- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Zeci de mii de oameni din Vrancea, izolaţi şi fără alimente, aşteptând ajutorul autorităţilor - GALERIE FOTO
Zeci de mii de oameni din Vrancea sunt izolaţi din cauza nămeţilor. Zăpada ajunge până la streaşina caselor, iar pentru a putea ieşi din locuinţe oamenii au săpat tuneluri înguste. Rafturile magazinelor sunt goale, iar acolo unde pâinea a ajuns, după şase zile, s-a dat cu raţia.
REPORTAJ: Zeci de mii de oameni din Vrancea, izolaţi şi fără alimente, aşteptând ajutorul autorităţilor (Imagine: George Noaptes/Mediafax Foto)
În localităţile vrâncene de pe Valea Râmnicului, unde drumurile naţionale DN2 N şi DN2 R sunt blocate din cauza zăpezii, situaţia este disperată. Oamenii nu mai au alimente, proprietarii magazinelor hotărând să nu le mai deschidă pentru că pe rafturi nu mai este nimic de vânzare.
"Noi suntem în continuare blocaţi total. La magazinele de la noi din comună nu se mai găseşte nimic. Lumea a luat tot ce se putea, făină, mălai, ulei, tot ce se poate mânca. Este jale, dacă nu ajung cu pârtie aici suntem terminaţi. De pâine nu mai poate fi vorba de săptămâna trecută. Avem izolate 1.800 de persoane în satele Jitia, Cerbu, Măgura, Dealu Sării şi Jitia de Jos. Am mers la nişte bătrâni aflaţi în situaţie mai grea şi le-am dus lemne de foc deoarece erau la un pas să moară de frig în case. Acum avem noroc că a venit curentul. Putea să moară toată lumea din comună că nu aveam cu ce să comunicăm", a spus primarul comunei Jitia, Nicolae Noapteş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
O situaţie similară se înregistrează şi la Vintileasca şi la Bordeşti, unde pâinea a fost adusă în magazine cu sania trasă de cai, după şase zile în care localitatea a fost complet izolată. Vineri s-a vândut "cu porţia".
"Este de groază, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porţia. Vânzătorul a spus că nu dă mai mult de cinci franzele de persoană în aşa fel încât să ajungă la toată lumea din sat. Alte produse nu au mai adus la magazin. Ce era s-a terminat tot şi nu mai ai ce să cumperi", a spus unul din locuitorii comunei Bordeşti.
O altă comună, Dumitreşti, are 12 sate izolate.
Viceprimarul Iulian Strâmbei spune că situaţia cea mai gravă este în satul Lupoaia, unde sunt munţi de zăpadă de peste cinci metri.
În comuna Răstoaca, zăpada ajunge până la streaşina caselor. Oamenii au săpat tuneluri înguste, cât să poată trece un om, pentru a putea ieşi din locuinţe. În multe cazuri persoanele mai tinere îi ajută pe cei bătrâni, ducându-le apă şi mâncare.
"Am fost aici, la un bătrânel, să-l ajut. Este singur, băiatul e în Canada. Era izolat în casă şi am mers să-l ajut. Am făcut pârtie, i-am adus apă, mâncare. Trebuie să-i ajutăm şi pe bătrâni, că nu are cine. Şi domnul primar ne-a ajutat. Se mai dezmorţeşte treaba, da' tot e multă zăpadă. Nu vedeţi ce mormane sunt? Nu mai pot trece două maşini pe drum. A nins mult tare şi a mai bătut şi vântul. Asta este, nu ne putem pune cu natura", spune un localnic.
Oamenii se plâng că adăposturile în care se aflau animalele au fost acoperite de nămeţi, iar animalele nu au mâncat de câteva zile.
"Trei zile nu mi-am găsit găinile. Mergeam pe zăpadă, pe deasupra cuştii lor. Ce au mâncat şi ce au băut, ele ştiu. Bine că n-au murit că nu mai aveam ce mânca! E multă zăpadă. Cât nu s-a circulat, nu a fost nici pâine, nici nimic. Este bine că şi-a mai revenit vremea puţin, că muream de foame aici. Mai sunt oameni bătrâni care nu pot să facă pârtie. Nu au văzuit lumina zilei cât a nins, pentru că nu s-a putut ieşi din casă", a spus un alt bărbat.
O bătrână spune că a solicitat de mai multe zile intervenţia unei ambulanţe, dar abia vineri au venit medicii să o transporte la spital.
"Mă simt cam rău, maică, şi nu am putut până acum să mă duc la spital, că nu s-a circulat. Ce vremuri mai trăim! E vai de capul nostru. Decât să fii bătrân, mai bine să mori", se plânge bătrâna.
Şi la Slobozia Ciorăşti, localitate situată la şapte kilometri distanţă de Focşani, oamenii au fost nevoiţi să sape culoare prin zăpadă pentru a putea ieşi din case. Aici, în unele zone, stratul de zăpadă ajunge până la patru metri, iar oamenii merg pe deasupra caselor când se duc la magazinul din sat.
"Când a venit viscolul am ieşit pe geam. Acum am făcut pârtie pe lângă casă să putem ieşi din curte, să mergem după apă şi alimente. Am şi o bătrână de 80 de ani în grijă", povesteşte Ancuţa Creţu, o femeie de 52 de ani.
Bătrânii din sat spun că nu îşi aduc aminte de o iarnă atât de aspră şi de nămeţi atât de mari.
Zeci de săteni ale căror gospodării sunt acoperite de zăpadă spun că aşteaptă un ajutor de la primărie, pentru că nu mai au ce mânca, le-au îngheţat fântânile şi abia pot ajunge la animale.
"Nu avem apă pentru animale, nici pentru băut, ne-a prins şi fără mălai, făină. Avem şi animale, păsări. Trebuie să vină cineva să ne salveze. Nu am mai văzut aşa ceva", spune o localnică.
La câţiva metri depărtare se află gospodăria lui Costică Manole. Joi după-amiază, acesta a încercat să scoată fânul pentru animale din grajd, iar cu greutate a reuşit să ajungă până la cele două vaci pe care le are, pentru a le da mâncare.
"Ca în acest an nu a fost niciodată. Am animalele în grajd şi intru pe unde pot. Fânăria este jumătate în zăpadă. Sub mine este un strat de zăpadă de aproape patru metri", a afirmat Costică Manole.
Şi vecinul său, Nicolae Băjenaru, a săpat un tunel înalt de aproape doi metri prin stratul de zăpadă pentru a ieşi din casă.
"Nu se poate trăi aşa. Ne află într-o situaţie disperată, nu mai avem apă, nici de mâncare. Zăpada este imensă. Aşteptăm să vină un utilaj să ne ajute şi să mai scoată zăpada de aici. Sunt copii, oameni bătrăni şi oricând se poate întâmpla o nenorocire", a spus Nicolae Băjenaru.
În Vrancea, până şi municipiul reşedinţă de judeţ este aproape îngropat în nămeţi. Maşinile mai pot circula doar pe arterele principale, iar pentru a face faţă situaţiei primarul municipiului, Decebal Bacinschi, a cerut ajutorul Armatei.
"Am cerut ajutorul Armatei, iar singura condiţie a lor a fost să le asigurăm utilajele necesare. Astăzi (n.r. - vineri) am fost ajutaţi şi de Jandarmerie. Vreau să le mulţumesc acestor oameni pentru că ne dau o mână de ajutor şi putem să redăm circulaţia cât de repede se poate", a spus Bacinschi.
Localnicii mai în vârstă spun că nu au mai văzut aşa ceva, stratul de zăpadă atingând aproape 70 de centimetri.
"Au fost ani cu ierni grele, dar atât de multă zăpadă nu am văzut niciodată", afirmă un focşănean în vărstă de 81 de ani.
Transportul în comun se desfăşoară cu greutate, iar taximetrele refuză o parte dintre comenzi deoarece nu pot ajunge la adresele la care sunt solicitatate.
Mulţi focşăneni şi-au cumpărat lopeţi şi au început să deszăpezească trotuarele, parcările şi străzile din apropierea locuinţelor.
"Nu putem aştepta mila autorităţilor. E zăpadă de un metru pe stradă şi în parcări, practic nu putem ieşi din blocuri dacă nu facem pârtie", spune un focşănean din Cartierul Gară.
Din cauza ninsorilor şi a frigului, au apărut probleme şi la alimentarea oraşului cu căldură şi apă potabilă.
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii.
(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO