Reprezentantul unei societăţi, deferit justiţiei pentru fraudarea unui proiect Phare

Reprezentantul unei societăţi bistriţene a fost deferit justiţiei pentru fraudarea unui proiect Phare cu peste 160.000 de euro, bani obţinuţi pentru derularea proiectului "Dezvoltarea activităţilor de colectare şi valorificare a deşeurilor în Bazinul Hidrografic Superior al Someşului Mare".

Urmărește
64 afișări

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Leontin Moisil, reprezentant legal al SC Ieromar Comserv SRL Şanţ-judeţul Bistriţa Năsăud, pentru folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în declaraţii.

Potrivit DNA, în luna septembrie 2007, inculpatul Moisil Leontin, cu ocazia încheierii unui contract finanţat din fonduri Phare, a prezentat Autorităţii Contractante - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, declaraţii false în care a consemnat în mod nereal că nu a suferit anterior condamnări penale definitive, în condiţiile în care suferise două condamnări penale definitive pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În această modalitate, inculpatul a obţinut pe nedrept suma totală de 144.344,41 lei şi 120.010,30 euro, reprezentând 80 la sută din întreaga finanţare acordată prin programul Phare.

Contractul a fost încheiat de inculpatul Moisil Leontin în calitatea sa de reprezentant legal al SC Ieromar Comserv SRL pentru punerea în practică a proiectului "Dezvoltarea activităţilor de colectare şi valorificare a deşeurilor în Bazinul Hidrografic Superior al Someşului Mare". În cadrul proiectului, Moisil s-a obligat să achiziţioneze utilaje specializate pentru deşeuri lemnoase, să angajeze personal calificat şi să realizeze activităţi de publicitate a acţiunilor sale pentru conştientizarea publică a importanţei gestionării deşeurilor lemnoase.

După încasarea banilor, în perioada februarie-aprilie 2008, Moisil a cheltuit întreaga sumă în afara proiectului pentru care a fost acordată, direcţionând-o către diverse cheltuieli ale firmei: datorii anterioare, credite bancare, leasinguri pentru autoturismele pe care le utiliza sau, pur şi simplu, a ridicat numerar din contul bancar, fără nicio justificare în acest sens.

Leontin Moisil a produs Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului un prejudiciu în sumă totală de 160.013,74 euro, echivalent în lei a sumei de 596.848,49.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Năsăud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici