Rezoluţie PE: Exportul deşeurilor nucleare către state din afara UE ar trebui interzise

Exportul deşeurilor nucleare din ţările Uniunii Europene către state non-membre ar trebui interzis, cu excepţia situaţiilor în care scopul este reciclarea, urmată de reimportarea deşeurilor, afirmă parlamentarii europeni într-o rezoluţie adoptată recent.

Urmărește
8 afișări

Conform aceluiaşi document, adoptat cu 489 de voturi "pentru", 52 "împotrivă" şi 75 de abţineri, exporturile deşeurilor nucleare în interiorul UE ar trebui permise doar când sunt reglementate de acorduri bilaterale.

Deputaţii europeni au susţinut, de asemenea, reguli mai stricte în ceea ce priveşte siguranţa şi formarea profesională a lucrătorilor din acest domeniu şi au cerut un control mai strict şi competenţe de investigare în cazul autorităţilor naţionale, dar şi mai multă cercetare în ceea ce priveşte alternativele privind depozitarea deşeurilor la adâncime, se arată într-un comunicat de joi al Parlamentului European (PE).

"În temeiul directivei propuse, fiecare stat membru ar trebui să elaboreze politici şi programe care să asigure că deşeurile nucleare sunt gestionate şi depozitate definitiv în condiţii de siguranţă. Politicile naţionale ar trebui să includă planuri de gestionare a stocurilor şi a tuturor instalaţiilor, chiar şi după închidere", se arată în documentul citat.

Propunerea de rezoluţie a fost formulată de Romana Jordan Cizelj, reprezentant al grupului popularilor europeni. Ea a fost adoptată cu un amendament, referitor la problema exporturilor în afara Uniunii Europene. "În timpul votului, membrii PE au susţinut în cele din urmă opţiunea de a interzice exportul către ţările terţe, contrar propunerii iniţiale a Comisiei pentru energie. Amendamentul comisiei parlamentare a fost respins cu 311 voturi «pentru», 328 «împotrivă» şi 7 abţineri", se mai precizează în document.

Parlamentul European a susţinut totodată şi ideea intensificării cercetării alternativelor în ceea ce priveşte îngroparea deşeurilor la mare adâncime, contrar propunerii Comisiei, care prezenta "depozitarea geologică" ca cea mai sigură opţiune pentru deşeurile puternic radioactive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici