Reprezentanţii părinţilor cer 10% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru educaţie

Federaţia Naţională a Părinţilor solicită alocarea a 10% din suma totală de 30,5 miliarde euro din fondurile cuvenite din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), considerând că 6% din împrumuturi sau din granturi este insuficient.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii părinţilor cer 10% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru educaţie

Reprezentanţii părinţilor cer 10% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru educaţie

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Părinţilor i-au transmis o scrisoare premierului Florin Cîţu, în care îi spun că, deşi toţi sunt conştienţi că este un context pandemic şi că bugetul naţional trebuie constituit responsabil, există obligaţia de a constata şi de a accepta cu aceeaşi responsabilitate că lipsa finanţării corespunzătoare din ultimii 10 ani a condus la o scădere drastică a calităţii sistemului educaţional.

În acest context, Federaţia Naţională a Părinţilor solicită alocarea a 10% din suma totală de 30,5 miliarde euro din fondurile cuvenite din PNRR.

„Intenţia de alocare a 3%, sau maximum 6%, doar din componenta de împrumuturi (16,7 miliarde euro) sau din granturi (13,8 miliarde euro), este insuficientă pentru necesităţile educaţiei. Suma totală este pentru un exerciţiu financiar de 6 ani. Un procent de 10% din 30,5 miliarde euro reprezintă, cu aproximaţie, 500 milioane euro/an, adică un plus de 0,2% din PIB, anual. Plusul nu este foarte mare, dar poate ajuta la modul real sistemul educaţional, dacă aceşti bani merg către digitalizarea sistemului, programe adaptate, laboratoare, şcoli <verzi> şi alte componente ce ţin de logistică şcolară. PNRR se referă la un pachet coerent de investiţii publice şi reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Ţară 2019-2020. Aceste reforme şi proiecte de investiţii publice trebuie puse în aplicare până în decembrie 2026”, spune Iulian Cristache, preşedintle Federaţiei Naţionale a Părinţilor.

Potrivit acestuia, investitia în educaţie, prin avantajele pe care le creează reprezintă plus valoare la nivelul întregii societăţi prin: cariere profesionale, studii superioare, salarii mai mari şi, indirect, taxe mai mari şi venit în PIB.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici