- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reţinerea datelor telecom, în vigoare de miercuri
Proiectul pentru stabilirea normelor metodologice la legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii va fi prezentat spre dezbatere publică miercuri, 21 ianuarie, dată când va intra în vigoare şi legea, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor.
Reţinerea datelor telecom, în vigoare de miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Potrivit articolului 22 al Legii 298/2008 privind reţinerea datelor, normele metodologice de aplicare se vor elabora în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare (60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 21 anuarie 2009) şi vor fi supuse spre aprobare Guvernului. Normele metodologice elaborate de Ministerul Comunicaţiilor vizează strict obligaţiile furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice", se arată într-un comunicat al ministerului remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ministerul Comunicaţiilor a elaborat o variantă de lucru a normelor metodologice care a fost supusă dezbaterii în luna decembrie a anului 2008, într-o reuniune cu reprezentanţi ai furnizorilor şi operatorilor de servicii de comunicaţii electronice.
"Observaţiile acestora au fost analizate şi inserate în conţinutul actului normativ", se precizează în comunicat.
Potrivit Legii 298/2008, firmele de comunicaţii sunt obligate, de miercuri, să aplice prevederile legislative referitoare la stocarea anumitor date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau email-uri, informaţii care pot fi accesate de MAI, Parchet, SRI şi SIE, la solicitarea acestora.
Datele vor fi stocate în format electronic prin intermediul unei baze de date, care va fi creată şi administrată din fonduri proprii de către operatorii de telecomunicaţii fixe şi mobile, precum şi de furnizorii de servicii de internet.
Cheltuielile aferente înfiinţării şi administrării bazei de date vor fi deductibile fiscal.
Categoriile de date care vor fi stocate vizează urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări şi a destinaţiei acesteia, a suportului de comunicare şi a echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum şi locaţia echipamentului de comunicaţii mobile.
În plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării.
Legea stabileşte că vor fi păstrate datele de trafic şi de localizare a persoanelor fizice şi juridice, precum şi datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.
Actul normativ nu se va aplica în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.
Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai după ce a fost începută urmărirea penală, la autorizarea instanţei şi la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.
Autoritatea competentă să monitorizeze aplicarea prevederilor Legii 298/2008 este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Potrivit actului normativ, orice accesare intenţionată sau transfer al datelor păstrate fără autorizare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
De asemenea, împiedicarea cu intenţie a punerii la dispoziţie către autorităţile competente a datelor reţinute constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.
Legea transpune Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate şi prelucrate de către furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în aprlie 2006.
Lista furnizorilor de servicii sau reţele de comunicaţii electronice autorizaţi numără circa 2.200 societăţi, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii.
Pe piaţa telefoniei mobile activează Orange România - 10,2 milioane de clienţi, Vodafone România - 9,5 milioane de utilizatori, Cosmote România - 5,2 milioane de clienţi, RCS&RDS - 1,2 milioane de abonaţi (octombrie 2008) şi Telemobil - circa 500.000 (cifra valabilă la finele lunii iunie 2007).
Piaţa telefoniei fixe număra 4,01 milioane de abonaţi la finele lunii iunie 2008, conform datelor ANC. Cei mai mari operatori de telefonie fixă sunt Romtelecom - circa trei milioane de linii, urmat de UPC România şi RCS&RDS.
Reprezentanţii operatorilor de telecomunicaţii spun că sunt pregătiţi să aplice prevederile Legii 298/2008, datele privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau traficul de date pe Internet fiind stocate şi utilizate la calcularea facturii abonaţilor.
Citeşte şi:
Operatorii de telefonie, obligaţi să transmită autorităţilor informaţii privind apelurile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36