Reţeaua informatică a MAI, protejată de hackeri printr-un nou program

Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) are un nou program de apărare împotriva atacurilor cibernetice, care transmite imediat o alertă când reţeaua informatică a MAI este atacată de hackeri, dar şi când angajaţi ai ministerului accesează exagerat bazele de date.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Reţeaua informatică a MAI, protejată de hackeri printr-un nou program

Reţeaua informatică a MAI, protejată de hackeri printr-un nou program

Programul de apărare împotriva atacurilor cibernetice, achiziţionat în cadrul unui proiect din cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, a fost implementat la nivelul tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit unor oficiali din DIPI, programul de apărare împotriva atacurilor cibernetice era necesar, mai ales că, în ultimii ani, au fost mai multe tentative ale unor hackeri, care au încercat să acceseze bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

Un atac cunoscut opiniei publice a avut loc, în în septembrie 2012, aupra site-ului ISU Bucureşti, care, pentru scurt timp, nu a putut fi accesat după ce a fost spart de hackeri tunisieni.

Noul program nu urmăreşte să protejeze reţeaua informatică a MAI doar faţă de persoanele din exterior, ci şi faţă de propriii angajaţi.

"În cazul în care un cadru al ministerului accesează în mod exagerat bazele de date, sistemul transmite imediat o alertă. Acest lucru este posibil pentru că fiecare angajat MAI cu drept să folosească aceste baze de date are o parolă proprie şi poate fi identificat cu uşurinţă", au explicat, pentru MEDIAFAX, oficiali din minister.

Conform DIPI, pentru utilizarea acestui program au fost instruiţi 200 lucrători.

Demersul de apărare contra atacurilor cibernetice a fost realizat prin proiectul "Implementarea unui sistem de apărare cibernetică la nivelul Ministerului Afacerilor Interne prin Departamentul Informaţii şi Protecţie Internă (CERT-INT)'", se precizează într-un comunicat remis de DIPI.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 17.881.980 de lei, dintre care 15.199.683 de lei au fost achitaţi din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici