- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.05.2014, 10:03)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REŢETE FALSE la Spitalul Fundeni: Trei medici au emis 1.100 reţete false, un lanţ de farmacii le-a decontat fraudulos la CASMB
Procurorii şi poliţiştii fac, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciul fiind de 3,5 milioane de euro. Trei medici de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni sunt vizaţi în dosarul reţetelor false.
Urmărește
8751 afișări
Percheziţii la Spitalul Fundeni şi în alte 25 de locuri, vizaţi medici care ar fi emis reţete false
Parchet: Trei medici au emis 1.100 reţete false, un lanţ de farmacii le-a decontat fraudulos la CASMB
Trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la CASMB, aproximativ 8,3 milioane de lei, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti transmis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
În această cauză, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut marţi 26 de percheziţii, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu şi Dolj, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi, precum şi la Institutul Clinic Fundeni.
"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei", a precizat Parchetul Capitalei.
Potrivit procurorilor, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip "fantomă".
Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.
"Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor", susţin procurorii.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a precizat că în această cauză au fost emise zece mandate de aducere.
Poliţia Română anunţa, marţi dimineaţă, că anchetatorii vor pune în executare în acest caz 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliţiei Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de poliţişti şi cinci procurori.
Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză, potrivit Poliţiei Române, se ridică la 3,5 milioane de euro.
Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, sunt vizaţi în dosarul reţetelor false, cabinetele acestora de la unitatea sanitară fiind percheziţionate de procurori şi poliţişti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din rândul anchetatorilor.
Medicul Otilia Georgescu este de faţă la percheziţia care are loc la Institutul Fundeni, iar în cazul dr. Emilia Niculescu-Mizil, anchetatorii fac o percheziţie la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei, potrivit surselor citate.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au venit marţi dimineaţă, în jurul orei 06.00, la unitatea sanitară, aceştia controlând trei cabinete ale unor medici de la Secţia Hematologie.
Carmen Orban a precizat că deocamdată nu ştie despre ce este vorba, aşteptând ca anchetatorii să îi dea mai multe date la finalul percheziţiei. Ea a mai spus că nu ştie ce medici de la Institutul Clinic Fundeni ar fi vizaţi în această anchetă şi pentru ce fapte.
Surse din rândul anchetatorilor au mai declarat, pentru MEDIAFAX, că în această cauză va fi audiat şi reprezentantul farmaciilor Reţeta, Iuliana Ilincea.
Totodată, la sediul Poliţiei Capitalei urmează să fie aduse de la Sibiu pentru audieri mai multe persoane.
Percheziţiile au loc într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fsicală, spălare de bani, dare şi luare de mită, în domeniul medicamentelor.
"Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, vizează întocmirea de reţete false în domeniile oncologic şi hematologic care au fost decontate prin CASMB", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Anchetatorii fac marţi, în acest dosar, 19 percheziţii în Bucureşti, câte trei în judeţe Sibiu şi Ilfov, precum şi una în Dolj, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor persoane jurdice.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt făcute percheziţii şi la Spitalul Fundeni şi la lanţul de farmacii Reţeta. La farmacii sunt verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Reprezentanţii acestora sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.
Anchetatorii vor pune în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliţiei Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de poliţişti şi cinci procurori.
Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele care vor fi audiate sunt şi medici şi farmacişti.
Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză se ridică la 3.500.000 de euro, a precizat Poliţia Română.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.
Peste 100 de poliţişti de la Poliţia Capitalei, precum şi de la IPJ Sibiu sunt angrenaţi în acţiune, acţiunea fiind făcută cu sprijinul de specialitate al SRI.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe