REPORTAJ: Soldaţii americani la Ploieşti, demonstraţie de forţă şi de patriotism - FOTO

Miercuri au venit soldaţii americani la Ploieşti. Au început prin a survola oraşul de la foarte mică altitudine.Bătrânii spun că la fel de aproape au coborât avioanele în 1943, la celebra operaţiune "Tidal wave". Acum, au făcut zboruri demonstrative şi au adus zeci de blindate în parcarea unui mall

Urmărește
4875 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Soldaţii americani la Ploieşti, demonstraţie de forţă şi de patriotism - FOTO

REPORTAJ: Soldaţii americani la Ploieşti, demonstraţie de forţă şi de patriotism (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Istoria arată că România şi Statele Unite ale Americii sunt pe cu totul alte poziţii acum, faţă de atunci. Exerciţiul de miercuri a fost unul terestru, menit să arate cât de bine merge parteneriatul dintre cele două armate, română şi americană. De data aceasta, elicopterele americane au făcut zboruri demonstrative. Iar soldaţii americani, împreună cu cei români, au făcut ceea ce oficialii au numit o "demonstraţie vizibilă a unui angajament colectiv în consolidarea Alianţei NATO".

Peste o mie de ploieşteni au asistat la desfăşurarea celor câteva zeci de vehicule blindate aparţinând armatei americane şi celei române care au luat cu asalt, miercuri după-amiază, parcarea celui mai mare centru comercial din oraş, situat la ieşirea din Ploieşti spre Braşov.

Sute de soldaţi americani şi români au participat la "Marşul Cavaleriei”, un exerciţiu combinat al forţelor terestre al Armatei Americane şi al Forţelor Terestre Române.

Din partea armatei române, a participat Batalionul 21 Vânători de Munte. Celebra US Army a fost reprezentată de Diviziunea 2, regimentul Cavalerie 2. Fascinaţi de desfăşurarea de forţe, sute de oameni au vrut să se apropie de vehiculele blindate ale americanilor. Iar selfie-ul cu soldaţii americani a fost la mare modă. Mulţi dintre ploieşteni au venit la "Marşul Cavaleriei" cu copiii.

Băieţi şi fete deopotrivă, au urcat pe blindate, au intrat în interiorul maşinilor de luptă ale armatei, au făcut fotografii cu soldaţii americani. Pe unii, experienţa trăită cu acest prilej i-a convins: vor să se facă soldaţi. Lui Ianis, un ţânc de doar câţiva ani, i-au plăcut foarte mult elicopterele. A urcat şi pe "tanc", alături de soldaţi şi vrea să se facă soldat, când o să fie mare.

Alţii preferă o carieră în fotbal. Au şi explicaţii pentru alegerea lor: "Nu mă atrage să mă fac militar. Decât să mă omoare în luptă, mai bine mă fac altceva, fotbalist…” spune Marius, un puşti de vreo nouă ani care a venit cu părinţii să-i vadă pe soldaţi.

Dacă echipamentul prezentat reprezintă o veritabilă demonstraţie de forţă, atitudinea soldaţilor americani este o adevărată demonstraţie de patriotism.

"Ce are deosebit această misiune este faptul că interacţionăm cu cetăţenii români. Este prima dată când am posibilitatea să interacţionez cu oamenii, ca şi cu militarii şi cu oficialii, deci sunt satisfacţii din toate punctele de vedere”, spune Kenny Hanson, soldat în Diviziunea 2, Regimentul Cavalerie 2. A fi în armată, pentru el este un vis împlinit.

"De la 16 ani vreau să fiu soldat al Armatei Americane. Bucuria de a fi în armată este o satisfacţie pe care nu ţi-o dă nicio altă meserie, să te poţi sacrifica pentru cei pe care îi iubeşti şi pentru ţara ta. Sunt multe alte job-uri care cer sacrificiu, dar eu simt că asta este menirea mea", mai spune Hanson.

"Pentru mine este o onoare să fiu parte a Armatei Americane, să-mi servesc ţara şi naţiunea. Este pur şi simplu un privilegiu” spune şi Roger Lewis.

Brad Erickson are acasă o soţie şi o fetiţă de doar două luni. În aceste condiţii vine, inerent, întrebarea: cât de greu e să fii departe de acasă? "E greu, dar faptul că ştii că faci treabă bună, că-i ajuţi pe ceilalţi, că faci ceea ce faci cu aliaţii, toate acestea fac să merite depărtarea de familie", răspunde, simplu, sergentul Erickson.

Hanna Martens provine dintr-o familie de militari. Şi-a dat seama când era în liceu că vrea să devină soldat şi a avut tot sprijinul mamei şi al tatălui pentru a urma această carieră. Faptul că este femeie-soldat nu o împiedică să aibă o viaţă personală. Este căsătorită cu un militar şi are o căsnicie fericită.

"E fantastic să fii femeie în armata americană. Este o mare oportunitate, pentru că ne antrenăm nu doar alături de bărbaţii noştri din armată, ci şi cu partenerii noştri din NATO", spune locotenentul Hanna Martens.

Joi, soldaţii americani şi cei români care participă la "Marşul Cavaleriei" vor fi prezenţi la Sinaia, unde vor aduce un omagiu piloţilor americani căzuţi în cel de-al doilea război mondial. De asemenea, ei vor depune coroane de flori la monumentul Eroilor din Piaţeta Vulturii Libertăţii, iar joi după-amiază, militarii ajung la Braşov, unde se vor întâlni, de asemenea, cu publicul.

Aproximativ 1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, România şi SUA, cu 200 de mijloace de luptă, vor participa, în perioada 15 mai - 6 iunie, la exerciţiul multinaţional de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă "Sarmis 15", în garnizoana Braşov şi la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici