Rezultatele slabe la bacalaureat trebuie analizate mai întâi de fiecare şcoală

Rezultatele slabe la bacalaureat trebuie analizate mai întâi de fiecare şcoală, iar dacă nu pot face acest lucru singure pot primi ajutor din partea Inspectoratului Şcolar, după care, potrivit legii, pot fi evaluate de ARACIP, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX inspectorul general şcolar al Capitalei.

Urmărește
240 afișări
Imaginea articolului Rezultatele slabe la bacalaureat trebuie analizate mai întâi de fiecare şcoală

Rezultatele slabe la bacalaureat trebuie analizate mai întâi de fiecare şcoală. (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fiecare unitate de învăţământ trebuie să aibă capacitatea de a face o analiză cât mai corectă a rezultatelor la bacalaureat, a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, profesor Cristian Alexandrescu.

"Pot fi, spre exemplu, situaţii care arată că în şcoala respectivă au fost admişi în clasa a IX-a elevi cu medii foarte slabe, 3 sau 4 să zicem, care apoi au trecut clasa foarte uşor de la an la an şi au ajuns la bacalaureat. Deşi nu aveau pregăirea pentru bacalaureat, s-au prezentat la examen dacă tot au promovat an de an. Aici trebuie făcută o analiză foarte serioasă", a subliniat Cristian Alexandrescu.

El a mai spus că în cazul în care se constată calitatea constant scăzută a elevilor, organizarea şcolii trebuie regândită.

"Cred că este nevoie de o mai bună orientare a elevilor. Poate ar fi mai bine ca acei copii care nu vor să înveţe să fie îndrumaţi spre o meserie bună, în care să obţină performanţă. De aceea, o analiză reală a şcolii, o evaluare făcută de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământului Preuniversitar (ARACIP) ar putea fi punctul de plecare pentru reorganizarea profilului şcolii spre învăţământul profesional", a adăugat Alexandrescu.

Purtătorul de cuvât al ARACIP, Violeta Daria, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că instituţia pe care o reprezintă face evaluarea externă a unei unităţi de învăţământ la solicitarea acesteia sau a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

"Facem evaluarea externă a şcolilor la cerearea acestora sau a MECTS. Anul trecum am fost solicitaţi de către Ministerul Educaţiei să facem acest fel de evaluări", a mai spus expertul ARACIP.

Liceele în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele acestui examen ar putea fi transformate în unităţi pentru învăţământul profesional de care România are nevoie, întrucât s-a pierdut noţiunea de meseriaş, a spus, luni seară, la TVR, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală este de 42,03 la sută înaintea contestaţiilor, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie, declara, duminică, pentru MEDIAFAX, inspectorul general şcolar Cristian Alexandrescu.

La nivel naţional, promovabilitatea la prima sesiune a bacalaureatului din 2011 a fost de 44,47 la sută, iar 661 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă.

Rezultatele finale ale bacalaureatului vor fi anunţate vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici