Retailerii nu mai oferă pungi gratuite

Retailerii de bunuri de larg consum au retras din circulaţie pungile de platic oferite gratuit, ca urmare a introducerii, de la 1 ianuarie, a ecotaxei de 0,2 lei pentru aceste articole, punând în schimb la dispoziţia clienţilor, contra cost, sacoşe din material biodegradabil sau pungi reutilizabile.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Retailerii nu mai oferă pungi gratuite

Retailerii nu mai oferă pungi gratuite (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, retailerii au înlocuit sacoşele de plastic oferite gratuit cu pungi biodegradabile, pentru care nu este percepută ecotaxa, dar care sunt distribuite contra cost clienţilor.

"Mega Image nu mai oferă pungi de plastic gratuite la casele de marcat, în schimb oferim două alternative. Prima sunt pungile dintr-un material biodegradabil, pe care le oferim momentan gratuit clienţilor, iar, de la 19 ianuarie, vor fi contra cost" a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, specialistul de marketing al reţelei de supermarketuri, Raluca Pavel.

Nici magazinele Carrefour nu mai distribuie pungi gratuit, punând la dispoziţia clienţilor mai multe articole, cum ar fi sacoşele biodegradabile, pungile de hârtie, sacoşele din material textil (polipropilenă reciclabilă), sacoşele Natura, reutilizabile, pungile mari din plastic şi sacoşele de rafie.

Şi în cadrul reţelei de hipermarketuri real,- vor fi comercializate atât pungi biodegradabile, cât şi sacoşe de rafie.

În acelaşi timp, retailerii încurajează folosirea de către cumpărători a sacoşelor reutilizabile.

În cazul supermarketurilor Mega Image, clienţii care folosesc pungile reutilizabile vândute de reţea primesc un bonus de 0,02 lei de fiecare dată când se întorc în magazin cu aceste sacoşe.

La rândul său, reţeaua Carrefour înlocuieşte gratuit sacoşele reutilizabile Natura, pentru care retailerul plăteşte ecotaxă, odată cu returnarea de către clienţi a celor uzate.

Fostul guvern a decis anul trecut să introducă, începând cu 1 ianuarie 2009, o taxă în cuantum de 20 bani/bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit în prezent de comercianţi, taxă percepută de la firmele care introduc pe piaţă astfel de ambalaje, atât importatori, cât şi producători români. Taxa se aplică şi în cazul pungilor din plastic reutilizabile şi va fi vărsată la Fondul pentru Mediu.

Un studiu realizat de Ministerul Mediului indică, teoretic, că un român foloseşte 250 de astfel de pungi într-un an, iar durata de utilizare a fiecăruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 minute.

Secretarul general al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Adrian Manolache, declara, anul trecut, că taxarea pungilor de plastic distribuite gratuit de către retaileri va duce la o creştere a cheltuielilor pentru cumpărături pe termen scurt, dar va genera pe termen mediu şi lung o scădere a costurilor comercianţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici