- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reportaj: Tabletele PC cumpărate profesorilor din Arad, într-un proiect de 190.000 de euro, nu sunt utilizate din cauza unor probleme tehnice
Majoritatea tabletelor PC cumpărate de Primăria Arad pentru a fi folosite ca şi cataloage electronice şi distribuite profesorilor printr-un program-pilot de 190.000 de euro nu mai sunt utilizate din cauza unor probleme tehnice, însă municipalitatea vrea să mai achiziţioneze 750 de dispozitive.
Reportaj: Tabletele PC cumpărate profesorilor din Arad într-un proiect de 190.000 de euro, neutilizate (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Profesorii din cinci licee din Arad care au intrat în prima etapă a proiectului "Sistemul de management şi analiză a performanţelor şcolare" afirmă că tabletele PC, care aveau rolul unor "cataloage electronice", au fost folosite doar câteva zile sau câteva săptămâni, existând probleme în acoperirea reţelelor de internet fără fir sau de soft.
Cele cinci şcoli din municipiu care au primit, până acum, în total 160 de tablete PC sunt Liceul "Adam Muller Guttenbrunn", Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, Grupul Şcolar Forestier, Liceul cu Program Sportiv şi Grupul Şcolar Industrial "Aurel Vlaicu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Primele rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
Profesorii de la aceste şcoli afirmă că principala problemă este că semnalul de internet fără fir este accesibil doar în cancelarie, astfel că absenţele sau notele copiilor pot fi introduse doar în pauze.
"În cele câteva minute de pauză nu este timp pentru a deschide tabletele şi a introduce aceste date. Dacă aveam internet şi în sala de clasă, era mult mai facil să lucrăm cu aceste dispozitive. În plus, mai suntem şi oameni, avem nevoie de câteva minute de pauză între orele de curs, mai avem nevoie să luăm şi o gustare sau să rezolvăm alte probleme şcolare", spune un profesor de la Grupul Şcolar Forestier.
Directorul adjunct al Liceului German, Maria Borlea, afirmă că existenţa semnalului de internet doar în cancelarie face dificilă folosirea dispozitivelor pentru că profesorii îşi desfăşoară cursurile în trei clădiri diferite şi nu ajung în pauze în sala cu internet.
"Normal ar fi să se investească în extinderea reţelelor de internet înainte de folositea acestui sistem, care poate fi chiar foarte util în procesul didactic. Noi avem 53 de tablete în cancelarie şi 80 de profesori care se împart între trei clădiri, de pe străzi diferite", explică Maria Borlea.
Dascălii mai spun că au renunţat la tablete pentru că softul se bloca des, bateriile se descarcă repede sau pentru că softul nu permite încheierea mediilor şi accesarea arhivelor de note.
"Nu e ca şi catalogul clasic. Am cerut modificări la soft, pentru că, tehnic, nu putem încheia mediile. Mai sunt profesori care le folosesc, mai mult pentru absenţe, dar şi la noi este problema semnalului de internet", susţine directorul adjunct al Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, Claudia Trofin.
Reprezentanţii Primăriei Arad afirmă însă că sistemul este funcţional şi că s-au început procedurile pentru achiziţia altor 750 de tablete, pentru ca toate şcolile din municipiu să aibă astfel de dispozitive.
"Până în prezent, niciun director de la şcolile aflate în program nu a semnalat disfuncţionalităţi. Primăria nu poate interveni în organizarea procesului didactic, iar Inspectoratul Şcolar ar trebui să îi determine pe profesori să folosească acest instrument pus la dispoziţie", afirmă purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Laura Putnic, declară că "directorii de şcoli răspund de implementarea sistemului".
"Vom monitoriza mai atent acest program, pentru că este păcat să nu se folosească un instrument foarte util, care ajută mai ales la evaluarea absenteismului şcolar", spune Putnic.
Implementarea sistemului de management şi analiză a performanţelor elevilor şi ale dascălilor din municipiu a început în luna septembrie a anului trecut, proiectul fiind o premieră naţională.
La licitaţia organizată anul trecut pentru implementarea sistemului în şcoli, au fost depuse trei oferte, iar firma timişoreană Lasting System SRL, înfiinţată în 1992, a fost declarată câştigătoare. Firma oferă soluţii hardware şi suport IT, fiind supervizorul reţelei informatice create în cadrul proiectului iniţiat de Primăria Arad şi furnizorul tabletelor pentru dascălii arădeni.
Directorul de marketing al firmei, Horaţiu Covlescu, spune că "majoritatea problemelor semnalate sunt determinate de limitările bugetare impuse acestui proiect-pilot".
"Performanţele tabletelor şi acoperirea asigurată de reţeaua wireless a şcolii sunt aspecte ce vor fi corectate în cazul continuării acestui proiect. Creşterea performanţelor acestui sistem de management al performanţei şcolare a fost una din preocupările noastre constante şi suntem siguri că, în cazul extinderii sistemului, acesta va avea succesul scontat", a declarat Covlescu.
Programul prevede distribuirea a 900 de tablete PC, una pentru fiecare clasă de elevi din oraş, 160 de bucăţi fiind deja achiziţionate prin licitaţie electronică şi distribuite unui număr de cinci şcoli, care au început aplicarea programului în luna decembrie.
Profesorul care intră la oră ar trebui să aibă dispozitivul la el pentru a introduce date privind absenteismul şi performanţele şcolare, urmând ca informaţiile să fie centralizate.
Reprezentanţii Primăriei Arad, care a finanţat proiectul cu 190.000 de euro din bugetul local, afirmau că tabletele PC vor fi "cataloage electronice" prin intermediul cărora se vor putea afla în timp real date despre absenteism, notele elevilor şi activităţile şcolare.
În luna decembrie, ministrul Educaţiei de atunci, Daniel Funeriu, a participat la lansarea programului în Arad şi a jucat rol de elev, în timp ce profesorul său a fost primarul oraşului, Gheorghe Falcă, care a făcut o demonstraţie cu tablete PC distribuite şcolilor.
Funeriu declara atunci că la Arad "s-a făcut un lucru excepţional" şi spunea că primăriile din ţară au libertatea să aplice un astfel de program în şcoli "cu fonduri locale".
Primarul declara că până la finele anului de studiu toate unităţile de învăţământ din oraş vor avea tablete PC şi vor înregistra situaţiile şcolare în reţeaua informatică existentă.
Autorităţile municipale anunţau că reţeaua informatică realizată este "cu înalt nivel de securizare, care asigură protecţia datelor şi informaţiilor cu caracter personal", iar dascălii, Inspectoratul Şcolar şi Primăria au acces la date şi rapoarte pe niveluri diferenţiate.
(Material realizat de Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO