Revoltă şi în Santorini. Staţiunea se umple de turişti, în timp ce localnicii cer o limitare a accesului

Cu selfie stick-uri şi telefoane, turiştii sosesc în Santorini de pretutindeni - pe bărcile plutitoare ale uriaşelor transatlantice, pe autocarele care urcă în zigzag pe versanţii abrupţi ai dealurilor, pe măgarii care tropăie pe străduţele pietruite - în timp ce locuitorii cer o limitare a accesului, la fel cum se întâmplă la protestele din Spania (Ibiza, Barcelona, Malaga şi Mallorca).

Urmărește
5280 afișări
Imaginea articolului Revoltă şi în Santorini. Staţiunea se umple de turişti, în timp ce localnicii cer o limitare a accesului

Revoltă şi în Santorini. Santorini se umple de turişti, în timp ce localnicii cer o limitare a accesului

Unii turişti înfruntă căldura după-amiezii pentru a găsi un loc bun printre casele albe şi bisericile cu domuri albastre, unde apoi aşteaptă ore în şir să vadă faimosul apus de soare de pe insula grecească Santorini. Pe măsură ce soarele apune, mulţi alţii li se alătură, înghesuindu-se de-a lungul falezei sau pe balcoane, cu aparatele foto la îndemână.

„Acesta a fost visul meu încă din liceu”, a declarat turista americană Maria Tavarez, în vârstă de 40 de ani.

Dar pentru mulţi dintre cei 20.000 de rezidenţi permanenţi din Santorini, insula cândva idilică, cu sate pitoreşti şi plaje virgine, a fost ruinată de turismul de masă, potrivit Reuters.

În timp ce protestele împotriva turismului excesiv izbucnesc în alte destinaţii de vacanţă populare, inclusiv Veneţia şi Barcelona, Santorini reprezintă unul dintre cele mai clare exemple ale impactului pe care îl pot avea mulţimile de vizitatori asupra unui loc.

Autorităţile de pe insulă s-au alăturat altor puncte fierbinţi ale turismului, solicitând o limitare a numărului de vizitatori.

Numărul tot mai mare de turişti străini - aproximativ 3,4 milioane au vizitat insula anul trecut, potrivit primarului Nikos Zorzos - pune presiune pe infrastructura învechită a acesteia şi îi scoate pe insulari de pe piaţa imobiliară.

Zorzos spune că de ani de zile face presiuni asupra autorităţilor pentru a nu permite niciun pat suplimentar pe insulă şi a propus limitarea numărului de vizitatori ai navelor de croazieră la 8.000 pe zi, faţă de aproximativ 17.000.

„Este în interesul ţării noastre să existe o limită”, a spus el.

Chiar şi proprietarii de afaceri care beneficiază de pe urma turismului sunt îngrijoraţi.

„Standardele noastre de viaţă au scăzut. Este la fel de simplu ca asta”, a declarat Georgios Damigos, care conduce un hotel cu 14 camere pe care părinţii săi l-au deschis în anii 1980.

„Santorini este o minune a naturii” care riscă să se transforme într-un „monstru”, a spus el.

Boom-ul turistic din Santorini are ecou în întreaga Grecie. Conform datelor, veniturile naţionale din turism au crescut cu 16% în primele cinci luni ale acestui an, iar în 2024 se preconizează că se va depăşi recordul de 33 de milioane de sosiri de anul trecut.

Pentru unii locuitori din Santorini, numărul mai mare de vizitatori este o veste bună.

„Totul este posibil atunci când există planificare şi infrastructură”, a declarat Alexandros Pelekanos, vicepreşedinte al asociaţiei comerciale umbrelă a insulei.

„Vrem bani sau nu? Vrem să avem locuri de muncă şi venituri sau nu?”, a spus el. „Nu poţi avea linişte şi pace şi să faci bani”.

Turiştii nu par să se supere în timp ce trec veseli pe lângă un panou pe care scrie „RESPECT. Este vacanţa voastră... dar este casa noastră”.

„Este greu să te plimbi pe străzile înguste, dar este destul de frumos”, a declarat turista portugheză Rita Critovao. „Aş sfătui pe toată lumea să vină”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici