Reprezentanţii APADOR-CH, îngrijoraţi după ce şeful IGPR i-a îndemnat pe agenţi să folosească arma

Reprezentanţii APADOR-CH se declară îngrijoraţi de afirmaţiile recente ale şefului Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, prin care acesta "i-a încurajat pe poliţişti să folosească armamentul", calificându-le drept "extrem de periculoase".

Urmărește
2 afișări

"Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele afirmaţii ale chestorului Liviu Popa, inspectorul general al Poliţiei Române, prin care acesta îi încurajează pe poliţişti să folosească armamentul din dotare. Astfel de afirmaţii, făcute fără nuanţă şi, mai ales, fără raportare la condiţiile prevăzute de cadrul legislativ ce reglementează uzul de armă, sunt extrem de periculoase", afirmă reprezentanţii ONG-ului într-un comunicat de presă de marţi.

Reprezentanţii organizaţiei critică incoerenţa legislativă în reglementarea folosirii armamentului de către poliţişti, arătând că, pe de-o parte, Legea 218 din 2002 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei române "autorizează folosirea armelor de foc în anumite condiţii, dar numai în caz de necesitate", iar, pe de altă parte, Legea 17 din 1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor "enumeră o paletă foarte largă de situaţii în care se poate face uz de armă".

"De exemplu, această lege permite folosirea armei de foc «pentru imobilizarea infractorilor care, după săvârşirea unor infracţiuni, încearcă să fugă», fără a deosebi în niciun fel în funcţie de natura şi gravitatea faptei sau de periculozitatea infractorului", se arată în documentul citat.

APADOR-CH aminteşte că, pentru folosirea "arbitrară" a armelor de foc, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat anul acesta statul român în cauza "Soare şi alţii împotriva României", criticând tocmai recurgerea "excesivă şi nejustificată" la armamentul din dotare, în condiţiile în care victima nu avea arme asupra ei. Reprezentanţii ONG-ului amintesc şi despre incidentul de la Brăila, din aprilie 2010, "în care Sorin Pârvu şi-a pierdut viaţa după ce un poliţist al Inspectoratului de Poliţie Bucureşti l-a împuşcat în cap, în plină zi şi fără somaţie".

"Ulterior incidentului, responsabili ai Poliţiei au afirmat public că au prins un complice al unui infractor deosebit de periculos, pentru ca mai apoi, realizînd că victima fusese confundată din cauza numelui, să revină asupra afirmaţiilor şi să pretindă că arma care i-a cauzat moartea lui Sorin Pârvu s-ar fi descărcat accidental", adaugă reprezentanţii ONG-ului.

Nu în ultimul rând, APADOR-CH atrage atenţia asupra faptului că folosirea forţei letale în spaţiul public, chiar şi în condiţii legale, implică "riscuri importante" pentru siguranţa şi chiar viaţa tuturor persoanelor aflate conjunctural în apropiere.

"APADOR-CH insistă că folosirea armamentului din dotare trebuie să rămână un mijloc excepţional, utilizat exclusiv în situaţiile în care viaţa poliţistului în cauză sau a altei persoane se află într-un iminent şi evident pericol. Mai mult, APADOR-CH atrage atenţia că este nevoie ca poliţiştii să aibă o condiţie fizică adecvată şi să fie extrem de bine pregătiţi psihologic, pentru a putea aprecia cu rapiditate gravitatea riscului unei situaţii şi a reacţiona proporţionat cu acest risc", conchid reprezentanţii ONG-ului.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat că îi încurajează pe poliţişti să folosească pistolul din dotare fiindcă "este o formă de fermitate de care Poliţia are nevoie", apreciind că "pistolul nu este făcut ca să faci cipcă cu el".

Chestorul Liviu Popa a făcut aceste declaraţii după ce a aflat că, în weekend, poliţiştii au tras focuri de armă într-un cartier al Bistriţei, în timp ce urmăreau un suspect pe care nu l-au prins.

"Focurile de armă nu sunt irosite dacă sunt folosite legal. Este o formă de fermitate de care Poliţia are nevoie. Încurajez folosire armamentului. Pistolul nu e făcut ca să faci cipcă (dantelă, împletitură - n.r.) cu el. Fermitatea Poliţiei cred că este în măsură să crească gradul de securitate şi de siguranţă al cetăţenilor şi, din acest punct de vedere, încurajez, atunci când legea permite şi sunt îndeplinite împrejurările prevăzute de lege, încurajez ca poliţiştii să folosească tot ce au în dotare, inclusiv pistolul", a spus Popa.

El a adăugat că poliţiştii au ca obiective ţintă până la unu la sută dintre cetăţenii ţării şi este păcat să sufere ceilalţi cetăţeni din cauza unui procent atât de scăzut din populaţie care dă Poliţiei de lucru.

"Poliţiştii au prins curaj şi se foloseşte (pistolul - n.r.) atunci când situaţia o impune. De când sunt inspector general, nu am avut cazuri în care să se folosească armanentul în afara regulilor stabilite prin lege", a precizat chestorul Liviu Popa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici