Risc mare de avalanşă la munte, în unele zone este 4 - aproape nivelul maxim

Zăpadă de aproape 3 metri la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Meteorologii anunţă risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraş şi Parâng-Şureanu.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Risc mare de avalanşă la munte, în unele zone este 4 - aproape nivelul maxim

Risc mare de avalanşă la munte, în unele zone este 4 - aproape nivelul maxim

În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.

Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până miercuri seară, la ora 21.00, este risc mare - 4 din 5 - de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Făgăraş şi Parâng-Şureanu.

„La peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depăşeşte pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanţii nordici, peste stratul mai vechi, umezit şi parţial îngheţat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi şi compactat, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena şi straturi mai vechi în avalanşe, iar acestea pot coborî şi la altitudini de sub 1800 m. S-au înregistrat ninsori importante şi sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanţii nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească şi aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus şi umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanşarea de avalanşe mici şi medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, transmit meteorologii.

Risc de avalanşă însemnat - 3 din 5 - există şi în Masivul Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Rodnei şi Munţii Călimani -Bistriţei-Ceahlău.

Stratul de zăpadă măsura 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Ţarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm la Păltiniş, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal şi 14 cm la Sinaia, 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuţi, 36 cm la Bucin, etc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici