REPORTAJ - Şefă de promoţie la Academia Forţelor Terestre: A fost o luptă între a rezista şi a avea voinţă - FOTO

Şef de promoţie la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, unitate cu peste 270 de absolvenţi, majoritatea băieţi, este o tânără din Cluj, frumoasă şi extrem de hotărâtă, care vrea să revină în Academie ca să predea. Ea spune că cei 3 ani au însemnat o luptă între a rezista şi a-ţi învinge limitele.

Urmărește
17894 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Şefă de promoţie la Academia Forţelor Terestre: A fost o luptă între a rezista şi a avea voinţă - FOTO

Laura Lucia Răşinar (Imagine: Ovidiu Matiu/ Mediafax Foto)

Laura Lucia Răşinar a terminat, marţi, stagiul de pregătire de trei ani din cadrul AFT, unde a studiat specializarea Managementul organizaţiei. Pentru că avut cea mai mare medie de absolvire - 9.76 -, tânăra de 22 de ani a fost desemnată şefă de promoţie, iar în cadrul ceremoniei de înălţare în grad de sublocotenent a fost premiată atât de către premierul Victor Ponta, cât şi de ministrul Apărării, Mircea Duşă.

Micuţă şi slăbuţă, cu părul lung, brunet, ieşindu-i de sub chipiu, Laura îşi îmbrăţişează îndelung părinţii. Povesteşte că aceştia au susţinut-o în decizia de a urma o carieră militară. Tatăl ei este colonel în armată şi era familiară cu sistemul. Şi-a dorit "din prima” să ajungă la Academia Forţelor Terestre din Sibiu şi, după terminarea liceului, a fost singura unitate de învăţământ la care a dat admitere.

Despre cei trei ani petrecuţi în Academie, ea spune că au fost extrem de grei.

"Este o onoare pentru mine să fiu absolvent al acestei Academii, mă bucur pentru tot ce s-a întâmplat, pentru toţi aceşti trei ani. A fost o perioadă dificilă, grea, şi de adaptare, şi de muncă, şi de ambiţie. Mă bucur că am realizat toate aceste lucruri. A fost o adevărată luptă între a rezista, a te adapta şi a-ţi învinge propriile limite, a avea voinţă şi a dori să munceşti”, spune Laura.

Spune că la cariera militară au atras-o "exactitatea, rigorile, regulamentele şi faptul că te responsabilizează”.

"Şti foarte exact ce vrei să ajungi în viaţă. Îmi doresc să revin în Academie, să fiu un bun ofiţer al Armatei române şi, sper, şi un cadru didactic”, afirmă tânăra.

Întrebată dacă este pregătită să facă faţă vieţii de militar în contextul internaţional destul de tulbure din această perioadă, cu zâmbetul pe buze, Laura spune: "Noi am depus jurământul militar şi suntem mereu pregătiţi să executăm ceea ce ni se ordonă, să ne apărăm ţara şi neamul. Aceste lucruri sunt imprevizibile, ştim că se pot întâmpla. Când am ales această carieră am fost conştienţi că orice se poate întâmpla şi ne-am asumat orice risc. Aş fi onorată să particip într-o misiune”.

Nu crede că Armata este pentru orice tânăr şi le recomandă celor care ar vrea să îmbrăţişeze această carieră să fie conştienţi atât de rigorile pe care le implică, cât şi de beneficiile pe care ţi le oferă.

"Trebuie să ştie că armata însemnă responsabilitate şi regulament, beneficii şi protecţie. O armată înseamnă colegialitate, atmosferă frumoasă şi datorie, responsabilităţi şi riscuri”, afirmă tânăra şefă de promoţie.

Laura a reuşit, după trei ani de studiu, să fie cea mai bună dintre cei 274 de absolvenţi din 2014 ai Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu” din Sibiu, dintre care 219 sunt băieţi.

Colega ei, Ecaterina Diaconu, a terminat Academia cu media 9.58 şi spune că în cei trei ani de studiu s-a simţit între colegi şi profesori ca într-o familie.

Atrasă întotdeauna de rigoare şi disciplină, Ecaterina a fost influenţată în alegerea carierei militare de sora sa, pilot militar.

„Am fost influenţată de sora mea, deoarece ea este pilot în armata română şi îşi desfăşoară activitatea la Otopeni, fiind pilot pe aeronavă de transport militar, Spartan. Povestindu-mi despre specificul militar, am fost foarte impresionată şi încântată de oameni şi devotamentul lor, de pregătirea lor şi am ales această carieră”, îşi explică tânăra decizia de a intra în armată.

Ecaterina afirmă că, deşi a fost în armată, şi-a trăit adolescenţa şi primii ani ai tinereţii la fel ca orice alt tânăr de vârsta ei, cu bune, cu rele, cu marile iubiri.

Ecaterina a întâlnit un tânăr care nu este în armată, dar care a susţinut-o enorm în ultimii ani.

"Este un sprijin foarte bun pentru mine, în sensul că m-a ajutat de foarte multe ori şi, chiar dacă nu este din sistem, te poţi întâlni în afara instituţiei. Ducem o viaţă la fel ca orice alt adolescent din punctul acesta de vedere. Da, trăim şi noi marile iubiri aici”, spune Ecaterina, care este determinată să-şi facă bine treaba în armată.

Un alt tânăr hotărât este Marius Rusu, care a terminat Academia Forţelor Terestre cu media 9.31. Acesta povesteşte că de la 15 ani a intrat în armată, urmând şi un liceu militar. Nu consideră că a făcut vreun sacrificiu, dimpotrivă, este convins că armata i-a oferit lucruri pe care părinţii săi nu i le puteau oferi.

"La vârsta de 15 ani, atunci când am pătruns în această instituţie, am întâlnit oameni care m-au ajutat, oameni care mi-au oferit anumite avantaje, pe care familia mea, la momentul respectiv, nu putea să mi le ofere: să urmez un liceu bun, să ajung ceea ce sunt astăzi, aici. Chiar înainte să vin aici am stat cu mama mea care şi acum este în lacrimi”, povesteşte Marius Rusu.

Deşi nimeni din familia sa nu a lucrat vreodată în armată, Marius spune că a fost încă de la început singurul lucru pe care a dorit să-l facă. Acum, vrea să-şi facă treaba la locul unde va fi repartizat şi să fie mângăierea părinţilor săi la bătrâneţe.

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unitate de învăţământ militar cu peste 160 de ani de existenţă, pregăteşte ofiţeri de comandă pentru toate armele militare aparţinând Forţelor Terestre. La AFT studiază, anual, peste 700 de tineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici