Risc de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi. ALERTA meteorologilor, aproape de limita maximă

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi se menţine mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, până luni seara. În celelate masive, riscul se menţine însemnat.

Urmărește
445 afișări
Imaginea articolului Risc de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi. ALERTA meteorologilor, aproape de limita maximă

Risc de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi. ALERTA meteorologilor, aproape de limita maximă

Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros şi pe arii relativ extinse, temporar a nins. Cantităţile de precipitaţii au depăşit în Munţii Făgăraş şi Bucegi 10 l/mp. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări temporare pe creste de peste 80-100 de kilometri pe oră.

Stratul de zăpadă nou depus măsura în general între 1 şi 12 centimetri (12 centimetri la Bâlea-Lac).

Duminică la ora 14.00, zăpada era de 173 centimetri la Bâlea-Lac, 115 centimetri la Vârful Omu, 71 centimetri la Semenic, 69 centimetri la Sinaia, 63 centimetri la Parâng, 64 centimetri la Vârful Călimani, 53 centimetri la Vârful Ceahlău şi la Vârful Vlădeasa, 52 centimetri la Vârful Ţarcu, 41 centimetri la Predeal, 26 centimetri la Vârful Iezer-Rodnei şi 21 centimetri la Fundata.

Până luni seara vremea se va menţine în general închisă, va ninge în Carpaţii Occidentali, în nordul Carpaţilor Orientali şi jumătatea vestică a Carpaţilor Meridionali şi izolat în rest. Stratul de zăpadă nou depus va fi pe arii restrânse de până la 10 centimetri.

Deoarece stratul de zăpadă este instabil, riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.

”Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai înclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe ales la altitudini de peste 1.800 de metri”, arată meteorologii.

În munţii Ţarcu - Godeanu, Parâng - Şureanu, Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei şi Călimani – Bistriţei - Ceahlău riscul de producere a avalanşelor se menţine însemnat - de gradul 3 - la altitudini de peste 1.800 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici