Delegaţia FMI a fost interesată, în cadrul întâlnirii de la Consiliul Superior al Magistraturii, de funcţionarea sistemului judiciar şi rolul Consiliului, potrivit unor surse judiciare.
De asemenea, oficialii FMI au cerut detalii despre atribuţia CSM de avizare a proiectelor de acte normative privind sistemul judiciar, dar şi despre punctul de vedere al Consiliului în legătură cu legea pensiilor.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, şi Dan Lupaşcu au avut, joi dimineaţă, o discuţie la CSM cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, aflată în România pentru cea de-a patra revizuire a Acordului stand-by încheiat cu instituţia financiară internaţională.
Întâlnirea de la Consiliul Superior al Magistraturii a avut loc la solicitarea membrilor delegaţiei Fondului Monetar Internaţional.
Delegaţia a fost formată din şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, precum şi Fabiene Ilzkovitz, Adriaan Dierx şi Swat Ghosh.
O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie – 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.