- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coandă", condamnat la 15 ani de închisoare
Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, vineri, pe revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coandă", Radu Ioan Fotino, la 15 ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi a anulat certificatele de moştenitor nelegale întocmite pe numele acestuia.
Revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coandă", condamnat la 15 ani de închisoare (Octav Ganea/Mediafax Foto)
Instanţa l-a condamnat pe Radu Ion Fotino la 15 ani de închisoare cu executare şi la cinci ani interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, se arată într-un document obţinut de agenţia MEDIAFAX.
Tribunalul Bucureşti a mai decis încetarea procesului penal împotriva lui Fotino pentru acuzaţiile de fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la fals intelectual. Potrivit documentului citat, faţă de Fotino s-a dispus "arestarea în vederea executării pedepsei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Alături de Fotino au mai fost condamnaţi Romulus Benone Dragomir, acuzat că a întocmit trei rapoarte de expertiză extrajudiciară false deşi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar, şi Andra Luminiţa Râşnoveanu.
Astfel, Dragomir a fost condamnat la patru ani şi şase luni închisoare pentru complicitate la tentativă la săvârşirea infracţiunii de înşelătorie cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Şi faţă de acesta instanţa a dispus arestarea în vederea executării pedepsei.
Râşnoveanu a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la tentativă la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, instanţa dispunând şi faţă de aceasta arestarea.
"Pe latura civilă, admite cererile de despăgubiri civile formulate de părţile civile Agenţia Domeniilor Statului, Asociaţia Deţinătorilor Lot Cartier Henri Coandă, Măgureanu Alexandru şi Dumitraşcu Marilena", se mai arată în documentul citat.
Astfel, potrivit deciziei instanţei, Fotino, Dragomir şi Râşnoveanu sunt obligaţi să plătească, în solidar, Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) sumele de 74.311,66 de lei drept despăgubiri materiale şi două milioane de lei cu titlu de despăgubiri morale, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat.
Totodată, cei trei trebuie să plătească Agenţiei Domeniilor Statului suma de 95.383,17 de lei, iar părţii civile Asociaţia Deţinătorilor Lot Cartier Henri Coandă - 501.640 de euro (echivalent în lei la cursul oficial al BNR din momentul plăţii).
Instanţa a mai dispus ca aceştia să îi plătească Marilenei Dumitraşcu daune materiale în sumă de 2.300 de euro (echivalent în lei la cursul oficial al BNR în momentul plăţii) şi daune morale de 2.000 de euro, iar lui Alexandru Măgureanu daune materiale de 2.738 de euro şi daune morale de 1.200 de euro.
Tribunalul Bucureşti a anulat certificatele de moştenitor întocmite nelegal pe numele lui Fotino.
Sentinţa Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel în zece zile de la pronunţare.
Radu Ion Fotino a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în februarie 2007, acesta fiind acuzat că, folosindu-se de certificate fictive de moştenitor, pe care le-a prezentat autorităţilor locale din judeţele Călăraşi, Ilfov şi Teleorman, a obţinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren.
Anchetatorii au stabilit că Radu Ioan Fotino a dobândit în mod fraudulos calitatea de unic moştenitor al familiilor Bildirescu şi Lăzărescu prin falsificarea a două certificate de legatar universal (act care atestă calitatea de moştenitor asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile obţinut în baza unui testament) şi a unui certificat de moştenitor, informa la acea vreme Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Astfel, folosindu-se de calitatea conferită de aceste certificate fictive, Fotino ar fi indus în eroare autorităţile din judeţele Ilfov, Călăraşi şi Teleorman, cărora le-a solicitat să i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile şi terenuri agricole situate în oraşul Voluntari, precum şi în comunele Ulmeni, Salcia şi Troianul.
În 2003, Comisia Judeţeană Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor a validat, prin Hotărârea 406, propunerea Comisiei Locale Voluntari privind punerea în posesie a lui Fotino pentru o suprafaţă de 26,5 hectare de teren intravilan.
În baza aceloraşi acte notariale false, Radu Fotino a mai solicitat să i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, 78 de hectare de teren intravilan care a aparţinut altor membri ai familiei Bildirescu, situat în zona Voluntari şi în Sectorul 1 din Capitală.
Valoarea comercială de piaţă a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilită la suma de 179.880.000 de euro.
Deşi cunoştea vechiul amplasament al terenurilor revendicate ilegal, Fotino a translatat acest amplasament, suprapunându-l peste terenul atribuit în folosinţă Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) în vederea construirii cartierului de locuinţe "Henri Coandă". Astfel, conturul terenurilor revendicate se suprapunea până la centimetru peste conturul terenului atribuit în folosinţă ANL. În acest demers Fotino a fost ajutat de Andra Luminiţa Râşnoveanu şi de Romulus Benone Dragomir, cel din urmă întocmind trei rapoarte de expertiză extrajudiciară false, deşi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar.
În plus, prin sentinţe judecătoreşti pronunţate în prima instanţă, Fotino a obligat ANL să sisteze lucrările de construcţie timp de un an, provocând ANL un prejudiciu în valoare de 14.490.000 euro şi Asociaţiei Deţinătorilor de Lot Henri Coandă în valoare de două milioane de euro.
Proiectul "Henri Coandă", amplu dezbătut în presă încă de la lansare, este amplasat în proporţii aproximativ egale pe teritoriul localităţii Voluntari şi în sectorul 1 din Bucureşti şi a fost în întârziere cu peste doi ani faţă de calendarul stabilit iniţial, din cauza situaţiei juridice neclare a terenului.
Folosind aceleaşi mijloace frauduloase şi actele notariale false, Fotino a fost pus în posesie şi i s-a eliberat titlul de proprietate pentru 62,5 hectare din comuna Ulmeni, judeţul Călăraşi. Pentru terenurile respective a fost stabilită valoarea comercială de 22.125 de euro.
De asemenea, în judeţul Teleorman lui Fotino i s-a restituit în natură construcţia "Preventoriu Băneasa" şi trei hectare de teren intravilan aferent construcţiei, în valoare de 20.045 de euro. Totodată, a fost validată propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare de teren agricol, cu care urma să fie pus în posesie.
Procurorii au instituit la momentul trimiterii în judecată sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Fotino.
Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Asociaţiei Deţinătorilor de Lot Henri Coandă şi Agenţia Domeniilor Statului s-au constituit părţi civile în această cauză.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO