- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rezultatele de la bacalaureat, ilustrare a dificultăţii de eliminare a corupţiei. Cum comentează The Economist situaţia din învăţământ
Corupţia din şcolile româneşti, care nu este inclusă în mecanismul de monitorizare UE, reprezintă o ilustrare a dificultăţilor de eliminare a acestui fenomen, care încă nu este luat în serios în România, potrivit unui comentariu publicat de blogul The Economist.
Bacalaureat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Articolul publicat pe blogul Eastern Approaches al publicaţiei descrie situaţia de la bacalaureatul din România, unde mai mult de jumătate dintre elevi nu au reuşit să obţină note de trecere, deşi, cu doi ani în urmă, rata de promovabilitate depăşea 80 la sută.
În perioada comunistă, România se mândrea cu calitatea sistemului de învăţământ, dar, "în mod clar, nu mai este în poziţia să facă aşa ceva", comentează ziarul. "Dar aceasta nu este neapărat o veste proastă: deşi toată lumea ştia că ratele mari de promovabilitate din anii anteriori erau nerealiste, acestea ofereau guvernului o scuză pentru inacţiune. Testul va fi acum dacă există hotărârea de a merge mai departe", adaugă Economist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Instalarea camerelor de luat vederi la examen a vizat un simptom, nu o cauză, comentează publicaţia. "Toată lumea ştia despre copiatul endemic. Dar ştia şi că unii dintre profesori distribuiau răspunsurile înaintea testelor, dacă părinţii plăteau o «mică atenţie» sau dădeau meditaţii (deşi asta a devenit ilegal). În 2010, 26 de profesori au fost acuzaţi de Direcţia Anticorupţie că au acceptat mită în valoare de 150.000 de euro de la părinţi. Dar viziunea populară, afirmă Jonathan Scheele, fost director al delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti este că «dacă merge la politicieni, de ce n-am putea şi noi?»", comentează ziarul.
"Acest semnal de trezire în legătură cu starea sistemului de educaţie a fost foarte strident şi neplăcut, dar oamenii încă mai refuză să-l ia în serios", afirmă un consultant OECD, citat de Economist, care comentează că acelaşi lucru poate fi spus şi despre angajamentul de reducere a corupţiei şi de implementare a legislaţiei UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace