- Home
- Social
- BRAŞOV, (26.10.2012, 10:14)
- Mihaela Gradinaru ,
Reţeaua "NAŞILOR" din CFR: 70 de angajaţi ai CFR Călători din cei 81 audiaţi, reţinuţi de procurorii braşoveni
Un număr de 70 de angajaţi ai CFR Călători din cei 81 audiaţi au fost reţinuţi de procurorii braşoveni, joi noapte, pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, aceştia fiind sau urmând să fie prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă.
Urmărește
646 afișări
Reţeaua "NAŞILOR" din CFR: 70 de angajaţi ai CFR Călători din cei 81 audiaţi, reţinuţi de procurorii braşoveni (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Cei 70 de reţinuţi au fost împărţiţi în două loturi de 35 şi 33 de persoane pentru a fi prezentaţi magistraţilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă.
Pentru două din cele 70 de persoane reţinute procurorii nu au solicitat emiterea de mandate de arestare.
Primul lot format din 35 de persoane a fost trimis deja la Tribunalul Braşov, unde, la ora transmiterii acestei ştiri, se judecă propunerea procurorilor de arestare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
Trump: Canada, Mexic şi China nu pot face nimic pentru a amâna taxele
-
Un avion cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-un cartier din Philadelphia
-
Guvernul se reuneşte pentru a adopta bugetul
La Braşov au sosit, în cursul zilei de joi, zeci de persoane escortate de poliţişti şi mascaţi, primii angajaţi sosiţi fiind cei de la Bucureşti. Au urmat loturi de angajaţi de la Iaşi, Craiova, Constanţa şi Cluj. În acest caz au fost emise 81 de mandate de aducere.
Angajaţii în cauză sunt acuzaţi de dare de mită, luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, difuzare de informaţii nedestinate publicităţii.
Citeşte şi:
Reţeaua "NAŞILOR" din CFR - Drumul banilor de la călătorii fără bilet: de la toaletele trenurilor la chioşcurile din Gara de Nord - VIDEO
"Din materialul probator administrat până în acest moment rezultă că persoanele audiate în cursul zilei de joi şi de cele care urmează a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infracţional organizat care au comis şi planificat în modalitate continuată infracţiuni de luare de mită, dare de mită, instigare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii", se arată într-un comunicat al Parchetului.
Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, şefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători SA".
Cea mai înaltă funcţie este cea de revizor de specialitate.
Cercetările au fost declanşate ca urmare a sesizării din oficiu din partea Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov din cadrul Direcţiei Poliţiei Transporturi a Inspectoratului General al Poliţiei Române, vizând circa 200 de persoane, potrivit sursei citate.
Mai multe descinderi au avut loc, joi dimineaţă, la sediul CFR Călători şi la regionalele CFR Călători din ţară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajaţi suspectaţi de fapte de corupţie.
Citeşte şi:
Reţeaua "NAŞILOR" din CFR - DESCINDERI la sediul CFR Călători şi la regionalele din ţară. Directorul companiei: 30% dintre călători circulă fără bilet, iar pierderile sunt de 100-150 milioane de lei anual
"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", spunea purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu.
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.
"Locaţiile unde să făcea tranzitul de bani pot fi şi acestea. Destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi clar în cursul investigaţiilor. Posibil să fie şi rudele celor implicaţi, nu pot infirma", mai spunea reprezentantul Parchetului.
Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov mai afirma că cea mai mare funcţie pe care o au persoanele din CFR Călători suspectate de fapte de corupţie este cea de revizor, precizând că fiecare avea un rol bine stabilit, însă maniera de operare era flexibilă.
"Maniera de operare era foarte flexibilă, erau încetăţenite anumite obiceiuri, colectarea banilor se făcea din anumite locuri de către anumite persoane cu roluri bine stabilite ", declara purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procurorul Alina Popescu, precizând că de aceea acuzaţiile se referă şi la asociere în vederea comiterii de infracţiuni.
Sursa citată preciza că pentru acest caz au fost autorizaţi 12 investigatori sub acoperire.
Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, declara, joi, că, potrivit estimărilor, aproximativ 30 la sută din călătoriile la nivel naţional sunt fără bilet anual, iar compania pierde în acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neîncasarea biletelor la casă.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe