Revoltă la Săuceşti, în aşteptarea premierului Emil Boc

Aproximativ 150 de oameni din gospodăriile inundate din localitatea Săuceşti, judeţul Bacău, au început să se certe cu autorităţile locale reproşându-le că nu au făcut nimic şi că din cauza lor au ajuns în situaţia de a rămâne fără case, în zonă fiind aşteptat să sosească premierul Emil Boc.

Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului Revoltă la Săuceşti, în aşteptarea premierului Emil Boc

Revoltă la Săuceşti, în aşteptarea premierului Emil Boc (Imagine: Liliana Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

Localnicii, care le reproşează autorităţilor locale că nu au făcut nimic şi că din cauza lor au ajuns în situaţia de a rămâne fără case, au luat o găletuşă în care au pus apă de pe jos, pe care au aruncat-o pe viceprimarul localităţii Săuceşti, Irina Lepădatu.

Aceasta a rămas în continuare în mijlocul oamenilor, încercând să se apere şi să le explice că autorităţile au făcut tot ce s-a putut.

Cei aproximativ 150 de oameni care protestează la ora transmiterii acestei ştiri acuză autorităţile locale că, deşi localitatea a mai fost inundată şi în 2008, autorităţile nu au consolidat digul. La un moment dat, oamenii au început să scandeze "Noi vrem dig".

Ei au spus că îl vor primi pe Boc, care era aşteptat să ajungă în comună, cu "apă şi mâl" în loc de apă şi sare.

Oamenii s-au certat cu autorităţile, strigându-le: "Sunteţi nişte hoţi. Ne-aţi promis în campanie şi uitaţi ce este aici".

Subprefectul de Bacău Constantin Scripăţ a declarat că premierul se află, la ora transmiterii acestei ştiri, la şcoala din localitatea Bogdan Vodă, locul unde s-au strâns ajutoarele pentru sinistraţi. El nu a putut preciza dacă premierul va mai ajunge la Săuceşti.

În continuare, la Săuceşti autorităţile evacuează localnicii, pe măsură ce apa creşte.

Subprefectul judeţului Bacău, Constantin Scripăţ, declara că pompierii şi jandarmii au trecut la evacuarea forţată în Săuceşti şi scotocesc localitatea pentru a găsi persoane care nu vor să îşi părăsească locuinţele şi pe care încearcă să le convingă să se pună la adăpost, în condiţiile în care Siretul s-a revărsat şi a inundat comuna, punându-le vieţile în pericol.

Constantin Scripăţ a declarat că simte "o stare de neputinţă" când vede că vine apa din toate părţile şi nu poate face faţă.

Apele Siretului au trecut peste digurile de protecţie ridicate la Schineni, peste toate obstacolele şi s-au revărsat în satul Săuceşti.

Autorităţile locale au început, vineri dimineaţă, la ora 6.00, evacuarea tuturor celor 2.100 de locuitori ai comunei Săuceşti, după ce debitul Siretului a depăşit maximul istoric înregistrat în 2008, de 2.676 metri cubi pe secundă, înregistrând 2.887 metri cubi pe secundă, iar digul ridicat de la începutul săptămânii pentru protejarea localităţii a cedat sub presiunea apei.

Peste 200 de familii din localitatea băcăuană Săuceşti au fost evacuate încă de joi seară din calea apelor Siretului, unii dintre localnici refuzând însă să plece din case de teama hoţilor.

Localitatea băcăuană Săuceşti s-a confruntat cu inundaţii puternice şi la sfârşitul lunii iulie 2008, când aproape toate casele din Săuceşti şi Schineni, aparţinând comunei Săuceşti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Săuceşti şi Letea Veche au fost evacuate, după ce apele Siretului s-au revărsat peste gospodăriile lor. Atunci, cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metru în zona respectivă, iar debitul râului a atins maximul de 2.676 metri cubi pe secundă. La vremea respectivă, autorităţile promiseseră că vor construit în zonă un dig, licitaţia a fost contestată, iar lucrările nu au mai început.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici