- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.06.2015, 17:40)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Un bărbat în vârstă de 65 de ani are un rinichi de 88 de ani, transplantat de la mama sa
Nae Radu a avut de mic copil o suferinţă la rinichi. A luat diverse tratamente pe măsură ce boala a evoluat. În urmă cu 17 ani a ajuns la transplant, mama lui donându-i un rinichi. Acum bărbatul are 65 de ani, iar rinichiul are 88 de ani. Se sinte bine şi călătoreşte mult în ţară şi străinătate.
Urmărește
1222 afișări
REPORTAJ: Un bărbat în vârstă de 65 de ani are un rinichi de 88 de ani, transplantat de la mama sa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"De când mă ştiu sufăr de rinichi. Aveam şase ani când mi-au descoperit boala. Am trecut prin disfuncţie renală, insuficienţă renală, dializă şi acum 17 ani, transplant", povesteşte Nae Radu, la cea de-a 31-a ediţie a Congresului National de Urologie ROMURO 2015, ce a avut loc, miercuri, în Bucureşti.
Este prezentat de academicianul Ionel Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, ca un succes în transplantul renal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Şi-ar fi dorit să se facă medic ca să-şi găsescă leacul bolii şi să se vindece. Dar s-a temut să dea admitere la medicină pentru că, la vremea aceea, concurenţa era foarte mare.
"Era să fiu coleg cu domnul profesor (Sinescu, n.r.). Mi-a plăcut foarte mult medicina, dar erau, la vremea aceea, între 10 şi 15 candidaţi pe loc. Sincer, mi-a fost frică. Am făcut zootehnie, am învăţat şi medicină, dar de fapt sunt inginer, chiar dacă domnul doctor îmi spune profesor. Nu ştiu de unde", spune bărbatul.
Pentru că suferinţa se agrava a fost pus pe dializă.
"Patru ani, cât am făcut dializă, a fost cel mai mare chin din viaţa mea. Nu oricine suportă dializa. Dar sunt oameni care fac dializă şi 20 de ani. Ştiţi ce este foarte greu la dializă: faptul că din două în două zile mergeam la tratament. Eu, un om căruia îi plăcea să umble, să călătorească, eram legat. Dar, dacă voiam să trăiesc, trebuia să accept să fiu legat. Nu mai aveam libertate", îşi aminteşte Nae Radu.
Atunci, la sfârşitul anilor '90, discuţiile despre un posibil transplant de rinichi erau la început. Dar se vorbea despre oameni care spuneau că trăiesc de 30 de ani cu un singur rinichi funcţional.
"Transplantul era la început. Nu se vorbea de donatori cadavru, cel mult de la cei în viaţă. Am discutat cu mama. Am întrebat-o dacă crede că ar suporta o operaţie. Am auzit oameni care trăiau cu un singur rinchi funcţional de peste 30 de ani. Am întrebat-o pe mama dacă are curaj. Şi, chiar dacă se apropia de 69 de ani, a zis 'Da, trebuie să-l salvez pe băiat'. Profesorul Sinescu m-a programat la transplant pentru ziua de miercuri, 11 februarie. L-am rugat să mă amâne pentru 13, asta pentru că, în facultate, biletul norocos, care mi-a adus nota 10 indiferent de examen, avea invariabil numărul 13. Aşa că am fost transplantat vineri, 13 februarie 1998. M-am eliberat de chin. De atunci călătoresc mai mult decât înainte", a mai povestit Nae Radu.
În prezent, îşi împarte viaţa între cei trei nepoţi şi călătorii, pe care le-a început după transplat.
"Am călătorit prin toată Europa. De ţară, nu mai vorbesc, o ştiu cu ochii închişi. Acum am fost în Apuseni, la Lacul Leşul, Valea Iadului. Mama a trăit până anul trecut. Îmi purta de grijă. Spunea în glumă să am grijă de rinichiul ei. A murit la 86 de ani, şi nu din cauza rinichiului. Eu am moştenit de la ea viaţa activă. Şi asta mă defineşte. Fac orice. Caut să trăiesc normal, exact cum mi-a zis domnul profesor: 'Trăiţi ca un om normal. mâncaţi normal , beţi normal, dar fără excese'", a mai spus bărbatul transplantat în urmă cu 17 ani.
În prezent, sunt 3.000 de români pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi, însă numărul de donatori a scăzut drastic în acest an, în primele şase luni înregistrându-se doar 50 de donatori.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe