- Home
- Social
- BISTRIŢA, (30.07.2016, 12:11)
- Firuta Flutur , Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Un poet bistriţean a salvat casa lui Andrei Mureşanu de la demolare cu o telegramă - GALERIE FOTO
Alexandru Miloş a avut în 1982 curajul de a lupta cu sistemul comunist pentru casa în care s-a născut Andrei Mureşanu. Au urmat 7 ani de controale de la Securitate. Abia după 32 de ani, gestul său a fost răsplătit, iar românii pot acum vizita locul în care s-a născut cel care a dat imnul naţional.
Urmărește
2310 afișări
FOCUS: Un poet bistriţean a salvat casa lui Andrei Mureşanu de la demolare cu o telegramă
Vezi GALERIA FOTO de mai jos
Andrei Mureşanu s-a născut la Bistriţa pe 16 noiembrie 1816 într-o căsuţă situată aproape de centrul oraşului, în familia unui mic întreprinzător, tatăl său ţinând în arendă o moară care abia asigura existenţa familiei. A rămas orfan de mic, tatăl său murind strivit de un car, iar împreună cu mama şi cei doi fraţi au locuit o bună perioadă de timp în căsuţa din zona centrală a oraşului, compusă dintr-o chilie ceva mai largă şi o tindă. Cu greu, mama le-a asigurat traiul de zi cu zi, din cei trei fraţi numai Andrei putând merge la şcoală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În anul 1825, Andrei Mureşanu a fost primit ca elev la şcoala normală săsească din Bistriţa după care a trecut la Liceul Piariştilor, făcându-se remarcat printre cei mai buni elevi, iar în 1832 s-a mutat la Blaj şi aici şi-a început activitatea de poet şi gazetar.
Căsuţa mică din Bistriţa a rămas ani în şir în picioare, până în 1982 când a intrat pe lista obiectivelor de demolat din oraş, conform proiectului de sistematizare.
Galerie foto
Întâmplarea a făcut ca pe 25 mai 1982, tânărul poet Alexandru Cristian Miloş să fie trimis de mama sa la cumpărături, iar paşii l-au purtat prin faţa casei lui Andrei Mureşanu unde era parcat un buldozer.
„Am trecut pe lângă casa lui Andrei Mureşanu, am intrat înăuntru şi am găsit-o pe doamna Pop, strănepoata poetului, împreună cu soţul, doi bătrâni care au început să plângă că le dărâmă casa. Atunci mi-am spus că nu se poate ca locuinţa lui Andrei Mureşanu să fie demolată. Este un simbol al românismului în Transilvania! Şi am încercat să fac ceva să salvez căsuţa. Am sunat prima dată la redactorul şef de la Ecoul şi i-am spus ce se întâmplă... « Tovarăşe Miloş, vrei să treci peste ordinul semnat de Ceauşescu?! Nu se poate! Ordinul este clar - acolo trebuie să fie o scară de bloc şi oamenii au primit deja repartiţiile! Şi închide telefonul»" a povestit, pentru MEDIAFAX, Alexandru Cristian Miloş.
Tânărul poet bistriţen nu s-a lăsat descurajat însă.
"Mă duc apoi la poştă la poştă şi compun o telegramă către Adrian Păunescu. La cine putem să apelez decât la el? La Flacăra. El era singurul om care s-ar fi putut implica. Şi îi explic acestuia că casa lui Andrei Mureşanu e în pericol de a fi demolată şi îl rog să ia atitudine. Nu ştiam dacă ajunge sau nu telegrama, ca apoi, peste ani să aflu apoi de la o doamnă de la poştă că de fapt ofiţerul de serviciu de la judeţeana de partid care superviza toată corespondenţa era băut şi nu a oprit telegrama. Şi aşa aceasta a ajuns la Păunescu”, a mai povestit poetul bistriţean.
Adrian Pănescu s-a implicat pentru salvarea casei lui Andrei Mureşanu.
"Adrian Păunescu a scris pe prima pagină în ziarul din 28 mai 1982, în România Liberă unde aveau rubrica Cetatea, intitulată Apărarea Trecutului că a primit o telegramă. Mă dă cu numele tot şi începe să vorbească de casa lui Andrei Mureşanu din Bistriţa şi al lui Anton Pann din Râmnicu Vâlcea care era şi în pericol de a fi demolată. Intervenţia lui Adrian Păunescu pentru salvarea casei lui Andrei Mureşanu nu s-a oprit însă aici. Poetul a mers la ministrul Culturii de atunci, Suzana Gâdea, i-a dat telefon la primul secretar de partid de la Bistriţa, Mihai Marina care era în concediu, l-a chemat din concediu şi lucrurile s-au stopat, cerând să se refacă planul de sistematizare al oraşului şi să ocolească această casă”, mai povesteşte Miloş.
După ce i-a trimis telegrama lui Păunescu, viaţa poetului Alexandru Cristian Miloş s-a schimbat. Săptămânal, poetul găsea în cutia poştală notificări ale miliţiei şi invitaţii de a trece pe la sediul Securităţii. Timp de şapte ani, Miloş a fost în vizorul Securităţii, fiind periodic chemat pentru explicaţii.
După 32 de ani, poetul a primit şi prima mulţumire oficială din partea autorităţilor pentru curajul de care a dat dovadă. În 2014, Primăria municipiului Bistriţa i-a decernat poetului Alexandru Cristian Miloş titlul de cetăţean de onoare al oraşului.
Acum, şi reabilitarea Casei Memoriale Andrei Mureşanu a fost finalizată, iar micuţa locuinţă este deschisă publicului care doreşte să vadă unde s-a născut cel care a dat ţării imnul naţional.
Citeşte şi: "Casa" lui James Bond, la vânzare. Cât va primi proprietarul pe celebrele studiouri Pinewood - GALERIE FOTO
Citeşte şi: 100 de aeronave şi peste 250 de piloţi şi paraşutişti, sămbătă, la Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition
Citeşte şi: REPORTAJ - Am fost la cel mai nebun festival din Europa: 200.000 de oameni şi 600 de euro biletul - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: 100 de aeronave şi peste 250 de piloţi şi paraşutişti, sămbătă, la Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe