REPORTAJ: Un lugojan a mers cu bicicleta la Alba Iulia, de 1 Decembrie, ca să arate că iubeşte România - FOTO

Lugojanul Ştefan Hodi încearcă, de peste 20 de ani, să-şi arate într-un fel inedit dragostea faţă de România şi, deşi are origini maghiare, să demonstreze că e un adevărat român, promovând prin tururi pe bicicletă ţara şi tricolorul. Anul acesta a ajuns, de 1 Decembrie, cu bicicleta la Alba Iulia.

Urmărește
995 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Un lugojan a mers cu bicicleta la Alba Iulia, de 1 Decembrie, ca să arate că iubeşte România - FOTO

REPORTAJ: Un lugojan a mers cu bicicleta la Alba Iulia, de 1 Decembrie, ca să arate că iubeşte România - FOTO

În acest an, Ştefan Hodi a mers, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, pe bicicletă, străbătând aproximativ 170 de kilometri, deşi temperaturile au scăzut în această perioadă aproape de zero grade. Bărbatul spune că iubeşte România şi îşi arată dragostea de ţară prin pasiunea de-o viaţă: ciclismul, explicând că este pentru a opta oară când vine la Alba Iulia, de 1 Decembrie, pe bicicletă.

În mulţimea colorată de oameni veniţi la Alba Iulia, unii pentru 1 Decembrie, alţii pentru concertele în aer liber sau pentru fasolea cu cârnaţi pregătită de organizatori, nu ai cum să nu-l observi pe Ştefan Hodi. Bărbatul în vârstă de 45 de ani stă mândru lângă bicicleta cu care a străbătut mii de kilometri şi pe care a împodobit-o cu steaguri tricolore, special pentru Ziua Naţională a României.

Ştefan a venit la Alba Iulia pentru că simte şi trăieşte româneşte.

"Am venit la Alba Iulia pentru că sunt român, mă consider patriot, naţionalist în sensul bun al cuvântului. Nu am venit pentru a avea o favoare. Am venit din suflet", spune Ştefan Hodi.

El zâmbeşte când vine vorba despre masa populară şi manifestările artistice pregătite de organizatori şi recunoaşte că, deşi a fost şi în alţi ani la Alba Iulia, nu a gustat niciodată sarmalele sau fasolea cu cârnaţi date gratuit.

"Mulţi participă la manifestări dacă primesc ceva. Nu trebuie să stai niciodată cu mâna întinsă. Noi nu suntem un popor care să stăm cu mâna întinsă. Noi ne descurcăm singuri. Trebuie să avem mândrie, mândria românească", afirmă Ştefan Hodi.

Lugojanul poartă haine în culorile României şi aproape fiecare articol vestimentar are un mic însemn tricolor. Se opreşte din povestit în momentul în care începe intonarea imnului de stat, îşi ia şapca cu tricolor din cap şi o strânge puternic în mână privind spre grupul de oficialităţi care depun coroane de flori la statuile lui I.I.C Brătianu.

Ştefan Hodi: Eu mi-am crescut copiii cu tricolorul în suflet

Ştefan Hodi povesteşte că şi-a crescut toţi cei patru copii "cu tricolorul în suflet" şi că în casa lor steagul României este mereu la loc de cinste.

"Eu mi-am crescut copiii cu tricolorul în suflet (…) În curte noi avem în fiecare zi arborat tricolorul pe casă, nu numai de 1 Decembrie. Camera mi-am vopsit-o în culorile tricolorului. Eu sunt mândru că sunt român, cu toate că după tată sunt de naţionalitate maghiară. Eu cred că tot ceea ce contează este că sunt cetăţean român şi trebuie să trăiesc româneşte. Trăiesc în România, aici am crescut, m-am format ca familie şi ca om şi de aceea trebuie să port respectul cuvenit înaintaşilor noştri", spune Ştefan Hodi.

El continuă să vorbească despre patriotism şi despre purtarea cu mândrie a tricolorului şi îşi exprimă dezamăgirea că românii nu îl promovează decât în momente de sărbătoare.

"Nu are rost să îmi fie ruşine că sunt român. Alte ţări îşi promovează steagul lor pe orice, de la chilot sau ciorapi şi până la paharul din care bei suc. La noi tricolorul este promovat doar la zile de sărbătoare. Ar trebui să-l promovăm mult mai des", adaugă Ştefan Hodi.

Ştefan Hodi: În străinătate creştea inima în noi când auzeam de România

Ştefan Hodi a parcurs, în ultimii 20 de ani, împreună cu familia şi copiii, mii de kilometri, pe biciclete, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar de fiecare dată au purtat haine cu însemnele României şi steaguri tricolore.

"Cred că cel mai mândru sunt de faptul că le-am transmis şi copiilor iubirea pentru tricolor. I-am învăţat să fie mândri că sunt români (…) Eram în Europa, în 2002, într-un tur şi în supermarketurile din Europa şi auzeam O-zone «Dragostea din tei». Nu pot să vă explic cât de mândri ne simţeam acolo. Purtam tricouri cu însemnele României şi ne simţeam mândri. Creştea inima în noi când auzeam de România sau cineva ne întreba de România", spune Ştefan Hodi.

Bărbatul povesteşte cu amărăciune în glas şi momente mai puţin plăcute pe care le-au trăit, ca români, în anumite ţări când în supermarketuri paznicii se uitau suspicioşi la ei.

"De multe ori se uitau paznicii sau oamenii de securitate la noi, în magazine, să nu furăm, când vedeau scris România pe haine. Mă gândeam că ăia sunt mai înapoiaţi ca noi. Păi scrie pe mine cât poarta că sunt din România şi eu mă duc să fur. Dacă m-aş fi dus să fur, mă duceam îmbrăcat ca să nu mă recunoască nimeni, nu?" întreabă retoric bărbatul.

El adaugă că românii sunt un popor "peste multe naţii", dar unul care nu ştie să îşi promoveze valorile.

"Noi, românii, suntem peste multe naţii, dar singura noastră problemă este că nu se investeşte în mintea noastră. Avem primul om care a zburat - Traian Vuia, îl avem pe Henri Coandă, care a inventat motorul cu reacţie, laserul s-a inventat la noi, dar a fost brevetat în altă parte, avem mulţi oameni pe care nu îi promovăm să vadă lumea cât suntem de deştepţi", afirmă Hodi.

Ştefan Hodi spune că nu are decât zece clase, însă a învăţat foarte multe lucruri în tururile pe care le-a făcut în România şi în străinătate, având ocazia să stea de vorbă cu diverse personalităţi.

Potrivit acestuia, din 1987 şi până în prezent a făcut cu familia zece tururi ale României şi patru în Europa, iar de fiecare dată a încercat să promoveze tricolorul românesc şi ţara.

Întrebat ce le-ar transmite românilor de ziua lor, de 1 Decembrie, Ştefan Hodi răspunde că fiecare ar trebui să fie mândru că este român şi totodată să respecte, ca apoi să poată fi respectat.

"Să fie mândri de ei. Dacă te simţi curat în suflet nu are de ce să-ţi fie ruşine (…) Respectă ca să fii respectat! Şi un măturător sau un cerşetor trebuie respectat. Dacă eu nu respect nu am cum să fiu respectat", spune el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici