Reuniunea Comitetului Militar al NATO, desfăşurată la Sibiu, s-a încheiat

Reuniunea Comitetului Militar al NATO care s-a desfăşurat la Sibiu şi la care au luat parte aproximativ 300 de oficiali ai Alianţei s-a încheiat, duminică, la finalul lucrărilor fiind ales noul director general al Statului Major Militar Internaţional.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Reuniunea Comitetului Militar al NATO, desfăşurată la Sibiu, s-a încheiat

Reuniunea Comitetului Militar al NATO, desfăşurată la Sibiu, s-a încheiat (Imagine: Ovidiu Dumitru MAtiu / MediafaxFoto)

La finalul Conferinţei Comitetului Militar, la care au participat şefii apărării din cele 28 de ţări NATO şi care a avut loc la Sibiu, a fost ales noul director general al Statului Major Militar Internaţional - generalul de aviaţie Christopher Harper din Marea Britanie, care îl va înlocui pe generalul Jurgen Bornemann şi care îşi va prelua funcţia în vara anului 2013.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de Ministerul Apărării, Conferinţa Comitetului Militar al NATO a început cu abordarea tendinţelor de evoluţie ale securităţii globale şi cu analiza potenţialelor riscuri de securitate.

Amiralul Jim Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operaţii, şi generalul John Allen, comandantul Forţei de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), au prezentat situaţia de securitate din Afganistan, şefii apărării din ţările membre NATO fiind informaţi că în câteva săptămâni Forţele Naţionale Afgane de Securitate (ANSF) vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri, devenind capabile să asigure securitatea a trei sferturi din populaţia ţării.

"Concluziile conferinţei, obţinute prin consens, vor juca un rol important în deciziile finale ale Reuniunii miniştrilor apărării, care va avea loc la Comandamentul NATO, în luna octombrie", se mai menţionează în documentul citat.

Totodată, problema dezvoltării strategiei NATO pe termen lung privind viitorul implicării în Balcanii de Vest a fost adusă în discuţie de Ambasadorul Robert Cooper, fostul negociator-şef al UE pentru Balcanii de Vest. Şefii apărării şi-au reiterat angajamentul faţă de misiunea NATO din Kosovo (KFOR) şi securitatea din regiune şi au subliniat necesitatea găsirii unei soluţii politice durabile. Totodată, ei au încurajat toate părţile implicate să continue discuţiile pe această temă.

Pachetul de Apărare convenit la Summitul de la Chicago a fost discutat în detaliu de către şefii apărării, cu accent pe Smart Defence şi Iniţiativa Forţelor Conectate.

"Ambele proiecte sunt gândite să sporească interoperabilitatea dintre state şi să stimuleze cooperarea în domeniul înzestrării cu echipament şi tehnică militară. Concluzia acestor discuţii jalonează calea de urmat pentru generalul Abrial, Comandantul ACT, şi a succesorului său, generalul Paloméros, pentru dezvoltarea în continuare a Planului de Implementare a Pachetului de Apărare, ce va fi prezentat la ministeriala din octombrie", mai precizează MApN.

Aceasta a fost prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care s-a desfăşurat în România.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, la începerea lucrărilor Comitetului Militar al NATO, că, "în principiu", România va începe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumătate a anului viitor, calendarul fiind în curs de dezbatere.

"România salută decizia Summit-ului de la Chicago, ca începând din 2014 forţele afgane să îşi asume responsabilităţi în domeniul securităţii. Calendarul nostru este în curs de dezbatere cu aliaţii. În principiu, vom începe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumătate a anului viitor, urmând ca după 2014, în deplin acord cu aliaţii, pe principiul «împreună am intrat, împreună ieşim din Afganistan», să asigurăm o prezenţă minimală pentru asiguararea condiţiilor de instruire şi mentorship a forţelor de securitate afgane", a declarat Corneliu Dobriţoiu.

NATO şi-a luat angajamentul ferm, în mai, la Summit-ul de la Chicago, de a-şi retrage trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, afirmându-şi însă hotărârea de a susţine Kabulul pe termen lung, pentru a împiedica revenirea talibanilor.

Alianţa Nord-Atlantică a prezentat drept "ireversibilă", la Summit, retragerea celor aproximativ 130.000 de soldaţi aflaţi încă în Afganistan, la peste zece ani de la începutul unui război din ce în ce mai nepopular.

Dar "afganii nu vor fi lăsaţi singuri", a dat asigurări preşedintele american, Barack Obama. "Nu vom dezerta", a subliniat şi premierul britanic, David Cameron.

Liderii celor aproximativ 50 de ţări care participă la operaţiunea din Afganistan au încercat să transmită un mesaj dublu: să le dea asigurări cetăţenilor lor că sfârşitul războiului se apropie şi să ofere garanţii afganilor că nu vor fi abandonaţi după 2014.

CSAT a decis, în iunie, că România va participa cu 3.390 de militari la misiuni în afara graniţelor, în 2013, cu 246 de militari mai puţini decât în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici