Revoltă după uciderea Marelui Arthur, cel mai mare urs din UE, împuşcat la Covasna de un prinţ austriac. Petiţie online

  • „Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă”, este o petiţie online, iniţiată de Agent Green, miercuri.
  • Mii de persoane au semnat deja, cerând stoparea vânătorii de trofee.
  • Cel mai mare urs din UE a fost omorât de un prinţ austriac, în Covasna.
  • Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană.
Urmărește
5566 afișări
Imaginea articolului Revoltă după uciderea Marelui Arthur, cel mai mare urs din UE, împuşcat la Covasna de un prinţ austriac. Petiţie online

Cel mai mare urs din UE, ucis de un prinţ

Activiştii pentru drepturile animalelor sălbatice cer scoaterea vânătorii de trofee în afara legii, după uciderea Marelui Arthur şi au iniţiat o petiţie online în acest sens. 

„Pentru asta trebuie închise toate portiţele care astăzi sunt deschise. Când soluţia letală este singura rămasă, atunci ar trebui să fie prezent şi un jandarm şi un comisar de mediu. Împuşcarea ar trebui evitată, prioritizându-se tranchilizarea, urmată de eutanasie. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toţi urşii morţi vor trebui incineraţi, după ce se vor fi prelevat probe de ADN. Această practică se aplică deja cu succes pentru protejarea elefanţilor. Pentru a salva această specie, orice captură de fildeş este incinerată, oriunde în lume”, arată Agent Green, în textul petiţiei online. 

 

Dispariţia ursului Arthur pentru egoul unui prinţ pasionat de trofee

 
„Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna. Derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, iar metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat, iar ursul problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării. Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura”, explică activiştii. 
 
Prinţul Emanuel von und zu Liechtensten, rezident în regiunea austriacă Stiria, îşi fundamentează uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. „Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, se mai arată în petiţie. 
 
Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană.
 
Agent Green arată că România a încălcat în mod consecvent legislaţia comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare şi de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistenţă şi coadaptare. Mai presus de toate, România nu şi-a măsurat niciodată populaţia de urşi prin metode ştiinţifice care include probe de ADN. Măsurătorile realizate până acum s-au bazat doar pe observaţii directe ale reprezentanţilor fondurilor de vânătoare. O astfel de metodologie a permis numărarea aceluiaşi urs de multiple ori într-o singură zi şi în consecinţă nu s-a ştiut niciodată câţi urşi au fost în România. În cazul lui Arthur, este posibil că ursul s-a deplasat sute de kilometri de vara trecută de când fermierul Berszan Gheorghe a raportat că o ursoaică i-ar fi făcut pagubă şi până în ianuarie când s-a hotărât să ceară asociaţiei de vânătoare să împuşte animalul. Întreaga documentaţie subsecventă necesară legalizării aparente a partidei de vânătoare pentru print a fost realizată în mare grabă”, explică organizaţia. 
 
În consecinţă, activiştii cer  crearea unui plan naţional care abordează ameninţările la adresa specie şi care investeşte în măsuri de coexistenţă şi coadaptare. 

Petiţia a început deja, miercuri la amiază, să circule pe paginile de socializare. peste 3.600 de persoane au semnat-o până la momentul transmiterii ştirii. 

CITEŞTE ŞI: 

Cine este Emanuel von und zu Liechtenstein, prinţul acuzat de Agent Green şi VGT că a ucis cel mai mare urs din România 

UPDATE Ministerul Mediului, despre uciderea ursului Arthur: Garda de Mediu are un control în curs / Cel mai mare urs din UE a fost omorât de un prinţ austriac, în Covasna 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici