Risc de avalanşă de gradul trei, în Munţii Făgăraş şi Bucegi
Meteorologii au anunţat, marţi, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, iar salvamontiştii îi avertizează pe turişti să nu se îndepărteze de cabane.
Risc de avalanşă de gradul trei, în Munţii Făgăraş şi Bucegi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, de marţi, de la ora 20.00, şi până miercuri la aceeaşi oră, riscul producerii de avalanşe, la peste 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş şi Bucegi este de trei - risc însemnat - pe o scară de la unu la cinci.
"Riscul declanşării accidentale a avalanşelor va fi însemnat. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări", se arată în avertizarea meteorologilor, postată, marţi, pe site-ul oficial al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Potrivit sursei citate, instabilitatea stratului de zăpadă este principala cauză a producerii de avalanşe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
"În Munţii Făgăraş stratul în ansamblu este puţin stabilizat. În Munţii Bucegi, la suprafaţa zăpezii sunt prezente cruste de îngheţ/dezgheţ. În profunzime se regăsesc structuri de placă mai vechi sau cruste de gheaţă, peste care plăcile dizlocate accidental pot aluneca cu uşurinţă", se arată în avertizarea meteorologilor.
Potrivit acesteia, la altitudini sub 1.800 de metri riscul producerii de avalanşe este moderat, iar la mai puţin de 1.500 de metri altitudine, unde stratul de zăpadă este mic, riscul este redus.
Meteorologii anunţă că tendinţa este constantă pentru următoarele două zile, în zonele montane înalte riscul rămânând însemnat.
În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze pe creste, să nu părăsească zona cabanelor, iar dacă doresc să practice sporturile de iarnă să verifice la patrule stabilitatea stratului de zăpadă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO