- Home
- Social
- (23.05.2021, 07:54)
- Laura Boico
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezistenţa la antibiotice, o ameninţare gravă la adresa sănătăţii globale. OMS: Super-bacteriile ucid anual zeci de mii de oameni
- OMS atenţionează că super-bacteriile ucid zeci de mii de oameni în fiecare an
- Până în 2050, rezistenţa la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese
- Infecţionistul Octavian Jurma spune că trebuie să urmăm sfatul medicului când luăm antibiotice
Urmărește
2423 afișări
FOTO: Profimedia
Când este bine să administrezi antibioticele?
Utilizarea unor doze mari de antibiotice ar putea avea un efect contar aşteptărilor. Asta arată cel mai recent studiu efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS spune că rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale şi ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050. În prezent, există 13 bacterii cunoscute, care sunt imune la toate cele 43 de medicamente existente pe piaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
„Utilizarea antibioticelor în cantităţi şi în condiţii în care nu sunt absolut necesare permite microorganismelor să se adapteze la antibiotice şi să dezvolte ceea ce se numeşte rezistenţă la antibiotice, faimoasele nosocomiale din spitale, care nu sunt altceva decât bacterii care au devenit rezistente la multiple tulpini de antibiotice”, explică medicul infecţionist Octavian Jurma.
„Sunt studii care au arătat că mărind doza încetinim rata la care aceste bacterii devin rezistente. Au început să apară studii care arată rata de apariţie a rezistenţei este încetinită, dar atunci când apare rezistenţa, aceasta este mai robustă decât cea dobândită la doze normale”, adaugă el.
Octavian Jurma atenţionează că este obligatoriu să urmăm sfatul medicului şi să ne adresăm acestuia de fiecare dată când simţim nevoia să luăm un antibiotic. Unele studii arată că în unul din trei cazuri antibioticele nu erau necesare. În majoritatea ţărilor, acestea nu pot fi luate fără reţetă.
„În niciun caz să nu iei antibiotice de unul singur pentru că există o şansă foarte mare să nu le iei potrivit. La rândul lor, medicii care ne ascultă ar trebui să fie cu mai mare atenţie când prescriu antibiotice şi să se asigure că odată început un tratament, pacientul nu va renunţa la el când scad simptomele”, mai spune medicul infecţionist.
Profesorul de farmacologie Radu Iliescu atrage atenţia că această capacitate a bacteriilor de a se reproduce este mai mare decât bacteriile care dezvoltă rezistenţă la doze mai mici de antibiotic.
„Administrarea de doze mari de la început din antibiotice duce la o relativă încetinire a dezvoltării rezistenţei de către bacteriile respective. Studiile recente arată că, deşi durează mai mult pentru ca bacteriile să dezvolte rezistenţa atunci când sunt expuse la concentraţii mari de antibiotice, odată ce o fac, rezistenţa este mult mai solidă”, explică el.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe