Reuniune a judecătorilor curţilor constituţionale din Lituania, România şi R. Moldova, la Suceava

Plenurile curţilor constituţionale din Lituania, România şi Republica Moldova se vor întruni, în luna aprilie, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, judecătorii constituţionali urmând să participe la Conferinţa Internaţională "Jurisdicţia constituţională".

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Reuniune a judecătorilor curţilor constituţionale din Lituania, România şi R. Moldova, la Suceava

Reuniune a judecătorilor curţilor constituţionale din Lituania, România şi R. Moldova, la Suceava (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, în perioada 20-22 aprilie, la instituţia de învăţământ superior va avea loc Conferinţa Internaţională "Jurisdicţia constituţională", unde se vor întruni plenurile curţilor constituţionale din Lituania, Republica Moldova şi România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În contextul internaţional actual, când legislaţiile naţionale trebuie să ţină cont de specificul fiecărei societăţi în parte, dar şi de reglementările stabilite la nivelul Uniunii Europene, schimbul de experienţă, dezbaterile între specialişti, consultarea actorilor interesaţi reprezintă o practică extrem de necesară şi utilă. Din aceste considerente, evenimentul ce va fi organizat în viitorul apropiat în vechea capitală a Moldovei istorice vine să răspundă nevoilor «controlorilor» constituţionalităţii legilor din statele membre UE şi din cele care aspiră la statutul de candidat la aderare de a identifica cele mai bune practici în domeniu", se arată în comunicatul de presă.

Rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, Valentin Popa, şi-a exprimat încrederea că instituţia academică suceveană va fi "o gazdă sinceră şi un partener academic valoros pentru distinşii constituţionalişti".

"Pentru Universitatea suceveană, dar şi pentru reprezentanţii curţilor constituţionale din cele trei state, conferinţa va fi un prilej binevenit pentru schimburile de idei şi experienţe, o ocazie unică pentru studenţi şi profesori de a audia comunicări legate de cazuri şi situaţii pe care le rezolvă cei care au fost îndrituiţi de naţiunile lor să vegheze la conformitatea demersului legislativ cu Constituţia ţării lor de origine", se precizează în comunicatul de presă.

În acelaşi document se arată că preşedintele Curţii Constituţionale a României, judecătorul Augustin Zegrean, a salutat disponibilitatea manifestată de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava de a organiza reuniunea internaţională a constituţionaliştilor, exprimându-şi încrederea că întâlnirea din aprilie va marca începutul unei tradiţii de schimburi de experienţă pe probleme constituţionale care să implice şi mediul academic românesc.

"Datorită diversificării activităţii economice, sociale, politice a lumii moderne, din cauza necesităţii instituirii unor reguli de funcţionare a mecanismelor şi structurilor societăţii, legislaţia contemporană a unui stat este extrem de complexă şi se îmbogăţeşte cu fiecare zi. În acest ocean legislativ există riscul ca, uneori, legiuitorul sau iniţiatorii unor acte legislative să nu se înscrie perfect în litera şi spiritul Legii Fundamentale. Din acest motiv, apreciem că reuniunea plenurilor Curţilor Constituţionale din Republica Lituania, Republica Moldova şi România va avea efecte pozitive pentru teoria şi practica statului de drept şi va aduce beneficii reale procesului de formare şi instruire în cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava a viitorilor specialişti în domeniul juridic", se mai menţionează în comunicat.

Evenimentul este organizat de Curtea Constituţională a României în colaborare cu Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava - Departamentul Drept şi Administraţie Publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici