Reprezentanţii românilor din afara ţării cer întrunirea CSAT pentru a le rezolva problemele

Reprezentanţii românilor de pretutindeni, participanţi la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, trimit Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României o scrisoare deschisă prin care cer întrunirea urgentă a CSAT, pentru eleborarea unei strategii pentru românii din afara frontierelor.

Urmărește
3 afișări

În documentul adresat instituţiilor statului român, cei aproximativ 100 de semnatari - reprezentanţi ai românilor din zece ţări - cer elaborarea unei strategii a României pentru românii din afara frontierelor, reorganizarea Departamentului pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, depolitizarea şi debirocratizarea acestui for, care funcţionează în cadrul Guvernului, precum şi adoptarea în regim de urgenţă a Legii românilor de pretutindeni. Ei solicită, totodată, completarea acestei legi cu adăugarea denumirilor istorice prin care românii de pretutindeni se autodenumesc sau sunt denumiţi în spaţiile în care trăiesc: moldoveni, rumâni, vlahi, vlasi, aromâni, macedo-români, megleno-români şi istro-români.

"Problematica românilor de pretutindeni este parte constituentă a strategiei de securitate naţională a României. Participanţii la Universitatea de vară cer CSAT organizarea unei şedinţe consacrate românilor de pretutindeni şi problemelor cu care se confruntă aceştia în relaţia lor cu autorităţile române: dezinteresul şi modul în care o parte a autorităţilor româneşti se raportează la comunităţile româneşti din afara frontierelor, care atentează la securitatea naţională", se arată în document.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de reprezentanţi ai românilor din Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Australia, SUA şi Canada, precum şi de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, de parlamentari, oameni de cultură şi lideri de opinie din ţară.

Şi reprezentanţii Forumului civic al românilor din Covasna şi Harghita, precum şi Episcopia ortodoxă a celor două judeţe au elaborat, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului, o scrisoare adresată preşedintelui şi premierului, prin care cer întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a lua măsuri concrete privind "stăvilirea escaladării acţiunilor provocatoare, extremist-separatiste ale organizaţiilor maghiarilor, care aduc atingere ordinii constituţionale şi sigurenţei naţionale". Ei mai cer sancţionarea prin lege a practicilor discriminatorii, de condiţionare a ocupării funcţiilor publice de cunoaştrerea limbii maghiare.

Semnatarii documentului mai solicită şi modificarea în regim de urgenţă a Legii administraţiei publice locale, astfel încât aceasta să nu permită constituirea asociaţiilor intercomunitare care urmăresc direct sau indirect obţinerea autonomiei pe criterii etnice. Reprezentanţii Forumului civic al românilor din Covasna şi Harghita mai solicită realizarea unei strategii de dezvoltare economică prioritară pentru Harghita, Covasna şi Mureş, ca măsură de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zonă şi de reorientare a generaţiilor tinere spre locurile natale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici