- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Valea Salciei - o localitate îngropată în zăpadă, unde oamenii au pâine după câteva săptămâni - GALERIE FOTO
La Valea Salciei, o localitate afundată de aproape trei săptămâni într-o mare de zăpadă, unde oamenii abia că mai au ce mânca, miercuri a venit pâinea. Nu a venit însă, ca de obicei, la magazinul din comună, ci de la cei impresionaţi de drama prin care trec sinistraţii nămeţilor.
Valea Salciei - o localitate îngropată în zăpadă, unde oamenii au pâine după câteva săptămâni (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax foto)
Valea Salciei este o localitate în care trăiesc în jur de 800 de oameni, în majoritate bătrâni. Ei sunt izolaţi de la sfârşitul lunii ianuarie, când a început urgia. De atunci, în comună nu a ajuns nicio maşină cu pâine. Oamenii se plâng că nu au primit niciun ajutor "de la judeţ", noroc cu "primarul omenos", care, mai în putere decât mulţi dintre localnicii din Valea Salciei, s-a mobilizat şi i-a ajutat pe fiecare în parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
De aproape trei săptămâni drumul care leagă localitatea de restul lumii a fost blocat de nămeţi în faţa cărora se află un sigur utilaj al primăriei, care nu mai are motorină. A mai venit un utilaj, de la Consiliul Judeţean, dar după câteva ore a plecat.
"Nu mai e motorină. Ăsta e drum judeţean, Consiliul Judeţean trebuia să ne dea măcar motorină. Au trimis şi ei un utilaj, au stat câteva ore, au văzut că e greu, că e mult de muncă şi au plecat. Au fost pe aici, dar n-au făcut nimic. Nu avem pâine, nu avem nimic", a spus nea Platon, muncitorul care lucrează pe singurul utilaj al Primăriei din Valea Salciei.
În Valea Salciei, pe drum zăpada depăşeşte un metru, iar în curţi sunt mormane de omăt la care localnicii se uită cu groază. Pe acoperişurile caselor zăpada îngheţată depăşeşte un metru.
Chiriţă Negoiţă are 76 de ani. Bătrânul, a cărui casă este aproape înghiţită de zăpadă, spune că nici ninsorile din '54 nu au fost aşa de aprige.
"E greu, am femeia bolnavă. Nu avem nici medic, avem o asistentă, medicul venea vineri, dar acum nici n-a mai venit. Eu singur am dat marea asta de zăpadă. Poate dă Dumnezeu şi ieşim la liman. A fost zăpadă şi în '54, dar nu chiar aşa. Greu a fost şi atunci, dar eram mai tânăr. Pâine nu mai avem de nu ştiu câte zile. Le-am pierdut şirul. Venea maşina cu pâine de două ori pe săptămână, dar acum nu s-a mai putut. Mâncăm mămăligă, turte. Ne trebuie alimente, tată, asta ne trebuie", a spus bătrânul.
Pentru că nu mai au nicio speranţă că cineva îi va scoate la capăt, miercuri, la fel ca în ultimele trei zile, peste o sută de localnici din Valea Salciei au ieşit pe drumul judeţean cu lopeţi. Printre cei care muncesc la deszăpezire sunt băieţi de 14-15 ani, dar şi bătrâni de 70-80 de ani. Umăr la umăr cu localnicii, sunt la "marea deszăpăzire" şi toţi angajaţii Primăriei, de la contabil şi secretar până la primar.
"De trei zile ne chinuim, facem tot drumul la lopată. Cât să fie, vreo opt kilometri! Într-o zi facem în jur de un kilometru. Băsescu trebuia să ne ajute, că pe el l-am votat. Elena Udrea, că-i de-a noastră, de la Buzău, se distrează la Bucureşti şi noi, vai de viaţa noastră! Iar pe domnul Mocanu de la Consiliul Judeţean îl invităm aici că a zis că Valea Salciei este deszăpezită când l-a întrebat Becali dacă are nevoie de ajutor", a spus un localnic din Valea Salciei, fără a se opri o secundă din ce avea de făcut.
Miercuri, la Valea Salciei au ajuns primele ajutoare. Cei care s-au încumetat să vină în comună au fost salvamontişti din Predeal, dar şi un poliţist din Giurgiu care a venit cu paramotorul pentru a le aduce sinistraţilor alimente şi medicamente.
Între cei care au ajuns la Valea Salciei se numără şi Doru Turcu, salvamonist din Predeal. Alături de alţi trei colegi de breaslă, omul a stat toată ziua la Valea Salciei şi a cărat ajutoare pentru sinistraţi.
"E zăpada foarte mare aici. Nu era nicio altă şansă ca cineva să ajungă aici. Noi suntem cu snowmobile şi ne este extrem de greu. E greu, dar trebuie să ne ajutăm semenii. Le-am adus pâine", a spus bărbatul.
Tot la Valea Salciei a ajuns şi un mic afacerist din Făgăraş. Omul povesteşte că a văzut la televizor drama oamenilor din localităţile izolate de nămeţi şi nu a putut rămâne indiferent în faţa acestei nenorociri.
"Am ajuns greu aici, că s-a oprit circulaţia, Poliţia nu mi-a dat voie de la Covasna, le-am zis că sunt oameni care suferă de foame şi nu pot aştepta, iar până la urmă m-au lăsat. Am ajuns, şi mi-au zis să las ajutoarele la ISU. Le-am spus că am venit cu ele să ajungă la oamenii ăştia sărmani, nu la altcineva. Am dormit pe nişte scaune într-o pensiune, dar am ajuns în cele din urmă. Nimeni nu se implică. Nu găseşti un utilaj pentru oamenii ăştia. E strigător la cer. Aici la magazin nu e nimic, de trei săptămâni nu a mai ajuns nimic", a spus bărbatul, care le-a adus sinistraţilor cartofi, ştrudel cu mere, pâini, ulei, zahăr, făină, mălai, orez, dar şi haine.
Odată cu venirea acestor voluntari, oamenii din comună au primit o speranţă. Acum se roagă la Dumnezeu să le dea forţă să deszăpezească drumul ca să poată ajunge la oraş să cumpere ce le trebuie.
Situaţia acestor oameni nu este însă la fel de gravă precum a celor aproximativ 80 de familii din cătunul din comuna Valea Salciei la care nimeni nu a putut ajunge încă. Aceşti oameni se află la circa trei kilometri de centrul comunei, însă deocamdată nu e chip să ajungi la ei.
Un poliţist din Giurgiu, Marian Cojocaru, a venit încă de marţi seară la Buzău pentru a le aduce acestor oameni izolaţi de zeci de zile alimente şi medicamente. Poliţistul, care are 40 de ani, a venit cu paramotorul. El a făcut miercuri două zboruri, aruncând din paramotor, în cătunul izolat fără speranţă de a ieşi la liman, aproape 200 de kilograme de alimente şi medicamente. Din cauza vântului puternic şi a frigului, însă, bărbatul nu a putut face atâtea zboruri câte şi ar fi dorit. Poliţistul, care şi-a luat concediu de odihnă pentru a-i putea ajuta pe sinistraţii de la Buzău, va continua misiunea şi joi, când va încerca din nou să arunce în zona izolată mâncarea de care oamenii de acolo au nevoie.
"A fost o misiune extrem de dificilă, între munţi, curenţi de vale foarte mari. Carburatorul paramotorului s-a acoperit de gheaţă de vreo două ori şi riscam să se oprească motorul. Nu mi-a fost frică pentru că ştiam ce fac. Era un risc, dar nu mi-a fost frică, am vreo 3.000 de ore de zbor. Nu am suportat să văd că nimeni nu face nimic pentru oamenii aceştia care au nevoie de ajutor", a spus Marian Cojocaru.
El este agent-şef la Poliţia Giurgiu. Din '96 şi până în 2006 a lucrat la Brigada Antitero de la Serviciul Român de Informaţii, iar din 2006 lucrează la Serviciul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei Giurgiu. Este pilot instructor pe paramotor, iar aparatul cu care a zburat la Valea Salciei îi aparţine şi a fost construit de mâna lui.
(Material realizat de Cristina Sterian, corespondenti@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36