- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.12.2013, 20:17)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: "Trenul regal Sinaia-Bucureşti a sosit la linia 14", după drumul simbolic de 1 Decembrie - FOTO
Trenul regal şi-a încheiat duminică, la 15.45, drumul simbolic de 1 Decembrie, la peronul 14 al Gării de Nord din Bucureşti, unde membrii casei regale au fost aşteptaţi de sute de persoane fluturând steguleţele tricolore în cinstea lor şi aplaudându-i la coborâre.
Urmărește
1110 afișări
Principesa Margareta, principele Radu (Imagine: Lucian Radulescu/ Mediafax Foto(
Sute de persoane au venit, duminică, începând cu ora 15.00, la Gara de Nord, pentru a asista la sosirea trenului regal. Dacă unele persoane au adus steguleţe tricolore, alţii au preferat să apeleze la "recuzita personală", aducând steaguri mari cu stema regală, poze cu Regele Mihai şi mesaje scrise pe diferite pancarte.
Principesa Margareta şi soţul său, principele Radu, principele Nicolae şi principesa Elena, precum şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au coborât din garnitură şi au asistat, pentru câteva minute, la intonarea Imnului Naţional şi cel Regal, de către fanfara "Muzica Reprezentativă a Armatei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Primul drum cu trenul regal a fost realizat, în urmă cu 95 de ani, de la Iaşi la Bucureşti, după cum au afirmat persoanele prezente la eveniment. Odată cu trecerea anilor, initerariul s-a scurtat, în 2013 fiind realizată o călătorie simbolică de la Sinaia în Capitală.
Covorul roşu întins pe peronul gării i-a ghidat pe membrii familiei regale către Salonul Regal. Oamenii au aplaudat şi au strigat "Monarhia salvează România!" şi "Trăiască Regele!", urmându-i îndeaproape pe reprezentanţii casei regale.
Veniţi pentru a sărbători alături de familia regală, mai multe persoane au fost revoltate în momentul în care li s-a interzis accesul în Salonul regal, acolo unde principele Radu şi Ramona Mănescu au susţinut discursuri. Au putut însă vedea Salonul regal după ce principesa Margareta şi soţul său, principele Radu, principele Nicolae şi principesa Elena, precum şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu au părăsit încăperea.
"Mi-am propus ca la orice manifestaţie ies să vin cu o soluţie, pentru că există o inflaţie de protest negativ. Nu se va schimba nimic. Am ajuns, acum un an, la convingerea că într-adevăr numai monarhia va salva România, pentru că atâţia ani am văzut toate celelalte variante, practic s-a ajuns la un cerc închis", a declarat unul dintre participanţii la eveniment, în vârstă de 37 de ani. De asemenea, acesta a spus că Regele Mihai ar fi un reper la care s-ar raporta şi politicienii.
Evenimentul inaugurării Salonulul regal a stârnit o gamă largă de discuţii, printre care şi sărbătorirea a două Zile Naţionale, la 1 decembrie, dar şi la 10 mai - Ziua Regalităţii. "Nu ar fi existat 1 Decembrie fără 10 mai, deci nu puteau fi reunite teritoriile româneşti fără să ai un stat independent", explica unul dintre cei prezenţi la eveniment. Alte discuţiile au vizat ziua independenţei României, despre care unele persoane au susţinut că nu este cunoscută şi nu i se acordă o majoră importanţă.
La 85 de ani, una dintre doamnele prezente la eveniment a afirmat că inaugurarea Salonului Regal sau călătoria simbolică a trenului regal "poate să nu însemne nimic, dar în viitor poate însemna totul", şi anume "împlinirea unor unor idealuri ale nostre care poate nu vor muri pentru unii".
"Un nou început şi readucerea în patrimoniul public al Salonului Regal este un simbol că lucrurile trebuie să meargă spre normalitate", a afirmat un alt simpatizant al monarhiei, prezent la eveniment.
El a susţinut că o normalitate "de calitate" înseamnă o societate în care oamenilor să le pese unora de ceilalţi, să nu se învrăjbească şi să vadă fiecare să contribuie spre creşterea naţiei române. "În momentul de faţă, este o lipsă de elemente reprezentative, e un fel de vânzoleală politică, nu mai ştii în ce direcţie se îndreaptă (ţara - n.r.) şi, de fapt, nu se îndreaptă în nicio direcţie", a mai spus acesta.
Într-un fel sau altul, fiecare cu argumentele lui, unii dintre cei prezenţi au fost de acord că zilele naţionale se sărbătoresc, de regulă, în lunile de primăvară sau vară, "nu atunci când vremea este mohorâtă".
O tânără de 28 de ani, venită şi ea la gară pentru sosirea trenului regal, a afirmat că întotdeauna a avut o admiraţie pentru monarhie. Ea a mai spus că familia regală reprezintă un model şi un reper.
Alte persoane, în schimb, au venit la eveniment din simplă curiozitate. După ce au fost la Parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, dar şi la unele "mese câmpeneşti" din Capitală, au ajuns şi la Salonul Regal. Alţii au venit special din diferitele colţuri ale ţării, pentru a fi alături de familia regală după drumul simbolic început vineri, la ora 10.00, la Gara regală Băneasa.
Evenimentul a beneficiat şi de vernisajul expoziţiei de fotografie "Dezvoltarea reţelei de cale ferată în Regatul României în perioada 1869 - 1918", pe care membrii familiei regale au vizitat-o. În fotografiile prezentate apărea şi un proiect al unui vagon salon-sufragerie-dormitor proiectat în 1888, care nu a mai fost însă realizat. De asemenea, pozele prezintă un interior al Salonului reginei Elisabeta din vagonul-salon regal, dar şi vagonul-salon destinat Regelui Carol I şi fabricat în 1890.
Principesa Margareta şi principele Radu au plecat vineri, la ora 10.00, de la Gara regală Băneasa spre Gara Sinaia. Cei doi au fost însoţiţi de principesa Elena. Pe durata călătoriei, în vagonul sufragerie, principesa Margareta şi principele Radu au primit elevi olimpici români, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai corpului diplomatic. Călătoria este iniţiată şi organizată de Ministerul Transporturilor.
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe