Revoluţionar cu „rol determinant" din Parlament. „Păi dacă e important să ştiţi, ia luaţi arhivele din ’90 şi uitaţi-vă în ele şi o să vedeţi, o să găsiţi cu siguranţă ceva, probabil"

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul prin care a acordat titlul de „Luptător cu Rol Determinant” pentru victoria Revoluţiei din 1989 altor 1667 de persoane, informează Gândul.

Urmărește
1485 afișări
Imaginea articolului Revoluţionar cu „rol determinant" din Parlament. „Păi dacă e important să ştiţi, ia luaţi arhivele din ’90 şi uitaţi-vă în ele şi o să vedeţi, o să găsiţi cu siguranţă ceva, probabil"

Revoluţionarii cu „rol determinant" din Parlament. „Păi dacă e important să ştiţi, ia luaţi arhivele din ’90 şi uitaţi-vă în ele şi o să vedeţi, o să găsiţi cu siguranţă ceva, probabil" (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Printre ele şi politicienii Bogdan Niculescu-Duvăz, Petru Movilă, Niculae Mircovici, Radu Berceanu şi Eugen Nicolicea care, în urma primirii acestui titlu vor încasa de la statul român indemnizaţii de revoluţionar, dar şi alte beneficii, precum dreptul la transport gratuit, scutiri de impozite sau o a două indemnizaţie acordată ca supliment la pensia pentru limita de vârstă.

Potrivit HG 99/2015 acest titlu se acordă revoluţionarilor care s-au remarcat prin fapte deosebite şi care, prin implicarea lor şi prin faptul că şi-au pus viaţa în pericol, se disting de ceilalţi manifestanţi, contribuind la declanşarea şi victoria Revoluţiei române. Gândul i-a contactat pe câţiva dintre aleşii care au primit distincţia pentru a lămuri care a fost, concret, „rolul lor determinant” pentru instalarea regimului democratic în România.

În timp ce deputatul PNL Petru Movilă recunoaşte că pe atunci nu avea prea multe idei despre ceea ce înseamnă democraţia sau politica şi că a procedat ca un român care „a făcut ce a crezut el atunci”, parlamentarul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz arată, destul de iritat, că „a ieşit în stradă cu arma în mână, chiar la schimbul de focuri” şi că oricum nu e singurul care primeşte un titlu pentru merite deosebite.

În HG 99/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 sunt specificate clar criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a primi titlul de „Luptător cu Rol Determinant”.

„Titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant, prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă, în scopul de a face diferenţa, între categoria persoanelor care s-au remarcat prin fapte deosebite, desprinzându-se din rândul acestora, având un rol determinant prin contribuţia la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, remarcându-se prin fapte determinante, în localităţile precizate la art. 1^2 alin. (3), prin care şi-au pus viaţa în pericol apărând şi ocupând obiectivele care au avut o importanţă deosebită, decisivă pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989", se arată în documentul menţionat.

Pornind de la acest articol de lege şi întrebat fiind despre faptele de importanţă crucială pe care le-a realizat în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 şi care îl îndreptăţesc să primească astăzi acest titlu din partea statului român, cu toate beneficiile aferente, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz ţine să menţioneze că nu e nici singurul care a fost „decorat” şi că nu e nici prima dată când primeşte un titlu onorific pentru activitatea pe care a desfăşurat-o la Revoluţie.

„Eu am fost, începând din 21 pe stradă, în CC, în noaptea de la Intercontinental, pe 22 la plecare, deci în CC, după aceea, pe 23 chiar cu rezistenţa armată şi aşa mai departe”, explică succint Niculescu Duvăz. „Dar de ce vă interesează?”, continuă deputatul uşor iritat, şi sugerează mai departe că dacă oamenii ţin morţiş să afle evoluţia evenimentelor şi contribuţia sa, ar trebui să studieze arhivele din ’90, pentru că acolo sigur se găsesc nişte răspunsuri.

„Păi dacă e important să ştiţi, ia luaţi arhivele din ’90 şi uitaţi-vă în ele şi o să vedeţi, o să găsiţi cu siguranţă ceva, probabil. Eu am mai fost decorat sau ce e asta, că e o decoraţie, probabil, eu am mai fost menţionat ca şi revoluţionar cu merite deosebite în Revoluţia din ’89. Dar nu sunt singurul”, spune deputatul social-democrat.

Citeşte continuarea pe Gândul.info

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici