Ridzi: Nu am urmărit să îmi fac publicitate. S-a dorit aducerea lui Ilie Năstase, dar a refuzat

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a spus la ICCJ, luni, că instituţia pe care a condus-o a vrut să îl aducă pe Ilie Năstase sau alte personalităţi să promoveze evenimentelor organizate de Ziua Tineretului în 2009, dar după refuzul acestora, a apărut ea în clipul TV.

Urmărește
1378 afișări
Imaginea articolului Ridzi: Nu am urmărit să îmi fac publicitate. S-a dorit aducerea lui Ilie Năstase, dar a refuzat

Monica Iacob Ridzi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a continuat, luni, discuţiile în dosarul de corupţie al fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, aflat în faza apelurilor, după ce prima instanţă i-a condamnat la pedepse cu executare sau suspendare pe toţi inculpaţii din dosar.

Monica Iacob Ridzi şi alţi inculpaţi au vrut să dea un supliment de declaraţie, în care să prezinte detalii care nu au fost cunoscute până acum.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului le-a spus judecătorilor că cei din instituţia pe care o conducea au încercat să aducă o personalitate să promoveze evenimentelor organizate de Ziua Tineretului în 2009, "însă nu au reuşit". Ridzi a precizat că nu este reală afirmaţia că ea a organizat Ziua Tineretului pentru a-şi promova imaginea ca parlamentar.

"Printre cei solicitaţi s-a numărat şi Ilie Năstase, care a refuzat. Atunci s-a luat decizia ca în respectivul clip de promovare să apar eu, iar asta nu are nicio legătură cu faptul că eu aş fi vrut să-mi fac publicitate", a adăugat fostul ministru.

Monica Iacob Ridzi a mai spus că a delegat toate atribuţiile celorlalte persoane competente din Ministerul Tineretului şi Sportului, în baza regulamentului de organizare a evenimentului, dar şi a ordinelor de ministru.

"Am fost convinsă că singura modalitate de cheltuire a banilor publici în legătură cu organizarea evenimentelor de la 2 Mai a fost externalizarea lor. Nu am cunoscut firmele şi nici pe administratorii lor, acest lucru rezultă şi declaraţia acestora. Ei o cunoşteau pe Ioana Vârsta. Toate eventualele neregularităţi în legătură cu organizarea evenimentelor şi procedura de achiziţie aparţine exclusiv subordonaţilor din minister, inclusiv celorlalţi inculpaţi din minister", a arătat Ridzi.

Şi Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din MTS, în perioada martie - septembrie 2009, a anunţat instanţa că vrea să facă un supliment de declaraţie în dosar, pentru a aduce mai multe lămuriri în apărarea sa privind acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurori.

După ce vor da declaraţii toţi inculpaţii din dosar care au dorit să facă precizări, instanţa va lua în discuţie şi pledoariile finale ale apărării şi acuzării, urmând să rămână în pronunţare în acest caz şi să anunţe data la care va da soluţia definitivă.

Paul Diaconu declara, la termenul din 12 ianuarie, că fostul ministru Monica Iacob Ridzi i-a spus că organizarea evenimentelor pentru Ziua Tineretului din 2009 este o chestiune politic asumată. Diaconu a recunoscut atunci că a greşit şi a pus acţiunile sale pe seama îndemnurilor şi asigurărilor date de fostul ministru.

Tot atunci, fosta consilieră a lui Ridzi, Ioana Elena Vârsta, spunea că "logica organizării unui eveniment atât de amplu era faptul că era vorba despre un minister nou înfiinţat, care dorea să marcheze acest lucru, să aibă vizibilitate".

"Nu am avut niciodată reprezentarea că s-ar produce vreo ilegalitate. Nu am avut nicio iniţiativă în legătură cu procedura de achiziţie publică şi niciunul dintre documentele întocmite în această procedură nu a trecut pe la mine. Sunt acuzată de falsificarea unor documente, dar eu nu le-am văzut decât la prezentarea materialului de urmărire penală", a susţinut fosta consilieră, care a mai spus că nu a avut niciun beneficiu de pe urma organizării acestui proiect şi nu şi-a imaginat că "a ajuta o instituţie publică, prin firma pe care o conducea este la fel de penal cu a primi bani de la aceasta".

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, în 27 ianuarie 2014, de ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.

Aceeaşi pedeapsă a fost dispusă, tot pentru abuz în serviciu, pentru Ioana Vârsta, în timp ce Paul Diaconu a primit doi ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Alţi şase angajaţi ai ministerului au primit pedepse cu suspendare.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat, tot cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă au primit-o George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, şi Cristian Marius Negrea, asociat şi administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia a fost atacată cu apel la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da decizia definitivă în cauză.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici