Rezistenţa la antibiotice, o ameninţare gravă la adresa sănătăţii globale. OMS: Super-bacteriile ucid anual zeci de mii de oameni

  • OMS atenţionează că super-bacteriile ucid zeci de mii de oameni în fiecare an
  • Până în 2050, rezistenţa la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese
  • Infecţionistul Octavian Jurma spune că trebuie să urmăm sfatul medicului când luăm antibiotice
Urmărește
2423 afișări
Imaginea articolului Rezistenţa la antibiotice, o ameninţare gravă la adresa sănătăţii globale. OMS: Super-bacteriile ucid anual zeci de mii de oameni

FOTO: Profimedia

Când este bine să administrezi antibioticele?

Utilizarea unor doze mari de antibiotice ar putea avea un efect contar aşteptărilor. Asta arată cel mai recent studiu efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS spune că rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale şi ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050. În prezent, există 13 bacterii cunoscute, care sunt imune la toate cele 43 de medicamente existente pe piaţă. 

„Utilizarea antibioticelor în cantităţi şi în condiţii în care nu sunt absolut necesare permite microorganismelor să se adapteze la antibiotice şi să dezvolte ceea ce se numeşte rezistenţă la antibiotice, faimoasele nosocomiale din spitale, care nu sunt altceva decât bacterii care au devenit rezistente la multiple tulpini de antibiotice”, explică medicul infecţionist Octavian Jurma.
 
„Sunt studii care au arătat că mărind doza încetinim rata la care aceste bacterii devin rezistente. Au început să apară studii care arată rata de apariţie a rezistenţei este încetinită, dar atunci când apare rezistenţa, aceasta este mai robustă decât cea dobândită la doze normale”, adaugă el.
 
Octavian Jurma atenţionează că este obligatoriu să urmăm sfatul medicului şi să ne adresăm acestuia de fiecare dată când simţim nevoia să luăm un antibiotic. Unele studii arată că în unul din trei cazuri antibioticele nu erau necesare. În majoritatea ţărilor, acestea nu pot fi luate fără reţetă.
 
„În niciun caz să nu iei antibiotice de unul singur pentru că există o şansă foarte mare să nu le iei potrivit. La rândul lor, medicii care ne ascultă ar trebui să fie cu mai mare atenţie când prescriu antibiotice şi să se asigure că odată început un tratament, pacientul nu va renunţa la el când scad simptomele”, mai spune medicul infecţionist.
 
Profesorul de farmacologie Radu Iliescu atrage atenţia că această capacitate a bacteriilor de a se reproduce este mai mare decât bacteriile care dezvoltă rezistenţă la doze mai mici de antibiotic. 
 
„Administrarea de doze mari de la început din antibiotice duce la o relativă încetinire a dezvoltării rezistenţei de către bacteriile respective. Studiile recente arată că, deşi durează mai mult pentru ca bacteriile să dezvolte rezistenţa atunci când sunt expuse la concentraţii mari de antibiotice, odată ce o fac, rezistenţa este mult mai solidă”, explică el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici