- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.02.2013, 14:56)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video REPORTAJ: Supravieţuitorii incendiului de la maternitatea Giuleşti cresc normal. Maratonul tratamentului continuă - VIDEO
Cei cinci copii supravieţuitori ai incendiului din 2010 de la Maternitatea Giuleşti cresc normal, aproape la fel ca orice copil de vârsta lor, însă maratonul tratării arsurilor se va termina abia la majorat, medicii spunând că până atunci ar putea apărea complicaţii.
Urmărește
2595 afișări
În 16 august 2010 erau duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu.
Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu", coordonaţi de profesorul Dan Enescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
La aproape trei ani de la tragedia din Maternitatea Giuleşti, copiii se dezvoltă normal, dar tratarea arsurilor se va termina când copiii vor împlini 18 ani.
"Starea copiilor de la Giuleşti, în clipa aceasta, este perfect normală conform bolilor pe care le-au avut, respectiv cu care s-au născut, şi celor pe care le-au dobândit cu ocazia traumatismului respectiv, a arsurii complexe suferite. Dar, cum spuneam şi atunci (imediat după incendiu - n.r.), lucrurile nu sunt de moment. Arsurile sunt cel mai mare accident care i se poate întâmpla unei fiinţe umane. Vorbim aici despre nou-născuţi, de nişte prematuri - 900 de grame, 1.100 de grame, 1.600 de grame, practic toţi aveau şapte kilograme. S-a terminat momentul respectiv, dar arsura este o boală care evoluează în timp", spune profesorul doctor Dan Enescu, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, primul chirurg din lume care a salvat de la moarte cinci nou-născuţi cu leziuni foarte grave.
În recuperarea copiilor se ţine seama atât de problemele de ordin fizic, cât şi de cele de ordin psihic.
"Este un complex de probleme, atât de ordin fizic, cât şi de ordin psihic. Sigur că, fizic, îi poţi urmări mai uşor, dacă poţi să îţi dai seama de evoluţia cicatricilor, dacă suportă nişte deficienţe funcţionale, dacă au nişte intercurenţe de ordin organic, pentru că ei pot să cedeze la un moment dat, pentru că au fost reanimaţi la limită", explică profesorul Enescu.
Chiar dacă astăzi îi vede alergând prin spital, când vin în vizită sau la control, chirurgul este conştient că oricând pot apărea complicaţii.
"Oricând pot avea complicaţii de orice fel. Cea mică, de 900 de grame, a avut o rinofaringită, care, pentru un copil cu un astfel de trecut, necesită un tratament special. Mai este vorba despre un alt copil cu deviaţia picioarelor într-o anumită poziţie, care a fost tratat şi este în continuare în curs de tratament. Şi la ceilalţi copii sunt diferite cicatrici, care sunt fie plane, care în clipa aceasta nu suportă o intervenţie chirurgicală, ci poate că, în timp, când se dezvoltă şi cresc mai mult. Unul dintre fraţi are cicatrici la degetele patru şi cinci de la mâna stângă, care ar necesita o intervenţie chirurgicală peste timp, pe care o să-l stabilim", mai spune medicul.
Micuţii merg, vorbesc şi s-au dezvoltat în ton cu vârsta, dar medicul recunoaşte că mai sunt probleme de ordin psihologic, atât pentru copii, cât şi pentru familiile lor.
"Gândiţi-vă că sunt nişte familii care au trăit un stres când nu au ştiut dacă copiii lor sunt vii sau sunt morţi. Poate că şi în continuare ar fi trebuit să fie urmărită evoluţia lor. Vorbim despre cicatricile acelea de pe creier - sunt acolo şi trebuie urmărite şi rezolvate. Noi am făcut-o pe perioada spitalizării, vorbesc despre şocul fiecărui copil în parte. Îi vedem de trei-patru ori pe an. Este o evoluţie perfectă, dar sunt lucruri delicate. I-am urmărit periodic, nu au avut nişte complicaţii la care ne-am fi aşteptat în mod normal, s-au dezvoltat şi sunt integraţi social, ceea ce reprezintă succesul intervenţiei de după acel accident. Sunt în colectivităţile corespunzătoare vârstei lor", mai spune profesorul Enescu.
Şeful echipei de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" care a salvat cei cinci copii a vorbit şi despre premiera medicală înregistrată după tragedia din 2010.
"Din nefericire, (cazul de atunci - n.r.) este un capitol nou în acest gen de traumatism. Vorbim despre nişte copii cu totul speciali, nişte supravieţuitori, caz fără precedent. Se fac acum studii şi capitole de cărţi în care vor să se studieze arsurile din această categorie. Despre un prematur nu s-a gândit nimeni că poate să sufere o astfel de arsură şi să poată să supravieţuiască. Nu există statistici cu nişte copii care, la vârsta aceasta, să supravieţuiască cu suprafeţe atât de mari (arse - n.r.) şi cu leziuni colaterale atât de serioase. Avem şi malformaţii cardiace, avem şi alte leziuni coexistente, ei fiind în terapie intensivă, dar aveau şi alte leziuni asociate pe care a trebuit să le controlăm din timpul primei internări. Este ceva de drum lung. Tratamentul arsurilor este un maraton şi, în cazul nostru, chiar este, pentru că începe la minus două luni (vârsta fetiţei care avea 900 de grame la naştere) ca să zicem aşa, şi trebuie să se termine când împlinesc 18 ani", mai spune profesorul Enescu.
În toată această perioadă există riscuri şi "se pot întâmpla lucruri grave sau mai puţin grave", copiii necesitând o grijă deosebită din partea părinţilor, comunicare şi armonie permanentă, completează Dan Enescu.
În privinţa amenzii primite de la Judecătoria Sectorului 6, pe motiv că nu ar fi transmis instanţei o serie de documente medicale cerute în procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, Dan Enescu se declară stupefiat şi spune că s-ar putea să fie o neînţelegere.
"Sunt stupefiat că un om din această ţară s-ar gândi să amendeze, în acest moment, pentru, eu ştiu, un rând care nu a sosit la timp. Sau este o neînţelegere. (...) Intrăm în nişte lucruri pe care nu le mai controlez. Avocaţii îşi doresc ceva, judecătorii îşi doresc altceva, toată lumea vrea, într-o lume pe care nu o controlez", susţine Dan Enescu.
Oamenii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" lucrează din greu şi încearcă să salveze chiar şi "imposibilul", mai spune Enescu.
"Eu ştiu doar să-mi fac treaba (...) Noi chiar suntem nişte oameni care lucrăm din greu şi încercăm să salvăm chiar şi imposibilul. Pentru noi, ştiţi bine, nu există un copil care să fie condamnat, cât ar fi el de grav. Această concepţie ne-a şi dus la această minune (salvarea copiilor - n.r.). Niciodată nu am fi considerat un copil mort indiferent de ce s-ar fi întâmplat", adaugă managerul spitalului.
În urma amenzii date de instanţă, avocaţii copiilor au venit la spital pentru "discuţii tehnice", precizează Enescu.
"Această micuţă colectivitate din acest spital şi-a dat ultima picătură de energie ca ei (copiii - n.r.) să fie scăpaţi. Acum, noi trebuie să ne zbatem cu tribunalele, cu hârtiile, dacă au ajuns sau nu, nimeni nu se gândeşte că noi trebuie să salvăm şi alţi copiii", mai spune medicul.
Tragedia de la Maternitatea Giuleşti i-a adus în faţa instanţei pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea, precum şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu". Procesul durează de doi ani şi este aproape de finalizare la Judecătoria Sectorului 6.
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe