REPORTAJ - Un an de la masacrul de la Perla. Angajatele salonului resimt încă şocul tragediei: "Ceva s-a schimbat în noi de atunci"

La un an după masacrul de la coaforul bucureştean din zona Perla, angajatele salonului spun că, începând din seara zilei de 5 martie 2012, când Gheorghe Vlădan le-a ucis două colege, trăiesc fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima, bucurându-se "de fiecare rază de soare".

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Un an de la masacrul de la Perla. Angajatele salonului resimt încă şocul tragediei: "Ceva s-a schimbat în noi de atunci"

REPORTAJ - Un an de la masacrul de la Perla. Angajatele salonului resimt încă şocul tragediei (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

La 5 martie 2012, în jurul orei 18.00, Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a fost anunţat de ofiţerul de serviciu că în zona Perla au fost împuşcate opt persoane.

Primele două-trei minute au fost marcate de confuzie. Nu se ştia exact despre ce este vorba, dacă s-a folosit o armă cu muniţie letală şi dacă există persoane decedate. Un al doilea telefon a lămurit însă lucrurile. Un bărbat intrase în coaforul de la Perla, înarmat cu un pistol cu glonţ, şi împuşcase şase persoane, dintre care una murise, iar pentru a doua se încerca, cu disperare, resuscitarea. Restul de şase suferiseră răni mai uşoare.

Inspectorii Bogdan Trandafir şi Adrian Obadă sunt cei doi poliţişti de la Serviciul Omoruri care s-au ocupat de cazul Vlădan.

Poliţiştii au povestit, pentru MEDIAFAX, cum s-au derulat, din perspectiva lor, evenimentele de acum un an, de la coaforul Perla.

"Când am ajuns la faţa locului, toate angajatele se aflau în stare de şoc. Era sânge pe jos, iar pereţii prezentau urme de gloanţe", au dezvăluit cei doi ofiţeri.

Principalul suspect în acest caz, Gheorghe Vlădan, şofer al Policlinicii Ministerului de Interne "N. Kreţulescu" din Capitală, se afla deja în custodia autorităţilor, după ce, ulterior comiterii faptei, a intrat într-o clărire din apropierea salonului de coafură, unde, după ce a predat arma agenţilor de pază, le-a spus acestora să sune la 112.

"La cald, Vlădan a recunoscut că este autorul faptei. Cu toate acestea, condus la Pachetul General, pentru audieri, Vlădan s-a închis în el şi a refuzat să mai comunice cu noi. Pur şi simplu tăcea. Ulterior, când a decis să vorbească, a spus că nu îşi mai aduce aminte nimic, dar a admis faptul că a fost la coafor şi că a avut pistolul la el", au mai declarat poliţiştii.

În timp ce anchetatorii făceau cercetări la faţa locului, în jurul coaforului se strânseseră zeci de oameni, majoritatea rude ale femeilor care lucrau la coafor. Printre acestea s-a numărat şi Cornel Bendre, soţul casierei ucise. Cu privirea pierdută, bărbatul se interesa la întâmplare, prin mulţime, dacă a auzit cineva ceva despre soţia lui, Mariana. Bărbatul refuza să accepte că femeia pe care o aştepta acasă murise la serviciu, împuşcată de soţul gelos al unei colege.

La faţa locului a ajuns, însoţit de mai mulţi prieteni, şi fiul atacatorului, Bogdan Vlădan. Sportiv legitimat la secţia de judo a clubului Steaua, acesta se afla la antrenament atunci când tatăl său i-a împuşcat mama, pe Florina. Antrenorul îl chemase separat în vestiar şi îl anunţase că trebuie să meargă urgent la Perla, pentru că s-a produs o mare nenorocire.

În ziua masacrului, Gheorghe Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14 Poliţie din Capitală, unde soţia sa îl reclamase pentru ameninţări. Florina Vlădan declarase la Poliţie, în 1 martie 2012, că soţul său, cu care se afla în acţiune de divorţ, termenul de judecată fiind 7 martie, o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Gheorghe Vlădan vorbea la telefon când a intrat în coaforul din complexul Perla. Apoi, el a discutat cu soţia sa, după care a ieşit pe holul coaforului, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul a scos de la spate un pistol Glock de 9 milimetri, cu care a împuşcat-o în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanţe în casieră. Apoi, a intrat în camera unde era frizeria şi a continuat să tragă, rănind alte şase persoane, au precizat surse judiciare.

Din momentul în care Vlădan a intrat în coafor şi până a ieşit de acolo au trecut trei minute şi 27 de secunde, iar atacul armat propriu-zis a durat aproape un minut.

Vlădan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, pentru omor calificat şi deosebit de grav, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

La toate şedinţele de judecată, Vlădan s-a declarat vinovat. Mai mult, în timpul procesului, el a depus la dosar o scrisoare redactată de el, în care şi-a cerut iertare faţă de victime şi le-a mărturisit că nu a avut intenţia de a face rău.

"M-aţi cunoscut ca un bun familist care nu mă caracteriza violenţa, cele ce i-aţi fost mai apropiate soţiei mele Felicia cunoaşteţi acest lucru. Unele dintre voi aţi intrat de mai multe ori în casa noastră. În cei 25 de ani de căsnicie, aţi văzut în soţia mea o fată cu bun simţ aşa cum era şi acasă. A fost iubită şi respectată de mine şi de Bogdan, fiul nostru. Vreau să înţelegeţi că nu am avut nicio secundă intenţia să fac rău cuiva. Nu ştiu ce s-a întâmplat în acel moment, însă sunt sigur că doamna Gina Roşu nu mi-a făcut niciun rău, că pe casieră nu o cunoşteam. De asemenea, celelalte fete, colege ale soţiei, nu realizez ce aş fi avut cu ele din moment ce nu ne-am zis decât «Sărutmâna» şi «Bună ziua», «Ce faci, dl. George?». Vreau, dacă puteţi, să vă amintiţi de Felicia cu aceeaşi dragoste şi respect cu care eraţi obişnuite, poate chiar mai mult pentru o merită. Sper ca această nenorocire a familiei mele, această ruină să nu însemne şi sfârşitul. Deznădejdea, nefericirea, tristeţea este tot ce mi-a mai rămas, sfâşiat de regrete. Durerea m-a înstrăinat de toţi cei ce mă iubeau, de tot ce însemna viaţa speranţa în zile mai bune. Am rămas cu amintirea vieţii ce s-a dus. Mă rog încă o dată la voi să-mi înţelegeţi mâhnirea din suflet şi să nu uitaţi că odată am fost doar un tată şi un soţ", se arăta în scrisoarea lui Vlădan.

În cele din urmă, la aproape un an de la comiterea dublului asasinat, acesta a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la închisoare pe viaţă, decizia nefiind însă definitivă.

De asemenea, instanţa a stabilit plata unor despăgubiri civile către victimele masacrului de la coaforul din complexul Perla.

Prin decizia Tribunalului Bucureşti, Cornel şi Georgiana Bendre au fost despăgubiţi cu câte 40.000 de lei, iar Georgeta Roşu, Mirela Apostol şi Bogdan Vlădan cu câte 20.000 de lei, sumele reprezentând daune morale. Alături de aceştia a mai fost despăgubit Ion Preda, cu 20.000 daune morale şi 130 de lei daune materiale.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus ca Spitalul Elias să primească daune materiale de 9.276 de lei, iar Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, 12.924 de lei.

La un an de la masacru, angajatele salonului în care a avut loc tragedia nu şi-au revenit complet din şoc, în ciuda faptului că au schimbat total interiorul coaforului, în aşa fel încât acesta să nu mai amintească de tragedia din martie 2012.

"Am schimbat absolut totul. Tapetul, de exemplu, nu avea nimic. L-am schimbat pentru că am decis să nu mai rămână nimic din ce a fost până la 5 martie 2012. Colegele mele care au fost rănite au făcut psihoterapie timp de aproximativ două luni, până şi-au revenit, însă nu complet. Trebuie să acceptăm că, de atunci, ceva în noi s-a schimbat. Apreciem altfel viaţa. Ne bucurăm de fiecare zi, de fiecare fir de iarbă şi de fiecare rază de soare", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul coaforului, Diana Mândreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici