Reţinuţii în cazul furturilor de produse petroliere foloseau un limbaj codificat pentru comunicare
Cei 41 de reţinuţi în cazul furturilor de produse petroliere din conductele OMV Petrom foloseau limbaj codificat în comunicare, sonda petrolieră fiind numită "măgar", echipajul de Poliţie era "troacă" sau "cutie", agenţii de pază erau "negri", iar poliţiştii şi jandarmii erau numiţi "albaştri".
Reţinuţii în cazul furturilor de produse petroliere foloseau un limbaj codificat pentru comunicare (Imagine: Ovidiu Radu/Arhiva Mediafax Foto)
"Infractorii sunt înaintea noastră cu un pas mereu, au un limbaj argotic care se dezvoltă constant, iar termenii folosiţi acum un an sau doi nu mai corespund, deja s-au modificat şi ei tocmai în ideea ca în aceste interceptări totul să pară o discuţie normală. De exemplu, ţiţeiul în limbajul lor era ori «Coca Cola» ori «negreală», gazolina se numea «lapte», «vin» sau «alba». În privinţa recipienţilor folosiţi la sustragerea ţiţeiului «o mână» însemna cinci bidoane a 30 de litri, «nepot», «fiolă» sau «eprubetă» definea bidonul de 30 de litri, sunt sinonime, «troacă» era echipajul de Poliţie, ziceau «şase vine troaca» probabil, tot la echipajul de Poliţie i se mai spunea şi «cutie»", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Piteşti, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, procuror Daniel Vişan.
Potrivit aceleiaşi surse, în privinţa serviciilor de pază, cei de la "securitas" erau «negri», iar jandarmii sau poliţiştii erau «albaştri».
"La fel, pentru recipienţi, un «rotund» însemna bidonul de 200 de litri din material plastic. În schimb, cel mare de 1.000 de liti cu un cadru metalic era «pătrat». În privinţa instalaţiilor folosite pentru sustragere, «bomba» era separatorul ca parte componentă a instalaţiei de unde se sustrăgea gazolina, «bombiţa» era un refulator cu habă care se monta pe instalaţie, «măgar» era sonda, «a pune pe căruţă» însemna a încărca bidoanele în maşină, tot la separator i se spune şi «băşică». «La munte» sau «la deal» era zona de unde se sustrăgea produs petrolier, «a muls vaca de 10 ori» însemna că a umplut 10 bidoane, «i-a dat în gură» însemna pomparea produsului petrolier pe circuit de către angajaţii Petrom", a declarat Vişan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Aceeaşi sursă a precizat că printre cei reţinuţi sunt angajaţi de la securitas, dar şi angajaţi de la Petrom, "paznici la oi".
Şeful IPJ Argeş, comisar şef Dumitru Nicolae, prezent şi el la conferinţa de presă, a precizat că din cauza numărului mare de persoane reţinute a fost luată decizia ca jumătate dintre acestea să fie transferate în arestul IPJ Dâmboviţa. El a adăugat că poliţiştii implicaţi în acest caz au comis fapte grave, printre care tăinuirea.
"Nu nu mai avem locuri libere, vreau să vă spun că în jur de 20 de persoane reţinute au fost transferate la IPJ Dâmboviţa, la vecinii noştri. Dar nu sunt probleme, avem locuri suficiente în arest în România. Cât despre poliţiştii acuzaţi de tăinuire, este tăinuire pentru că având atribuţii de control au oprit în trafic poliţişti şi lucrători de la serviciul operaţiuni speciale şi chiar i-au legitimat, iar apoi îi anunţau pe hoţi «vedeţi că sunteţi supravegheaţi»", a declarat şeful IPJ Argeş, comisar şef Dumitru Nicolae.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, procurorul Daniel Vişan, a mai precizat că în cazul poliţiştilor participarea la comiterea infracţiunilor este "complexă", "iar în caz este implicat un acar care îşi părăsea postul în timpul serviciului pentru a se duce la furat de produse petroliere".
"La poliţişti se pune problema unei participaţii complexe, la unii se reţine tăinuirea şi complicitatea la furt, iar pentru trei dintre ei avem şi infracţiuni de corupţie în sensul că au pretins şi primit ori direct produse petroliere ori sume de bani la depistarea în trafic şi atunci categoric fapta lor este mai gravă, mai ales că este vorba de poliţiştii de la posturile din zonă. Tot ca element de coloratură, printre cei cercetaţi se afla şi un acar de la unele din haltele din zonă faţă de care s-ar putea să ne sesizăm faţă de plângerea formulată în prealabil de către SNCFR şi pentru părăsirea postului în condiţiile în care din probele pe care le avem el părăsea postul şi se ducea să sustragă produse petroliere din zona Merişani", a declarat procurorul Daniel Vişan.
La ora transmiterii acestei ştiri, cei 41 de învinuiţi reţinuţi au fost aduşi la Tribunalul Argeş unde magistraţii vor decide dacă vor admite sau nu propunerea procurorilor ca aceştia să fie arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
Între cele 41 de persoane reţinute în acest caz, cinci sunt subofiţeri la Poliţia Argeş, zece sunt agenţi de pază ai firmei S.C. Securitas Service S.R.L., care asigură paza conductelor, iar 18 sunt angajaţi ai OMV Petrom.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Argeş, în perioada august 2011- aprilie 2012 membrii grupării au sustras din conductele magistrale ale OMV Petrom din Merişani şi Drăganu importante cantităţi de produse petroliere pe care le-au valorificat în judeţele Argeş, Vâlcea şi Damboviţa, prejudiciul fiind estimat la un milion de lei.
Peste 60 de percheziţii au avut loc, joi, în judeţele Argeş şi Vâlcea, fiind vizate 151 de persoane suspectate că furau produse petroliere din conducte ale OMP Petrom. La locuinţele suspecţilor au fost găsite patru instalaţii artizanale cu care aceştia sustrăgeau din conducta magistrală cantităţi însemnate combustibil, 15.233 de litri de produs petrolier, două autoturisme şi suma de 130.529 de lei şi 18.116 de euro.
"În baza mandatelor de aducere emise de Parchetul Tribunalului Argeş, poliţiştii au dus la sediul acestei instituţii un număr de 80 persoane, iar în urma audierilor au fost reţinuţi 41 învinuiţi", se preciza într-un comunicat al Poliţiei Argeş.
Cei cinci poliţişti reţinuţi în acest caz sunt cercetaţi pentru tăinuire, complicitate la furt calificat în formă continuată, luare de mită şi favorizarea infractorului.
În urma celor 62 de percheziţii, la domiciliile şi reşedinţele învinuiţilor au fost găsiţi 15.233 de litri de produse petroliere (ţiţei, gazolină, motorină), 130.529 de lei, 18.116 de euro şi 110 dolari, patru instalaţii artizanale folosite pentru sustragerea produselor petroliere, două autoturisme folosite la comiterea furturilor, precum şi zeci de recipienţi din material plastic cu capacitatea între 30 şi 1.000 litri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO