După colindatul care începe în Ajun de Crăciun, Ceata Juni nu are odihnă nici de Anul Nou. Îmbrăcaţi în straie populare, tinerii, obligatoriu necăsătoriţi, vin în centrul Săliştei purtând pe umeri sicriul anului ce tocmai se încheie.
Chiar la miezul nopţii, tinerii din Ceată dau foc sicriului în Piaţa Junilor din oraş, pentru că, odată îngropat, anul care care se termină trebuie să ardă. În jurul focului, ei încing o horă.
”Ne bucurăm că tinerii duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile moştenite din moşi strămoşi şi că, astfel, identitatea Săliştei rămâne puternică. Obiceiul Îngropatului Anului pe care îl lăsăm în urmă este unul încărcat de simboluri şi exprimă, în primul rând, speranţa într-un an mai bun şi credinţa că tot ceea ce e rău poate fi lăsat în urmă”, a spus Horaţiu Răcuciu, primarul oraşului Sălişte.
După acestă sărbătoare importantă pentru Mărginimea Sibiului, urmează Udatul Ionilor, de Bobotează, când toate sursele de apă primesc taina Botezului.
În Tălmăcel, de Sfântul Ion, se împodobesc carele trase de boi, în care se urcă fetele nemăritate din sat, se împodobesc caii, pe care merg călare feciorii, şi, sub îndrumarea cetei, toate persoanele care poartă numele sfântului sunt botezate în râul din localitate, care, de cele mai multe ori este îngheţat.