Reprezentant al unei şcoli Lumina ce ar fi finanţată de Gulen, opozantul lui Erdogan: Ambasadorului turc îi e teamă să nu fie pedepsit şi el dacă nu execută ordinele - GALERIE FOTO

Reprezentanţii uneia dintre şcolile Lumina, despre care se presupune că ar fi finanţate de Fethullah Gulen, opozantul lui Erdogan, susţin că declaraţiile oficialilor turci de la Bucureşti privind măsurile cerute în privinţa şcolilor sunt o dovadă că ambasadorului turc îi e teama că va fi pedepsit.

Urmărește
10943 afișări
Imaginea articolului Reprezentant al unei şcoli Lumina ce ar fi finanţată de Gulen, opozantul lui Erdogan: Ambasadorului turc îi e teamă să nu fie pedepsit şi el dacă nu execută ordinele - GALERIE FOTO

REPORTAJ. Reprezentant al unei şcoli Lumina: Ambasadorului turc îi e teamă că Erdogan îl va pedepsi

,,În Turcia a fost o lovitură de stat pe care noi o condamnăm, cu toţii. Nu suntem de acord cu nicio intervenţie anti-democratică asupra Guvernului ales. Dar, cea mai mare lovitură de stat a fost după încercarea loviturii de stat. Atâţia oameni au dat afară, arestări, 30.000 de profesori daţi afară, şcoli închise, academicieni suspendaţi din funcţie, ziarişti în puşcărie. Sigur că şi ambasadorului îi e teamă ca Erdogan să nu cumva să îl pedepsească şi pe el dacă nu execută ordinele lui. Altfel, nu cred că ambasadorul are ceva cu noi” a declarat pentru MEDIAFAX Mustafa OZ, managerul al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

10 unităţi de învăţământ preuniversitar şi o univesitate, care se presupune că ar fi finanţate Fethullah Gulen, funcţionează în România.

,,Noi nu avem o problemă cu ambasada sau cu ţara noastră, noi avem o problemă cu democraţia din Turcia, cu libertatea de exprimare, libertatea presei, drepturile omului. Asta am susţinut până acum şi susţinem în continuare aceste valori universale. Ambasadorul face nişte declaraţii neadevărate şi credem nefondate şi cu rea-credinţă”, declară Mustafa OZ, managerul Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

Cât priveşte controversele privind finanţarea, reprezentanţii şcolii spun că ”într-adevăr, a fost înfiinţată această şcoală de oameni de afaceri turci care au fost inspiraţi de domnul Gulen, dar oricine promovează aceste valori este exemplu pentru noi. Domnul Gulen, de exemplu, nu a venit niciodată în România” a mai spus Mustafa Oz.

Reacţia vine după ce Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a declarat sâmbătă că gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România, afirmând că Turcia a făcut demersurile pentru extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, care ar fi implicat în tentativa de înlăturare a preşedintelui turc.

''(În spatele loviturii de stat-n.r.) sunt membrii acestei grupări Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care stă în SUA. Acest imam are două feţe: are o reţea de şcoli, au 11 şcoli în România, au organizaţii umanitare, (…) când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de toleranţă şi de prietenie. Partea sa întunecată, când vorbeşte în limba turcă, întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituţiilor'', a afimat diplomatul turc la Realitatea TV.

În acest context, Ali Bozçalışkan, consulul general al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa a declarat pentru presa locală că autorităţile din Turcia au solicitat închiderea unităţilor de învăţământ.

''Nota informativă a Ministerului de Externe al Republicii Turcia privind încercarea de lovitură de stat din 15 iulie a fost transmisă instituţiilor mass-media. Încercarea de lovitură de stat aparţine Organizaţiei Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü - FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toţi aliaţii şi partenerii privind liderul şi adevăratul scop al acestei organizaţii şi a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor acesteia din străinătate. Instituţiile de învăţământ şi fundaţiile din România se înscriu în acelaşi context'', a declarat Ali Bozçalışkan, potrivit Ziuadeconstanţa.ro.

Joi seara, după o discuţie între secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu şi ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaş, ministerul de Externe a anunţat că partea turcă a informat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea unităţilor de învăţământ Lumina.

“În cursul discuţiei, secretarul de stat român a solicitat clarificări privind unele declaraţii recent apărute în spaţiul public, cu privire la unităţile de învăţământ Lumina. Ca răspuns, partea turcă a precizat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea acestora'', a transmis MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Şi ministerul Educaţiei a anunţat că, deocamdată, nu a primit de la nicio autoritate naţională sau internaţională solicitarea de a suspenda sau de a ridica cele opt acreditări eliberate şcolilor şi liceelor din grupul ,,Lumina Instituţii de Învăţământ”, nici pentru Universitatea Europei de Sud-Est Lumina.

Reporterii MEDIAFAX au vizitat o locaţie din Bucureşti care găzduieşte câteva dintre unităţile de învăţământ care fac parte din grupul ,,Lumina Instituţii de Învăţământ”.

Investiţiile la şcoala gimnazială ,,Spectrum” sunt de zece milioane de euro pentru a ridica o clădire impozantă, cu patru etaje, a cărei suprafaţă totală depăşeşte 26.000 de metri pătraţi şi adăposteşte o grădiniţă, o şcoală primară.

,,Pe partea de gimnaziu avem 640 de elevi, 42 de elevi calificaţi la olimpiadele naţionale, 7 elevi la olimpiadele internaţionale.

Primim copii numai prin examen de admitere, se dă test la Limba Română, Matematică şi Engleză. Sunt acum pe lista de aşteptare vreo 100 de copii”, a declarat pentru MEDIAFAX Hayati Agaoglu, managerul şcolii gimnaziale Spectrum.

,,Avem peste 100 de copii calificaţi la olimpiadele internaţionale şi în fiecare an aduc peste 50 de medalii de la concursurile internaţionale. De exemplu, lotul naţional al României la Olimpiada de Fizică, e format din 5 elevi, toţi 5 sunt ai noştri şi toţi au obţinut medalii, două de aur şi trei de argint. Cu rezultatul acesta, România e pe locul întâi, în Europa, la Fizică”, a spus şi Musafa Oz, managerul Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

Taxele anuale de studiu la aceste unităţi de învăţământ sunt de 3.500 de euro pentru gimnaziu, 4.200 de euro la liceu, iar în cazul Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti variază între 7.000 şi 10.000 de euro.

,,Se fac toate orele, inclusiv cea de religie, iar singura îndoctrinare este cu matematică”, spune Violeta Călin, mama unei absolvente a ciclului gimnazial.

Grădiniţa Spectrum, Şcoala primară şi gimnazială Spectrum şi Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti fac parte din grupul educaţional Lumina, care cuprinde 11 unităţi de învăţământ, în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Ploieşti şi Iaşi. Acest grup, care a luat fiinţă în urmă cu aproximativ 22 de ani, este patronat de mai mulţi oameni de afaceri turci şi români, şi finanţează, de asemenea, ,,Universitatea Europei de Sud-Est Lumina”.

Potrivit site-ului www.lumina.ro, prima şcoală a fost înfiinţată în anul 1994 la Constanţa . Lumina lnstituţii de Învăţământ este un complex educaţional format din: două licee (Liceele Teoretice Internationale de Informatică Bucureşti şi Constanţa – cu învăţământ liceal şi gimnazial), o şcoală internaţională (The International School of Bucharest - cu invatamant prescolar, primar, gimnazial si liceal), şase şcoli internationale Spectrum în orasele: Bucureşti, Constanţa, lasi, Timişoara, Cluj si Ploieşti, Grădiniţa Spectrum Bucureşti şi o universitate (Universitatea Europei de Sud - Est Lumina).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici