Video Reţea specializată în sechestrări şi şantajări de oameni de afaceri turci, anihilată

Cinci membri ai unei reţele de crimă organizată care şantajau şi sechestrau oameni de afaceri turci au fost arestate, acuzaţii înscenându-le victimelor infracţiuni, apoi le torturau şi le ameninţau cu moartea dacă nu plătesc sume de zeci de mii de euro în schimbul eliberării.

Urmărește
48 afișări

Ofiţerii Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate, Direcţia de Combatere a Traficului de Persoane din IGP şi procurori DIICOT au anunţat, miercuri, că au destructurat gruparea de crimă organizată formată din cetăţeni români de etnie turcă şi romă, precum şi din cetăţeni turci, specializată în comiterea unor infracţiuni de mare violenţă, constând în răpiri, sechestrări, şantaj şi tâlhărie orientate în special asupra unor oameni de afaceri turci.

Operaţiunea a fost iniţiată în februarie, de către Poliţia Naţională din Turcia în urma declaraţiilor unui om de afaceri turc care fusese sechestrat şi şantajat în România. Informaţia a fost transmisă prin intermediului Centrului SECI autorităţilor române.

Victimele, cetăţeni turci erau atrase în România prin oferirea unor perspective de afaceri deosebit de avantajoase în domeniul turismului, planurile pentru inducerea lor în eroare fiind puse la punct în detaliu de infractori.

Din momentul în care aterizau la Bucureşti oamenii de afaceri erau preluaţi de managerii firmelor fictive româneşti şi tranportaţi la Constanţa pentru discuţii de afaceri. Infractorii îşi invitau "viitorii" parteneri în restaurante sau cluburi de noapte şi le facilitatu legături cu prostituate. Se duceau apoi împreună în locuinţele închiriate unde îşi lăsau victimele în compania prostituatelor, după care intrau în scenă alţi membrii ai reţelei care intrau cu forţa în locuinţă, pretizând că sunt poliţişti şi îi acuzau pe oamenii de afaceri turci de încălcarea legislaţiei române spunându-le că întreţineau relaţii sexuale cu minore. Au fost şi situaţii în care falşii poliţişti găseau "ca din întâmplare" pastile sau alte substanţe despre care spuneau că sunt droguri ce aparţineau cetăţenilor turci.

De fiecare dată infractorii le comunicau victimelor că sunt pasibile de condamnarea la mulţi ani de închisoare, dar că este posibilă rezolvarea situaţiei contra unor sume cuprinse între 30 şi 40 de mii de euro. În cursul unor astfel de acţiuni membrii grupării foloseau acte de violenţă extremă, bătăi, tortură, teroare psihică, ameninţări cu moartea.

Pentru a se putea întoarce acasă victimele, supravegheate de infractori, îşi sunau rudele sau prietenii şi le cereau să le trimită bani. Ajunse în Turcia unele victime au reclamant autorităţilor cele întâmplate pe teritoriul României însă sub imperiul stărilor emoţionale intense şi a traumelor suferite datele furnizate iniţial nu au oferit indicii suficiente.

În România, au fost necesare măsuri specificie deosebite pentru ca autorităţile să indentifice membrii grupării şi să stabilească rolul acestora. În Turcia autorităţile au demarat o amplă activitate pentru identificarea unui număr cât mai mare de victime. Au fost identificate şi audiate şapte victime, cetăţeni turci, patroni ai unor hoteluri din Turcia de la care membrii grupării au primit în schimbul eliberării aproape 100 de mii de euro. Au fost identificate şi alte victime, care au refuzat însă să coopereze cu autorităţile.

În 24 noiembrie s-a stabilit că pe teritorul României se află un cetăţean turc care a fost sechestrat de către această grupare în schimbul eliberării acestuia solicitându-se suma de 30.000 de euro. Au fost demarate cercetări, existând indicii că acesta este supus unor violenţe fizice şi psihice deosebite, iar pe 25 noiembrie, ora 6.30, a fost declanşată operaţiunea de prindere a suspecţilor.

Liderul reţelei, un cetăţean turc de 36 de ani, şi patru locotenenţi ai săi au fost tranportaţi la sediul DIICOT Bucureşti, fiind reţinuţi 24 de ore pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie şi şantaj. Tribunalul Municipiului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor cinci pe 29 de zile.

Membrii grupării sunt cunoscuţi cu activităţi infracţionale de acest gen ei fiind cercetaţi în mai multe dosare penale instrumentate în ultimii ani în judeţul Constanţa pentru fapte asemănătoare.

S-a mai dispus începerea urmăririi penale faţă de o femeie de 56 de ani care a sprijinit activitatea grupării având rolul de secretară în firmele fictive şi purta conversaţii cu potenţialele victime în scopul atragerii lor în România pentru încheierea unor contracte de turism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici