spune că îi este greu să împace munca pe care o are cu pasiunile care îi ocupă mult timp, însă încearcă să le facă cât mai bine pe amândouă: "Lucrez, fac eforturi fantastice să-mi fac datoria şi la muncă şi să şi zbor, să particip la competiţii, să ajut cât pot oamenii care au nevoie de sprijin, aflaţi în situaţii dramatice. Oriunde te duci ţi se spune: ori eşti aici, ori vrei să zbori ori să alergi la competiţii cu motocicletea. Trag şi colo şi colo, de multe ori, când lucram la SRI lucram 24 de ore la muncă, apoi conduceam până la Brăila, de pildă, unde alergam cu motocicleta de dirt track la competitii internaţionale".

Marian Cojocaru este printre puţinii instructori de paramotor din ţară, fiind fondatorul Clubului Moto Fly Ro şi al Clubului Romania Private Aeroclub. De asemenea, a realizat primul aerodrom privat din Giurgiu, la Comana, acolo unde îi place cel mai mult să zboare şi unde organizează zboruri de agrement, cursuri pentru obţinerea licenţei de pilot, salturi cu paraşuta, cursuri de echitaţie şi de airsoft.

El este, de altfel, şi organizatorul show-urilor aviatice desfăşurate de câţiva ani, în Giurgiu, unde au zburat în ultimii ani cu paramotoare şi avioane ultra-uşoare piloţi din Ungaria, Grecia, Israel, Bulgaria, Olanda, dar şi din Canada.

Pentru el, zborul este un mod de viaţă, o pasiune care l-a dus chiar la divorţ: "Am divorţat acum vreun an şi jumătate. Cred că tocmai din cauza asta, prea multe competiţii, bani cheltuiţi, femeile nu prea înţeleg lucrurile astea, se gândesc numai la ale lor".

După divorţ, Cojocaru spune că şi-a făcut o casă pe aerodromul de la Comana, de altfel, visul oricărui pilot: o locuinţă pe aerodrom.

Absolvent al unui liceu de marină, Marian Cojocaru nu iubeşte numai zborul, motociclismul şi paraşutismul, ci şi scufundările.

În privinţa pasiunii zborului cu paramotorul, giurgiuveanul spune că în acest domeniu se poate considera un autodidact, paramotorul cu care a zburat zilele trecute pentru a le duce sinistraţilor din Valea Salciei alimente şi medicamente fiind construit de mâna lui şi pe cheltuiala proprie.

"Zbor cu paramotorul de 11 ani, am fost un fel de autodidact şi apoi i-am învăţat şi pe alţii să facă asta. Cele două fete ale mele nu au pasiunea asta, însă nu sunt străine de zbor. Paramotorul, eu l-am făcut, eu l-am proiectat cât să transporte până la peste 350 de kilograme. M-a costat cu totul vreo 15.000 de euro", a spus Marian Cojocaru.

Poliţistul din Giurgiu este şi în cartea Recordurilor din 2008 pentru cel mai lung zbor cu paramotorul, pe o distanţă de 380 de kilometri, între Metz şi Luxembourg, parcursă în şase ore.

Pilotul spune că şi-a riscat viaţa în timpul misiunii de la Valea Salciei pentru care a fost nevoit să-şi ia două zile libere fiindcă şefii de la serviciu nu l-au învoit de teamă să nu păţească ceva şi să nu fie ei cei traşi la răspundere.

"Am avut probleme în zbor şi la decolare, şi la aterizare. Nu se putea decola pentru că locaţia era foarte dificilă. Nici nu aveam voie, după lege, să zbor acolo, cum să decolez după o uliţă? Până la urmă am improvizat şi am făcut dintr-o uliţă de ţară o pistă de aerodrom. M-a ajutat şi poliţistul, mi-a oprit circulaţia. A fost riscant, dar mă simt bine că i-am putut ajuta pe oamenii aceia disperaţi", a adăugat Cojocaru.

Poliţistul giurgiuvean şi-a amintit de o altă misiune inedită, din urmă cu doi ani, când a cumpărat dulciuri din banii proprii, s-a îmbrăcat în Moş Crăciun şi a zburat cu paramotorul aruncând pacheţele cu bunătăţi în curţile copiilor din Comana.

"Acum doi ani m-am deghizat în Moş Crăciun şi am împărţit copiilor dulciuri la Comana. Le-am cumpărat, dar nu asta contează, m-am îmbrăcat în Moş şi am zburat în seara de Crăciun. Am zis să fac şi eu un gest pentru copiii care îl aşteptau pe Moş Crăciun", a spus Cojocaru.

Poliţistul povesteşte că în toate aceste proiecte şi misiuni este sprijinit de iubita lui, şi ea o amatoare a sporturilor extreme.

Irina Constantin spune că îl sprijină în tot ce face pe iubitul său: "Îmi place mult să zbor, dar nu am încă licenţă de pilot, mai am câteva ore. Nu m-a învăţat el, nu vrea să mă lase să zbor cu paramotorul, zice că e o chestie masculină iar pentru o doamnă se potriveşte mai bine avionul", a spus Irina Constantin.

În ceea ce priveşte misiunea de la Valea Salciei, acolo unde Marian Cojocaru a zburat în condiţii extrem de vitrege pentru a-i ajuta pe sinistraţii nămeţilor, aceasta a spus că l-a susţinut întru totul şi îi pare rău că nu a putut face şi ea mai mult pentru cei loviţi de iarna aprigă.

"El este un om care îşi evaluează foarte bine capacitătile, riscul. S-a dus acolo, iar dacă într-adevăr îşi punea viaţa în pericol şi nu putea duce misiunea la bun sfârşit stătea deoparte. Are o carieră militară şi e foarte calculat. Când a văzut ce e acolo, la Buzău, a zis că trebuie să facă ceva, ne-am uitat le meteo, ne-am uitat să vedem zona exact şi am ajuns la concluzia că poate zbura. Eu am rămas acasă, nu m-am putut duce cu el, din păcate, însă am încercat să-i mobilizez pe restul prietenilor, pe cei cu aparate de zbor, pe telefoane, facebook, din păcate, nu prea am reuşit", a adăugat Irina Constantin.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici