Rezultatele testelor de COVID-19 întârzie, iar epidemia se extinde în căminele de bătrâni din ţară
58 de bătrâni şi angajaţi ai unui cămin de bătrâni din Craiova sunt acum bolnavi de COVID-19. Numărul total al cazurilor înregistrate aici, de la începutul epidemiei, este de 126. O persoană a murit.
Iuliana Manea, coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, spune că bătrânii sunt asimptomatici şi sunt îngrijiţi în centru. Are şi o explicaţie pentru numărul mare de cazuri: laboratoarele de testare nu fac faţă solicitărilor.
Roxana Giurescu a fost 14 ani infirmieră în cămin. La finalul lunii iulie, şi-a dat demisia pentru că, spunea ea, aici nu erau respectate normele şi s-a temut să nu se îmbolnăvească.
Reprezentanţii căminului neagă acuzaţiile, iar aparţinătorii nici nu ştiu despre focarul de infecţie.
- „Testările s-au făcut corespunzător. Într-adevăr, din cauza blocajelor care sunt în toată ţara, nu doar în Dolj, la laboratoarele de analize medicale, rezultatele au venit mai târziu. (…) Cât de târziu? (n. red.) / Cinci zile…”, spune coordonatorul din cadrul DSP Dolj, Iuliana Manea.
- „Când intri de 3-4 ori la el, câte 5 minute pe zi, pentru că e pozitiv COVID, şi ţi se spune să-ţi dezinfectezi echipamentul şi să-l refoloseşti, nu ştiu ce şanse mai ai de a pleca de aici negativă.(…) Li s-a dat voie să iasă la vizite şi datorită faptului că li s-a dat voie să iasă din unitate, bătrânilor”, poveteşte Roxana Giurescu, fostă angajată a căminului.
Loredana Popescu – jurist la căminul de bătrâni, ne explică faptul că au echipamente. Pe imagini se vede cum ea e încălţată în sandale, cu un halat transparent, mai mult căzut.
- Reporter: Aveţi un echipament de protecţie adecvat?
- Loredana Popescu – jurist căminul de bătrâni: „După cum vedeţi… Eu lucrez la compartimentul juridic, deci, nu am contact direct cu niciunul dintre beneficiari, şi toutuşi, sunt echipată corespunzător.”