Reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989": Încă 200 de plângeri privind Revoluţia, la CEDO

Reprezentanţii Asociaţie "21 Decembrie 1989" spun că încă 200 de plângeri privind Revoluţia îşi aşteaptă rezolvarea la CEDO, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat, marţi, câştig de cauză pentru 17 români, urmaşi ai celor care şi-au pierdut viaţa în 1989.

Urmărește
730 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989": Încă 200 de plângeri privind Revoluţia, la CEDO

Reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989": Încă 200 de plângeri privind Revoluţia, la CEDO

"Consider că acestor familii care au depus acţiuni la CEDO li s-a făcut în sfârşit puţină dreptate. Azi avem o nouă decizie, una importantă pentru autorităţile române", a declarat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989".

Totodată, acesta spune că statul român are obligaţia de a redeschide dosarul Revoluţiei. "Dacă statul nu va redeschide acest dosar, vor veni alte hotărâri de la CEDO. Preşedintele CEDO vrea să solicite oricum condiţii mai aspre pentru cei care nu respectă aceste hotărâri", a declarat Ionuţ Matei, avocatul Asociaţie "21 Decembrie 1989".

Potrivit deciziei date de CEDO, fiecare dintre cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român în dosarul Revoluţiei vor primi câte 15.000 de euro plus taxele de judecată. Curtea a constatat că "a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenţiei, din cauza lipsei unei investigaţii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanţilor au fost împuşcate şi omorâte".

"Mi se pare o decizie corectă. Trebuia să se facă dreptate, toată lumea ştia asta", a declarat Petra Gheorghe, una dintre persoanele care a avut câştig de cauză la CEDO.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a spus luni, pentru agenţia MEDIAFAX, cã a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reanalizarea dosarului Revoluţiei, după ce preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a făcut o nouă plângere împotriva rezoluţiei de clasare.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus clasarea cauzei la data de 14 octombrie 2015, motivând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze. Procurorii precizau printr-un comunicat de presă că "din cauza oboselii şi a stresului la Revoluţie s-au tras focuri de armă între militari, iar oameni din dispozitive militare, civile sau mixte au deschis "cu uşurinţă" focul spre imobile sau maşini care nu opreau la filtre".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici