REPORTAJ: Târgul de Cariere din Capitală, un nou episod din ciclul "Venit, văzut, plecat"

Târgul de Cariere organizat zilele acestea în Capitală nu aduce, pentru majoritatea vizitatorilor şi a angajatorilor, decât un nou episod al dezamăgirii din ciclul "Venit, văzut, plecat", în condiţiile în care, şi de această dată, oferta pare croită pentru o altă cerere, şi viceversa.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Târgul de Cariere din Capitală, un nou episod din ciclul "Venit, văzut, plecat"

REPORTAJ: Târgul de Cariere din Capitală, un nou episod din ciclul "Venit, văzut, plecat" (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

La World Trade Center, Târgul de Cariere deschis vineri şi sâmbătă şi-a întâmpinat cum se cuvine vizitatorii din primele orele. La intrare, aceştia primeau câte un pliant pe care erau trecute companiile participante, majoritatea acestora fiind prezente cu stand.

La cele câteva zeci de standuri, numai persoane binevoitoare, cu zâmbetul pe buze, dar şi cu ciocolăţele, covrigei, pixuri şi carneţele, pe lângă multitudinea de pliante.

La standul organizatorilor, vizitatorii aveau posibilitatea să-şi printeze CV-ul. De altfel, cei care veneau cu CV-ul printat de pe site-ul de joburi partener nu aveau nevoie decât de un singur exemplar, pentru că la standuri erau cititoare pentru scanarea CV-ului, acesta intrând astfel în baza de date a angajatorilor.

Printre cei veniţi cu oferte, reprezentanţi de companii IT, de telecomunicaţii, de asigurări, din domeniul farmaceutic, de bănci şi magazine, dar şi ai unor firme de recrutare. Cât despre posturile oferite, acestea variau de la consultant vânzări prin telefon sau tester de site-uri, pentru care nu se cerea vreo experienţă, la ingineri de sunet sau poziţii de management. Erau şi câteva slujbe în străinătate, printre care la serviciu clienţi sau responsabil de magazin.

Candidaţii - în majoritate sub 30 de ani. Mulţi studenţi sau masteranzi, puţini în căutarea primului loc de muncă. O parte a celor tineri spuneau că au venit la târg după ce le-a fost restructurat postul. Unii voiau să obţină o poziţie mai bună sau să ajungă la o firmă mai mare. Alţii aveau nevoie pur şi simplu de un loc de muncă, iar acesta nu mai apărea în domeniul lor sau venea cu cerinţa experienţei.

"Mi s-a cerut şi şase luni experienţă, ceea ce mi se pare total irelevant", spune Alex, de 25 de ani, care a absolvit Politehnica, pe inginerie chimică, şi face un master pe biofizică şi biotehnică. Şi colega lui, Georgiana, în vârstă de 23 de ani, spune că se găsesc foarte greu posturi în domeniul lor. "Ne-a spus cineva de aici că are nevoie de 15 ingineri mecanici până la sfârşitul anului. În domeniul nostru, atâţia oameni sunt, poate, într-o firmă întreagă", spun ei. Şi-ar dori şi un internship, dar şi acesta lipseşte.

Dar nu numai cei foarte specializaţi întâmpină greutăţi. Deşi cei mai mulţi candidaţi de la târg se plâng că majoritatea ofertelor sunt pe IT şi marketing, un tânăr de 23 de ani care caută de lucru chiar în IT, ca programator sau designer web, spune că vede "piaţa joburilor la un nivel deplorabil". "Sub cinci-şase ani experienţă nu te ia nimeni, nici ca asistent. Sunt nişte criterii....Mi-au zis şi că n-am făcut facultate în domeniu, dar eu am făcut cursuri care sunt de 100 de ori mai bune", spune Cătălin, absolvent de SNSPA, care lucrează de la 18 ani şi a avut, timp de trei ani, şi un job în domeniu.

Pe la standuri se perindă şi Iuliana, în vârstă de 39 de ani, o victimă a restructurărilor care spune că nu ratează niciun târg de job-uri.

Ea a făcut traduceri tehnice pe engleză, până la restructurări, în septembrie. Nu găseşte, însă, de lucru, la fel ca un psihoterapeut venit la târg înaintea ei şi câţiva jurişti care umblă de la un stand la altul.

De faptul că sunt puţine oferte se plâng cam toţi cei care au venit să vadă "despre ce e vorba", pentru că pe site-ul evenimentului erau trecute doar firmele participante, nu şi ce job-uri oferă. La faţa locului, ei se declară dezamăgiţi, dar îşi lasă CV-ul pe unde se poate. De cealaltă parte, pe undeva logic, nici angajatorii care caută oameni cu anumite calificări nu îşi ating scopul.

O altă Georgiana, de 20 de ani, studentă în anul II la ASE, a venit pentru un internship, al doilea de când şi-a început formarea, pentru că vrea să ştie, la absolvire, ce i-ar plăcea să facă. "Vreau, atunci când voi absolvi, să ştiu exact ce vreau să fac, în ce departament. Am găsit nişte companii interesante care oferă internship-uri. Sincer, mă aşteptam să fie mai multe oferte", spune ea.

Un pensionar a venit să-şi suplimenteze veniturile, alături de fiica sa, absolventă de jurnalism. Andrada, de 23 de ani, e în anul I de master şi lucrează de acasă la mai multe site-uri, având şi cunoştinţe de IT. "Am lucrat în TV trei luni în care nu am fost plătită. Munceam pe banii noştri, ne duceam de la 9.00 şi terminam la 2-3 noaptea. De un an, fac site-uri şi scriu în online. Aş vrea, totuşi, o carte de muncă", spune ea.

Ceva mai pretenţioasă se arată Doina, în vârstă de 32 de ani, care a lucrat, până la începutul lui noiembrie, director de marketing la o agenţie de turism, însă i-a fost restructurat postul. "Nu vreau să mă angajez pur şi simplu. Caut ceva cu care să rezonez, să mă simt împlinită când pun capul pe pernă", spune ea.

Doina a absolvit ştiinţe politice, are un master în management financiar şi brevet de manager în turism. "Am venit că e ultimul târg de joburi al anului, dar nu mă arunc la primul job. Nu plătesc chirie, pot să aştept. (...) Vreau să lucrez în cadrul unor proiecte prin care să îi ajut pe ceilalţi, să fac ceva cu pasiune. Trebuie să-ţi capeţi o linişte interioară, să fii mulţumit", mai spune ea, menţionând că anul trecut a avut ocazie să lucreze cu o fundaţie şi să coordoneze proiecte educaţionale. "A apărut o carte de poveşti coordonată de mine", spune ea cu o mândrie şi o bucurie sincere, mărturisind că visul ei acum e să lucreze la UNICEF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici