- Home
- Social
- SIBIU, (07.07.2014, 14:18)
- Diana Stancovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Singura elevă din Sibiu cu zece la bacalaureat vrea să devină chirurg şi să rămână în România
Singura elevă din judeţul Sibiu care a obţinut media zece la bacalaureat, Denisa Savu, vrea să devină chirurg şi ar prefera să rămână în România pentru că spune că iubeşte această ţară şi speră că sistemul sanitar se va mai schimba.
Urmărește
830 afișări
REPORTAJ: Singura elevă din Sibiu cu zece la bacalaureat vrea să devină chirurg şi să rămână în România (Imagine: Ovidiu Matiu/Mediafax Foto)
Denisa Savu a împlinit 19 ani în luna martie şi este o tânără frumoasă, modestă, veselă şi optimistă. E convinsă că optimismul a ajutat-o întotdeauna, iar la examenul de bacalaureat a contat şi faptul că nu a fost deloc stresată.
A învăţat bine întotdeauna, chiar dacă nu a fost o tocilară, şi nu a avut deloc emoţii pentru bacalaureat. Nu se aştepta însă să ia chiar media zece.
"La Matematică şi Biologie mă aşteptam la notă mare, nu chiar la zece curat. Ştiam de când am văzut subiectele că voi lua undeva pe la 9.50. La Limba română am avut şi noroc, pentru că învăţasem nuvela şi romanul şi, cu ceva timp înainte de examen un prieten mi-a zis: «De ce nu înveţi şi poezia?». Nu credeam că voi primi poezie, dar am mai citit o dată şi am avut noroc. Mi-a picat Eminescu. La liceu ne-au învăţat foarte mult să gândim, aşa că nu le-am învăţat pe de rost. Vreau să spun că este şi meritul doamnei profesoare de română. Abia acum mi-am dat seama cât de excepţională este. Chiar ne-a învăţat, ne făcea scheme şi desene pe tablă ca să putem să înţelegem cât mai bine şi chiar am înţeles. Are o tehnică unică", explică Denisa succesul ei la bacalaureat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Citeşte şi:
REZULTATE BACALAUREAT 2014, pe edu.ro: Promovabilitate mai mare faţă de 2013. REZULTATE BAC pe judeţe. Candidaţii află ASTĂZI notele
Povesteşte veselă că şi-a trăit viaţa de liceu ca orice copil: cu bune, cu rele, cu unele prostioare, cu câte o oră chiulită de la şcoală, cu prieteni foarte buni şi un colectiv extraordinar de colegi de clasă.
În puţinul timp liber pe care-l are, Denisa obişnuieşte să călărească. Îi place foarte mult echitaţia, pasiune pe care a moştenit-o de la tatăl ei, care a lucrat în domeniu. De ceva vreme n-a mai avut timp să treacă pe la baza hipică, dar abia aşteaptă să treacă cu bine şi peste admiterea la facultate pentru a avea timp să facă tot ce-i place: să călărească, să-şi viziteze în Italia cea mai bună prietenă, să meargă cu prietenii şi colegii la munte.
Până la relaxarea totală la care visează, Denisa mai are de trecut un hop: admiterea la facultate.
De-a lungul timpului a vrut să urmeze tot felul de meserii, arhitect, arheolog, biolog marin, dar, în clasa a X-a a participat la Olimpiada naţională de Biologie şi a cunoscut acolo oameni extraordinari care doreau să devină medici şi să facă bine, să schimbe ceva.
"Când am ajuns acasă i-am spus mamei că vreau să devin medic. Până atunci vroiam să mă fac de toate. Cred că nu a existat o meserie pe care să nu vreau să o fac. Dar am rămas pe Medicină. Ştiu că vreau să devin chirurg, iar ca specializare încă nu m-am decis, poate cardiologie sau neurochirurgie, încă nu ştiu. Mi s-a spus că am o fire artistică şi ar trebui să fac chirurgie plastică, dar nu cred. Mi se pare un pic sec", spune Denisa.
Întrebată unde se vede în viitor, în ţară sau în străinătate, Denisa afirmă că ar prefera să rămână în România.
"Eu aş vrea foarte mult să stau în România. Chiar iubesc această ţară. Mă gândesc însă că în domeniul acesta... nu prea ai aparatură... Să sperăm că poate în şase ani de zile se mai schimbă lucrurile. Degeaba o să ajung un medic foarte bun dacă nu o să am aparatura necesară, cum este în străinătate. Să vezi că-ţi moare pacientul, pentru că nu ai cu ce-l să-l ajuţi, chiar nu mai ai satisfacţie", afirmă fata de nota zece.
Denisa Savu crede că eşecul la bacalaureat al multora dintre colegii ei de generaţie se datorează atât lor, pentru că n-au învăţat la timp, cât şi sistemului, care este prea "stufos".
"Mie nu mi s-a părut foarte greu. Poate contează foarte mult şi faptul că am învăţat de-a lungul anilor, pentru că este destul de greu să recuperezi în câteva săptămâni sau un an tot ce s-a făcut. Aş zice că şi sistemul este un pic de vină. În străinătate se axează mai mult pe ce poate copilul. Noi învăţăm foarte mult de toate. Şi e foarte multă informaţie. Poate ar trebui ca din liceu să se axeze pe o anumită calitate a copilului, cum, de exemplu, la Arte cei care sunt talentaţi la desen fac desen, cei care sunt buni la muzică fac muzică. Ar trebui făcut aşa în tot sistemul, mai specializat, pentru că, şi după ce termini facultatea, nu prea ştii foarte multe. Contează foarte mult şi experienţa şi ar fi bine dacă ai prinde experienţă şi în liceu, altfel îţi găseşti un loc de muncă", crede Denisa Savu.
Examenul la Medicină va avea loc în 22 iulie şi constă în probă scrisă la Biologie, mult mai grea decât cea de la bacalaureat. Denisa spune însă că la ultimul examen au ajutat-o "Dumnezeu şi creierul ei" şi speră că o vor ajuta în continuare şi va intra la Medicină.
"Mi-este teamă de admitere, logic. E foarte mare concurenţa şi am întâlnit copii foarte buni, nu-ţi permiţi să greşeşti multe grile. Dar mă bazez pe creierul meu care m-a ajutat tot timpul şi pe Dumnezeu. Câteodată, ca la bacalaureat, a fost cu mine, clar. Sper să mă ajute şi la admitere", spune tânăra.
Denisa a absolvit Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu, unitate de învăţământ cu cea mai bună promovabilitate la examenul de bacalaureat de anul acesta - 99,07 la sutş. Un număr de 214 elevi s-au înscris aici să susţină examenul şi 212 l-au promovat, 80 dintre ei cu medii cuprinse între 9.00 şi 9.99.
În întreg judeţul Sibiu, 1.624 de elevi au promovat examenul de bacalaureat din totalul celor înscrişi, promovabilitatea fiind, înaintea contestaţiilor, de 69,02 la sută.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe