Respins în Europa, cărbunele face carieră în China. Ţara asiatică a extras o cantitate record în 2021
China a produs anul trecut mai mult cărbune decât oricând, în timp ce centralele sale electrice se străduiau să satisfacă cererea de electricitate, subminând planurile de reducere a emisiilor de carbon, scrie CNN.
Respins în Europa, cărbunele face carieră în China. Ţara asiatică a extras o cantitate record în 2021
Deşi creşterea bruscă a producţiei a ajutat la ţinerea sub control a crizei de energie, preţurile cărbunelui cresc din nou în acest an, pe fondul aşteptărilor că China va avea nevoie şi mai mult pentru a-şi alimenta redresarea economică.
Producţia de cărbune a atins anul trecut un nivel record de 4,07 miliarde de tone, în creştere cu 4,7% faţă de 2020, potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică din China la începutul acestei săptămâni. Importurile de cărbune au crescut, de asemenea, anul trecut, la cel mai ridicat nivel din 2013.
China este deja cel mai mare producător şi consumator de cărbune din lume, dar producţia sa record este notabilă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, ţara promova măsuri agresive menite să îi reducă serios emisiile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În septembrie 2020, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2060, iar guvernul său a luat măsuri drastice în prima jumătate a anului 2021 pentru a face din acest lucru o realitate - inclusiv închiderea a sute de mine de cărbune.
Aceste ambiţii - pe care analiştii bănuiau deja că vor fi greu de realizat, mai ales pe măsură ce economia chineză îşi revine - au fost puse la încercare de o criză de energie anul trecut, când oferta de cărbune a scăzut brusc. Ţara a înregistrat penurii de energie pe scară largă, inclusiv pene de curent în gospodării. De asemenea, fabricile au fost nevoite să reducă producţia, provocând perturbarea lanţurilor de aprovizionare.
Pentru a atenua criza, China a ordonat minelor să stimuleze producţia de cărbune în toamna anului trecut. Până în decembrie, producţia a sărit cu peste 7% faţă de anul precedent, ajungând la un maxim lunar istoric de 385 de milioane de tone metrice, arată statisticile recente. Aceasta a fost, de asemenea, a treia lună consecutivă de creşteri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO