“Am solicitat deja Colegiului Medicilor din România sprijinul pentru îmbunătăţirea cadrului legal astfel încât absolvenţii care au obţinut punctaj de promovare la Concursul de Rezidenţiat să poată desfăşura activităţi medicale cu competenţe limitate în zone defavorizate/izolate, centre de permanenţă. Intenţionez să am o discuţie pe această temă cu preşedintele CMR”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Concret, absolvenţii de rezidenţiat fără loc într-un spital vor putea lucra în cabinetele medicilor de familie, unităţi sanitare, dispensare sau sub îndrumarea unui medic cu drept de practică.
De asemenea, ministerul a început să identifice soluţiile legale pentru ca aceşti medici să poată fi încadraţi în compartimentele (ex: respectiv epidemiologie, igienă, laborator de analize) cu deficit de personal din direcţiile de sănătate publică.
Anunţul a fost făcut după ce Florian Bodog, s-a întâlnit, joi dimineaţă, cu reprezentanţii tinerilor medici care au obţinut punctaj de promovare la concursul de Rezidenţiat din anii 2015-2017, dar nu au obţinut post.
“Susţin şi sprijin orice medic care doreşte să muncească în ţara sa pentru pacienţii români şi pentru sistemul nostru de sănătate. Însă Rezidenţiatul este un concurs, nu un examen, având o limită de locuri/posturi corelate cu capacitatea de pregătire a centrelor universitare şi cu resursele financiare alocate. Anul acesta am primit aprobare de suplimentare cu 95 de locuri pentru domeniul medicină. Dar cred că cel mai important acum pentru dumneavoastră este să vă dăm posibilitatea să vă angajaţi în sistem. Pacienţii din unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale au nevoie de expertiza dumneavoastră şi am început discuţiile cu toţi factorii de decizie implicaţi pentru identificarea unor soluţii optime”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.