Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de DSVSA Sibiu, în perioada 15-26 februarie, inspectorii instituţiei au verificat proprietarii de animale care furnizează materie primă pentru diferite tipuri de unităţi de procesare, dar şi operatorii economici la care ajunge această materie primă.
„Prin aceste controale s-a urmărit monitorizarea exploataţiilor de animale care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare, verificarea documentelor din care să rezulte că produsele provin din locuri autorizate, dar şi verificarea calităţii, a salubrităţii, a modului de păstrare şi comercializare a produselor alimentare”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, au fost făcute 224 de controale, dintre care 18 la ferme cu animale şi păsări.
Abaterile constatate de inspectori au fost igiena necorespunzătoare în spaţiile de lucru, a utilajelor şi a ustensilelor de lucru, necorelarea spaţiilor de depozitare şi expunere cu volumul mărfurilor aflate spre comercializare, transportul animalelor vii şi al produselor alimentare cu mijloace de transport necorespunzătoare, echipament de lucru murdar, lipsa monitorizării temperaturii în spaţiile de expunere şi lipsa documentelor care să ateste verificarea calităţii produselor alimentare destinate consumului uman.
Pentru deficienţele constatate, au fost acordate 12 amenzi, dintre care cinci la fermele de animale, în valoare de 12.400 de lei, şi 18 avertismente.
De asemenea, au fost confiscate 32 de kilograme de carne şi 42 de kilograme de legume, în valoare de 482 de lei, produse pentru care nu s-au putut justifica provenienţa şi care au fost distruse prin incinerare.